Bezár

Hírek

20231004-20231004-9K2A8098

Lélegzet metsző tűzben: kiállítás nyílt a tbc-ről a szegedi egyetem deszki kórházában

Lélegzet metsző tűzben: kiállítás nyílt a tbc-ről a szegedi egyetem deszki kórházában

2023. október 04.
3 perc

Lélegzet metsző tűzben – a TBC gyógyítása Magyarországon címmel nyílt kiállítás október 4-én az SZTE SZAKK Deszki Multidiszciplináris Centrumban az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet és a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum szervezésében. A vándorkiállítás október 27-ig tekinthető meg az A épület földszinti folyosóján.

A megnyitón Dr. Kerpel-Fróniusz Anna, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet (OKPI) főigazgató helyettese elmondta, a tuberkulózis velünk élő betegség. - A morbus hungaricustól kezdődően, amikor ez volt az egyik legkomolyabb halálok, az 1950-es évek végéig nagyrészt sikerült visszaszorítani ezt a betegséget. Ám sajnos mind a mai napig van olyan ember Magyarországon, aki tuberkulózisban hal meg – hallottuk Dr. Kerpel-Fróniusz Annától. Megjegyezte, a háború és a migráció kapcsán egyre több multirezisztens beteggel találkoznak a szakemberek.

20231004-20231004-9K2A8006

Dr. Kerpel-Fróniusz Anna a Lélegzet metsző tűzben című kiállítás megnyitóján. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A deszki intézet múltjáról Dr. Pálföldi Regina, az SZTE Klinikai Centrum Tüdőgyógyászati Klinika igazgatója adott áttekintést. - A deszki kastélyépületet 1884-ben építtette a Gerliczy család, majd az uradalmukat felparcellázták és eladták a Népjóléti Minisztériumnak az épületet a körülötte lévő parkkal együtt 1929-ben. Ekkor itt gyermekszanatóriumot hoztak létre, tbc-s gyerekek ellátásában vett részt nyolc apácanővér, egy szakács és néhány orvos. 80 fő ellátását tudták biztosítani, majd mivel egyre több tbc-s gyermek jelentkezett, még egy szintet húztak a kastélyra, így 120 ágyassá vált. A világháborúban az épület jelentősen megrongálódott, átmenetileg nem volt ellátás, de helyrehozták, és 1948-ban újraindult a gyógyítás Csont-TBC Gyógyintézet néven – közölte a klinikaigazgató.

20231004-20231004-9K2A8008

Dr. Pálföldi Regina vázolta a deszki kórház történetét. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Ekkor még jelentős volt a tbc sebészeti ellátása, műtővel és sebészeti osztállyal működtek. Ahogy haladt az idő, az antituberkulotikumok egyre nagyobb teret hódítottak a gyógyításban, egyre sikeresebbé vált a betegek kezelése. Egyre nagyobb hangsúlyt fektettek a gyógyult betegek gondozására. Ezután egy gyerekosztályt hoztak létre, de szerencsére a tbc-s gyerekek száma csökkent, így egyre inkább felnőtt intézménnyé vált a kórház. 1972-ben átnevezték az intézményt Tüdőgyógyintézetté.

20231004-20231004-9K2A8048

Dr. Kovács Gábor párhuzamot vont a tbc és a Covid-helyzet között. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Dr. Kovács Gábor, az OKPI nyugalmazott főigazgatója az október 4-i megnyitón kiemelte, hogy a tuberkulózis krónikus fertőző betegség, amely alattomosan terjedve, lassan, senyvesztve okozta a betegek halálát. Ezzel a betegséggel az emberiségnek mindig is együtt kellett élnie. A tuberkulózis kapcsán megtanulhatták az emberek, hogyan lehetett izolációval, szűrővizsgálatokkal, vakcinációval kezelni a betegséget. Ezek a szavak a Covid19 pandémia kapcsán is visszaköszöntek. Dr. Kovács Gábor szerint Magyarországon biztonságos a tbc helyzet, de annak érdekében, hogy ez így maradjon, meg kell ismernünk a betegség múltját is. Ehhez járul hozzá a Deszkre érkezett vándorkiállítás.

20231004-20231004-9K2A8053

Dr. Bálint Beatrix a tuberkulózis és a művészet kapcsolatáról is beszélt. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Dr. Bálint Beatrix, a Deszki Multidiszciplináris Centrum koordinátora érdekességként említette, hogy ez a betegség romantikus, szentimentális jelleget kapott. Talán azért is, mert évtizedekig együtt kellett élnie a tuberkulózissal annak, aki elkapta. Divatot is teremtett a romantikus érában a tbc-s betegek megjelenése: karcsú, vékony, sápadt, fehér bőrű, piros orcájú fiatal hölgyek és urak voltak. Angliában divatba jöttek a fűzők, hogy minél karcsúbbak és sápadtabbak legyenek az emberek. Nagyon sok művész, zenész, író, költő is szenvedett tbc-ben, például Chopin, Paganini, Moliére, a Brontë nővérek, John Keats, Franz Kafka, Kierkegaard, Csehov és Orwell.

20231004-20231004-9K2A8014

A hét darab nagyméretű poszterből álló kiállítás nyilvános a kórházba érkező betegek, dolgozók, hozzátartozók, érdeklődők számára. A tárlatot az A épület földszinti folyosóján október 27-ig lehet megtekinteni.

SZTEinfo

Borítókép: Vándorkiállítás nyílt a tuberkulózis történetéről az SZTE Deszki Multidiszciplináris Centrumban. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek