Bezár

Cigiszünet

Az alternatív dohánytermékekről

Az alternatív dohánytermékekről

2019. április 03.
3 perc

szivar


Itt nem a hagyományos, gyári cigarettáról lesz szó. Az alternatív dohánytermékekről gyűjtöttük össze neked érdekes tudnivalókat (egészségügyi szemmel nézve). Az e-cigaretta kakukktojásnak számít, hiszen nem tartalmaz dohányt, de a törvények és jogszabályok együtt kezelik a dohánytermékekkel, mint "dohányzást imitáló elektronikus eszköz". Ezért az e-cigarettát is megemlítjük, de részletesebben itt olvashatsz róla: Az e-cigarettáról.

 

 1. Elektromos cigaretta
  • „Az e-cigi a hagyományos ciginél kevésbé ártalmas. Ezért használatát azoknak ajánljuk, akik szeretnék csökkenteni szenvedélyük egészségügyi ártalmait (leszokási eszközként azonban függőséghez vezethet).”
 2. Snüssz
  • „Ez az ajkak és a fogíny között alkalmazott dohánytermék csak külföldről szerezhető be. Nem okoz légzőszervi betegséget és passzív dohányzást. Azonban a szájüreg, a gége, és az emésztőrendszer betegségeihez vezethet.”
 3. Pipa
  • „Nagy múltra visszatekintő dohányfogyasztási mód. Füstjét nem szokás letüdőzni. A modern eszközöket már fel lehet szerelni füstszűrővel (érdemes). Elsősorban a szájüreg és a nyelv, de emésztőszervi betegségeket is okozhat.”
 4. Tubák
  • „A tubák dohánypor, melyet orron át szippantanak fel. Illatosíthatják különböző növényekkel. Nikotin tartalma miatt függőséghez vezethet. A használat módja miatt elsősorban a felső légút betegségeihez vezet.”
 5. Szivar
  • „A média és filmipar miatt divatos dohányzási mód. Tömör füstjét nem szokás letüdőzni. 1 db szivar dohánytartalma kb. egy doboz cigarettáéval ér fel. Egészségügyi hatásai éppen ezért hasonlóak a hagyományos cigiéhez.”
 6. Bagó
  • „A bagó más néven rágódohány. A bagórágásból következik, hogy a tüdőt és a légutakat nem károsítja és nincs mellette passzív dohányzás. Ugyanakkor sokkal nagyobb eséllyel alakulnak ki szájüregi és emésztőszervi betegségek.”
 7. Sodort cigaretta
  • „A cigaretta sajátkezű elkészítésére sokan az anyagi vonzatai miatt tértek át. Az ártalomcsökkentést célzó jogszabályok nem vonatkozna rá, így egészségtelenebb, mint a hagyományos cigi (főleg szűrő nélkül).”
 8. Vízipipa (dohánnyal)
  • „A vízipipát jellemzően több ideig használják, mint a többi dohányterméket. Egy órányi vízipipázás során 100-200 szál ciginek megfelelő füst képződik. Ezért pl. egy vízipipázás nikotintartalma jóval magasabb, mint egy cigié.”
 9. „Köves” vízipipa (dohány nélkül)
  • „A vízipipa megtömhető melaszos-glicerines kavicsokkal is. Mivel ez nem dohány, a füst nem tartalmaz kátrányt vagy nikotint. Viszont a szén tökéletlen égése miatt szén-monoxid mérgezést okozhat ez a vízipipázás mód is.”
 10. IQOS
  • „A Philip Morris hozta forgalomba a félig cigi, félig e-cigi IQOS-t.A dohányt tartalmazó rudakat a készülék nem elégeti, hanem 350 Celsius fokra hevíti. Ártalomcsökkentésnek szánták, de az IQOS egészségügyi hatása még vitatott.”

További részletek:

https://www.facebook.com/pg/cigiszunet/photos/?tab=album&album_id=2083753418545666

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek