Bezár

Cigiszünet

Az e-cigarettáról

Az e-cigarettáról

2019. április 03.

Az_e-cigarettarol_2018-08-01-ei_poszt

Elsősorban egészségügyi, addiktológiai, környezetvédelmi, szociológiai és balesetvédelmi szemszögből tekint ez a posztsorozat az e-cigire, hogy minél teljesebb képet kaphassunk. Íme egy kis ízelítő a posztokból:

 

 

 1. Füst helyett pára
  • „Összességében elmondható, hogy az e-cigaretta az ártalomcsökkentés hatékony eszköze. Használatát azoknak ajánljuk, akik nem szeretnének leszokni, de szeretnék csökkenteni szenvedélyük egészségügyi ártalmait.”
 2. Passzív dohányzás
  • „Az e-cigi okozta „passzív dohányzás” valószínűleg kevésbé ártalmas, mint a hagyományos cigi esetében, de nem veszélytelen. Ezért Magyarországon a dohányzási tilalom (nyilvános helyeken) kiterjed az e-cigire is.”
 3. Leszokás vagy rászokás?
  • „Az e-cigi a „fokozatos nikotincsökkentés” elvén segítheti a leszokást, de eközben nagy az e-cigire való „rászokás” veszélye. A „fokozatos nikotincsökkentés” elérhető a naponta elszívott cigaretta csökkentésével is (más eszközre való rászokás veszélye nélkül). Ezért leszokni vágyóknak nem javasoljuk az e-cigit, mivel használata egy újabb függőséghez vezethet.”
 4. Veszélyes folyadék
  • „A nikotintartalmú folyadék lenyelve vagy a bőrön keresztül felszívódva nikotinmérgezéshez vezethet. Ezenkívül néhány összetevő (pl. a PG) allergiás reakciót is okozhat. Elővigyázatossággal ezek a veszélyek elkerülhetők.”
 5. Rákkeltő anyagok
  • „Az e-cigaretta rákkeltő (karcinogén) hatása jóval alacsonyabb, mint a hagyományos cigaretta esetében. Ezért az e-cigaretta az ártalomcsökkentés hatékony eszköze lehet ezen a területen is.”
 6. Serdülők
  • „Az e-cigi használatának elsődleges célja az ártalomcsökkentés. De ez nem jelenti azt, hogy ártalmatlan. Ezért serdülőkori használatuk nem ajánlott. (Nem dohányzók számára életkortól függetlenül nem javasolt a használata.)”
 7. Több mint cigi?
  • „Az e-cigi folyadékját otthon is el lehet készíteni. Ennek előnye lehet, hogy csökkenthető a káros anyag tartalma. A folyadékba keverhetők gyógyszerek, de kábítószerek is. Vigyázni kell, ha egy idegen megkínál e-cigivel.”
 8. Zöldebb termék
  • „Az e-cigi sokkal környezetbarátabb, mint a hagyományos cigi. Nem kell hozzá fákat kivágni. Nem keletkezik csikk. Nincs légszennyező hatása, nem termel smogot. Végül egy többször használatos termék.”
 9. Terméközön
  • „Rengeteg típusú e-cigi van a piacon. Ha valaki úgy dönt, hogy elkezd e-cigit használni, érdemes előtte felmérni más fogyasztók véleményét, tapasztalatait. Ezzel megelőzhetők felesleges kiadások és a kezdeti nikotintúladagolások.”
 10. A kismama és a baba
  • „Az e-cigi magzatra gyakorolt hatása kevésbé ismert, mint a hagyományos cigaretta esetében, ezért nem érdemes kockáztatni. A terhesség előtt és után tartózkodni kell az aktív (és passzív) dohányzástól és e-cigi használattól is.”
 11. Stigmatizáció
  • „Az e-cigaretta társadalmi és politikai elfogadottsága Magyarországon nagyon alacsony. A korábban kiépült szaküzlethálózat megszűnt, ezzel az átszokni próbáló embereket bekényszerítik a dohányboltba. A távértékesítés és a folyadék otthoni elkészítése tiltott, a legális kínálat nagyon szűk és drága. Nincsenek e-cigaretta használatra kijelölt területek. Így az ártalomcsökkentést választókat passzív dohányzásra ítélik a dohányzásra kijelölt területeken.”

 

További részletek:

https://www.facebook.com/pg/cigiszunet/photos/?tab=album&album_id=2113153075605700

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek