Bezár

Teddy Maci Kórház

Raboczki_Bettina

Interjú a Teddy Maci családi nap kapcsán

Interjú a Teddy Maci családi nap kapcsán

2017. április 18.
3 perc

Április elsején a SZOE által megrendezésre került a Teddy Maci családi nap, mely alkalom kapcsán interjút készítettünk Rábóczki Bettinával.

- Bemutatkoznál röviden?


- IV. éves orvostanhallgató vagyok.  Négy éve tevékenykedek a Teddy Maci Kórháznál, két évig voltam assziszt, 2016 szeptemberétől pedig koordinátori posztot töltök be.


- Mesélj egy kicsit a Teddy Macis családi napról! Mi ez pontosan?


- Minden év tavaszán megrendezzük a családi napunkat. Négy fő állomással készülünk a programra. A háziorvosi rendelőben a gyermekek megismerkedhetnek a legalapvetőbb orvosi eszközökkel, úgy mint spatula, lázmérő, vérnyomásmérő, fonendoszkóp, pupillalámpa, reflexkalapács, fültölcsér stb. A röntgen állomáson plüssöket „fényképezünk” le, a képeket együtt kielemezzük, amennyiben törést tapasztalunk, azt szakszerűen ellátjuk. Emellett a gyerkőcök feladata itt, hogy elhelyezzék a belső szerveket a testünket jelképező mellény megfelelő helyére. A harmadik állomásunk a műtő. A macik elaltatása után megnézzük, hogy milyen szerveket találunk bennük, és azok funkcióit is megbeszéljük. Ha a műtét sikeres volt a macikat felébresztjük, infúziót kötünk be nekik. Negyedik állomásunk a mentőállomás, ahol nagy hangsúlyt fektetünk a mentőhívás lépéseire. Újdonsült Teddydoktoraink fehér-, mentős- és műtősköpenyben, sapkában és maszkban végezhetik a gyógyítást. Nagy előnye a programnak, hogy kötetlenebb a foglalkozás, így több időt tölthetnek egy-egy állomáson, illetve több lehetőség nyílik az oktatásra is. Ezen felül a mentőállomással csak e program keretén belül találkozhatnak az érdeklődők.


- Mennyire érdeklődők az emberek? Hányan veszek részt egy ilyen eseményen?


- Az idei évben nagyon sokan látogattak el a programra. Úgy gondolom, ez részben annak köszönhető, hogy nagyobb hangsúlyt fektettünk az esemény meghirdetésére, kihasználva a legtöbb kommunikációs csatornát, másrészt egyre több óvodába és iskolába jut el a Teddy Maci Kórház híre. Szerencsére a szülők és a gyerekek is nagyon nyitottak. Persze mindig van egy-két gyermek, aki megijed a sok fehér köpenyes orvostanhallgató láttán, ám a bátorító matrica mindig segít a félelem leküzdésében. 


- Te hogyan kerültél kapcsolatba vele?


- Még friss egyetemista koromban elmentem a SZOE bemutatkozó estjére, ahol megismertem a Teddy Maci Kórházat, azóta pedig nem tudok elszakadni tőle.


- Mit nyújt egy ilyen rendezvény a résztvevőknek?


- Legfőbb célunk a gyerkőcök félelmének csökkentése az orvosokkal, orvosi eszközökkel szemben. Általános probléma az egészségügyben, hogy nem fordulnak orvoshoz az emberek, nem megfelelő az adherencia, illetve, hogy a fehér köpeny effektus fals eredményeket mutat. Mi ezeket az akadályokat próbáljuk megelőzni, miközben nagy hangsúlyt fektetünk az egészségnevelésre is. Mindezt játékos keretek között, hogy minél élvezetesebb legyen a program. Sok szülőnek is lehetőséget nyújt, hogy feltegye kérdéseit, amikről itt kötetlenül beszélgetünk velük.


- És mit ad neked?


- Nagyon sok tapasztalatot lehet szerezni egy-egy eseményen, amit később hasznosíthatunk majd munkánk során. Ezzel kapcsolatban fontos kihangsúlyozni azt, hogy nem csak azok a hallgatók tagjai a szekciónak, akik gyerekorvosok szeretnének lenni! Javítja a kommunikációt, szervezőkészséget, bővíti az emberi kapcsolatokat. Sok-sok örömteli percet szerezve kikapcsolódást nyújt nekünk is. Jó érzéssel tölti el az embert az is, hogy tesz valamit annak érdekében, hogy hozzájáruljon az egészségügy fejlődéséhez.


- Elmesélnél egy különösen maradandó élményt ezzel kapcsoltban?


- Megannyi élmény közül talán a legkézzelfoghatóbb pozitív visszajelzést az adja, amikor a gyerekek arcán mosoly csücsül és közben azt kérdezik tőlünk: „holnap is jöttök?”


- Mit üzensz az olvasóknak?


- Azok a szülők, gyermekek, akiknek felkeltette az érdeklődését az esemény, bátran látogassanak el programjainkra, illetve a pedagógusok keressenek meg minket a tmk@gmail.com e-mail címen.  Emellett minden hallgatót sok szeretettel várunk csapatunkba, aki úgy érzi, hogy szeretne a szekcióban munkálkodni, hiszen minden segítő kézre szükségünk van!


Pulzus Spiritus, szerző: Eördegh Hanga


Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek