Bezár

Hírek

09

Dr. Zádori Dénes úti beszámolója a Klinikai Módszertani Pályázatban

Dr. Zádori Dénes úti beszámolója a Klinikai Módszertani Pályázatban

2023. november 09.
2 perc

A pályázó 2023. október 9 – 2023. november 3. között a Prof. Alberto Albanese vezette milánói Humanitas Research Hospital Neurology Unit-nál vett részt tanulmányúton

Az út célja leginkább a kognitív zavarok és neurológiai eredetű mozgászavarok, különös tekintettel a kóros izomfeszüléssel jellemezhető disztóniák diagnosztikájának és ellátásának területén történő nemzetközi színvonalú gyakorlati ismeretszerzés volt.

01

A pályázó a 4 hetes tanulmányút során rendszeresen részt vett az Intézet mozgászavar és kognitív zavar szakrendelésein. Itt a legfrissebb szakirodalmi ismeretekre alapuló kifinomult vizsgálati technikákat sajátított el a disztóniás mozgászavarok klinikai diagnosztikája területén: az ott használt betegvizsgálati protokoll videorögzítése megtörtént, a kórképhez társuló kóros mozgások és pozíciók felmérésében és együttes értékelésében, valamint egyes járulékos jegyek, úgy, mint tükörmozgások, overflow vizsgálatában gyakorlatot szerzett. A szakmai gyakorlat keretében 4 napot töltött az IRCCS Fondazione Don Gnocchi intézetében Anna Castagna mozgáslaborjában, ahol részben egy nemzetközi képzés keretében a ritkább esetek (tic-kel társuló blepharospasmus, oromandubularis disztónia, Parkinson-kórhoz társuló Pisa-szindróma, nem-feladat-specifikus felső végtagi disztónia) mellett kiemelt ismereteket szerzett a cervikális disztónia kombinált EMG és UH-vezérelt botulinum toxin kezelésében, továbbá betekintést nyert a disztóniás mozgászavarok biofeedback alapú rehabilitációs kezelésébe is.

05

Reális lehetőségként merült fel a klinikánkkal való jövőbeli együttműködés, melynek kapcsán leginkább ez utóbbi technika betegellátási gyakorlatunkba történő átvétele valósulhatna meg. Szintén a 3 intézet szakmai együttműködésének erősítése kapcsán a cervikális disztónia botulinum toxin kezelése területén a motoros, nem-motoros tünetek és a mindennapi aktivitás/funkció vizsgálatára klinikai tanulmányokban használt tesztek felmérésére céljából egy scoping review összeállítása is elkezdődött. A pályázónak ebben megosztott első szerzőséget ajánlottak fel, a cél folyóirat a European Journal of Neurology (Q1, IF: 5,1). A fentieken felül kiemelendőek még a parkinsonismus vizsgálata, különös tekintettel a járásanalízis során megszerzett ismeretek, valamint a társuló autonóm funkciózavar vizsgálatára alkalmas metodika is elsajátításra került. Ez utóbbi klinikánk betegellátási gyakorlatba való adaptálása szintén egy jövőbeli feladatként merül fel. Továbbá a Parkinson-kór kezelésében alkalmazott terápiás gyakorlat is részletes átbeszélésre került, különös tekintettel, a Magyarországon nem, vagy csak korlátozottan elérhető terápiás lehetőségekre (pl. opikapon, foszlevodopa/foszkarbidopa).

08

Összefoglalva a pályázó 4 hetes tanulmányútja során a SZTE SZAOK SZAKK Neurológiai Klinika betegellátási gyakorlatába is adaptálható jelentős ismeretekre tett szert a mozgászavarok diagnosztikája és kezelése területén és megalapozta az intézetek több területen történő jövőbeli nemzetközi együttműködésének lehetőségét.

Dr. Zádori Dénes egyetemi docens

SZTE SZAOK SZAKK Neurológiai Klinika

6725 Szeged, Semmelweis u. 6.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek