Bezár

Hírek

Avatas_2023_keskeny

Dékáni értékelő a felvételi eredményekről

Dékáni értékelő a felvételi eredményekről

2023. július 31.
5 perc

Az idei felvételi jelentkezésekről és eredményekről nyilatkozik Prof. Dr. Lázár György, a SZAOK dékánja.

Az idei felvételi jelentkezések létszáma, az országoshoz hasonlóan, a szegedi egyetemen is, mintegy harmadával volt magasabb, a tavalyinál, mondta Prof. Dr. Lázár György, a SZAOK dékánja. Ennek megfelelően, a bekerülési pontszám is emelkedett a tavalyihoz képest, 428-ra. Dékán úr elmondta, a szegedi orvoskar általános jó híre, amely a hallgatók és betegek között, valamint szakmai körökben egyaránt tapasztalható, s annak a 100 éves munkának köszönhető, ami a Kar munkájára alapozódik a kezdetektől. Az angol és német tannyelvű orvosképzés ősztől folytatódik, ehhez a jelentkezők száma megfelelő. Dékán úr hangsúlyozta, az SZAOK hármas feladatának: az oktatás, a kutatás és a gyógyítás jelentőségét, amely területek egységes magas színvonala a garancia a leendő hallgatók szegedi jelentkezésére.

Prof. Dr. Lázár György dékán: Alapvetően nagyon örülök az idei felvételi eredményeknek. Maga az orvosképzés Magyarországon is nagyon népszerű és a népszerűség az elmúlt években is töretlen volt. De úgy tűnik, hogy most, ebben az évben több hallgató jelentkezett és ennek megfelelően a felvételi ponthatárok is magasabbak lettek. Nem minden orvoskaron, de a mi orvoskarunkon 10 ponttal emelkedett a bejutási határérték. Azt már a statisztikákból tudjuk, hogy a bejutó orvostanhallgatóknak. leendő orvostanhallgatóknak az átlag felvételi pontszáma is igen magas, még magasabb, a ponthatár az 428 volt, míg az összes felvett bekerülési átlaga pedig 447. Ez azt jelenti, hogy a legszorgalmasabb, legtehetségesebb hallgatók nagy számban választják az orvosi pályát és a szegedi orvoskart, mint képző helyet. Ez természetesen nekem, mint a szegedi orvoskar dékánjának külön öröm, hogy az Egyetem és a Karunk pozíciója töretlen, nem csak a betegeink, hanem a leendő orvosaink is bíznak a Kar munkájában, a képzésében. Úgyhogy összességében csak jókat és örömteliket tudok mondani.

Tráser László: Dékán úr külföldi hallgatók is jelentkeznek a szegedi orvoskarra. Az idén mi a helyzet velük?

Prof. Dr. Lázár György dékán: Több évtizede folyik nálunk angol, illetve német nyelven képzés. A korábbi beszélgetésünk során beszámoltam arról, hogy idén már ki tudjuk terjeszteni a német képzésünket a klinikai képzéssel és teljes értékű diplomát kapnak Karunkon a németül tanuló diákok is. Az angol nyelvű képzésünk is népszerű és vezetői ülést tartottunk, ahol a legfrissebb adatokat számba véve azt látjuk, hogy az angol évfolyamon legalább annyi hallgató kezdi meg a tanulmányokat Szegeden, mint a tavalyi évben. Ez nagyon jó hír és reménykedünk abban is, hogy itt is tudunk létszámot emelni. A német nyelvű képzésben a tavalyi évben volt egy kis visszaesés, ugye nem csak mi foglalkozunk német nyelvű képzéssel, hanem még két orvoskar vagy felsőoktatási intézmény, a pécsi illetve a budapesti. A budapesti orvoskar a képzési kapacitását jelentősen meg tudta növelni. Ettől függetlenül most a német hallgatói létszám is legalább annyi lesz, mint a tavalyi létszám és ez szintén örömteli. De hát bizakodunk abban, hogy a felvételi procedúra nem zárult le teljesen, vannak pótfelvételi lehetőségek, amelyeket nyitva hagyunk a jelentkezőknek és bízom benne, hogy szeptemberben még több hallgatót tudunk fogadni.

Tráser László: A Szegedi Tudományegyetem országosan egy jó hírű felsőoktatási intézmény. Nyilván vonatkozik ez az Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Karra is. Vajon mi a titka, ha van egyáltalán, egy ilyen úgymond „jó hírnévnek”?

Prof. Dr. Lázár György dékán: A jó hírnév az mindig összetett. Ugye ez egy általános megközelítés, hogy a jó hírnévért nagyon hosszú ideig kell küzdeni. Folyamatosan magas teljesítményt kell nyújtani minden területen és a felsőoktatás intézeteknek, így a mi Karunknak is több területen kell különleges teljesítményt nyújtani azzal a különbséggel, amik az akadémiai feladatok, ami ugye az oktatást és a tudományos munkát jelenti, emellett még az orvoslás tekintetében is meg kell állnunk a helyet. Tehát a mi feladatunk, ez a hármas feladat rendkívül összetett. Én is több mint 40 éve dolgozom az egyetemen ugye nem csak oktatóként, hanem orvosként is. És nem is úgy mondanám, hogy elmúlt néhány évtizedben, hanem az elmúlt száz évben az orvoskarnak, illetve hát az egyetemnek hihetetlen teljesítménye hozta meg azt a jó hírnevet, amire a kérdés is utalt. És hát hál’Istennek az objektív paraméterek alapján is visszaköszön a nemzetközi rangsorokban, hiszen a QR rangsorban a Szegedi Tudományegyetem az első hazai felsőoktatási intézmény lett és mi ugye az orvosképzés területén a Semmelweis Egyetem Orvostudományi Kara mögött, a legjobb vidéki karként mint Szent-Györgyi Medical School jelenünk meg, ami szintén nagyon lényeges. A jó hírnévhez nyilván hozzájárul a hallgatói elégedettség is és bízunk benne, hogy a következő hallgatói generáció is elégedetten kezdi meg a tanulmányokat, illetve hát elégedetten fog diplomával távozni az egyetemünkről.

Tráser László: És mikortól nyilvános a részletes felvételi tájékoztatás?

Prof. Dr. Lázár György dékán: A legfontosabb pontszámok már publikusak, hiszen minden kar esetén már a pontszámok nyilvánosak ugye az egyetemi honlapon is olvashatók a bekerülési ponthatárok. Az Eduline online felületen is összefoglalva az összes hazai felsőoktatási intézetnek a pontszámai nyilvánossá váltak. Tehát ez a része már teljes mértékben olvasható, megismerhető. Lesznek még pótfelvételi illetve úgynevezett fizetős felvételik is, nálunk is még 10 hallgató jelentkezhet, ennek eredménye alapján fog az eldőlni, hogy végül is szeptemberben mekkora létszámmal kezdjük meg az oktatást nálunk az orvosi karon. Alapvetően a ponthatárok ismertek, azok a diákok akik elérték ezt a pontot, már örvendhetnek és egy kicsit hátra dőlhetnek, pihenhetnek a nyáron, hiszen bekerültek az egyetemre és bízom benne, hogy szeptember első hetében pedig személyesen is üdvözölhetem őket, a fiatal doktoranduszokat és az egyetemi eskütétel alkalmával kezet is foghatunk majd velük.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek