Bezár

2022

Szabo_Janos_honlap

Elhunyt dr. Szabó János professzor

Elhunyt dr. Szabó János professzor

2022. december 28.
2 perc

Ezúton értesítjük az Egyetem és a Kar közösségét, hogy Prof. Dr. Szabó János emeritus professzor, a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Orvosi Genetikai Intézetének volt tanszékvezető tanárának búcsúztatása 2023. január 13-án (péntek) 11:00-kor lesz a Fogadalmi templomban. A gyászmisét követően Professzor Úr hamvait szűk családi körben helyezik örök nyugalomra a Fogadalmi templom altemplomában. Részvétüket egy-egy szál virággal fejezhetik ki.

Megrendülten tudatjuk, hogy 2022. december 24-én elhunyt Prof. Dr. Szabó János szülész-nőgyógyász, klinikai genetikus, intézetünk, az Orvosi Genetikai Intézet előző tanszékvezető egyetemi tanára. Emlékét tisztelettel megőrizzük!


Szabó János Professzor Úr 1947. március 9-én született Soltvadkerten. Gimnáziumi tanulmányait Kalocsán végezte, majd 1965 és 1971 között a Szegedi Orvostudományi Egyetem hallgatója volt és itt szerzett általános orvosi diplomát „summa cum laude” minősítéssel. Ezt követően teljes szakmai életútja alma materéhez, Egyetemünkhöz kötötte. 1975-ben szülészet-nőgyógyászat, 1986-ban humángenetikus, valamint 2009-ben klinikai genetika szakvizsgákat tett. 1971-től 1997-ig a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika munkatársaként dolgozott, majd 1997-ben vette át az Orvosi Genetikai Intézet vezetését intézetalapító elődjétől, Szemere György Professzor Úrtól.

Szabó János Professzor Úr orvos szakmai és tudományos érdeklődése elsősorban a magzati diagnosztikára és magzati egészségre fókuszált. Legnagyobb hatású közleménye a Prof. Dr. Gellén Jánossal társszerzőségben született munka: az 1990-ben megjelent Lancet cikkükben elsőként írták le a 12. magzati héten végzett tarkóredő mérés jelentőségét a magzati kromoszóma rendellenességek diagnosztikája szempontjából. Felfedezésükre támaszkodva került bevezetésre és terjedt el szerte a világon a genetikai ultrahang vizsgálat, mint magzati szűrő módszer. 1988-ban megvédett kandidátusi fokozata, majd 1998-ban megszerzett MTA doktora címéért összeállított dolgozata is a magzati diagnosztika és a szűrési lehetőségek témájában született.

Prof. Dr. Szabó János mind a hazai, mind a nemzetközi szakmai közösség és tudományos közélet magasan jegyzett, elismert tagja volt, amelyet számos tudományos társaság vezető tisztsége és kitüntetések fémjeleztek, valamint azoknak a szakmai továbbképzéseknek a nagyszámú látogatottsága, amelyeket évtizedeken keresztül szervezett.

Professzor Urat ismerve azonban bizton kijelenthetjük, hogy számára a legfontosabb annak a több tízezer várandós kismamának a szeretetteljes visszajelzése volt, akiket legendás precizitásával, ultrahanggal megvizsgált, valamint azoknak a várandósoknak és családtervezőknek a hálája, akiknek a tanácsadás során nagy szakértelemmel, ugyanakkor mély empátiával ismertette a genetikai hátterű magzati betegségek összetett hátterét.

Szabó János Professzor Úr magzati diagnosztika területén végzett kutató-fejlesztő és betegellátó munkájának magas színvonala mindannyiunk számára példaértékű, emlékét azzal őrizzük meg, hogy továbbra is az általa képviselt nívón és szellemben végezzük betegellátó, oktató és kutató munkánkat.

 

A búcsúztatás és a temetés részleteiről információ január elején várható.

 

Prof. Dr. Széll Márta

SZAOK Orvosi Genetikai Intézet

tanszékvezető egyetemi tanára,

valamint az Orvosi Genetikai Intézet munkatársai

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek