Bezár

2022

Prof._Dr._Scultety_Sandor_nekrologhoz

Elhunyt Dr. Scultéty Sándor emeritus professzor

Elhunyt Dr. Scultéty Sándor emeritus professzor

2022. december 01.
3 perc

Emlékét tisztelettel megőrizzük!

Prof. Dr. Scultéty Sándor emlékére

1926.július 19-én, Szegeden született. Családja generációkon át itt élt. Iskoláit is itt végezte. 1947-1950 között externista, demonstrátor a Gyógyszertani Intézetben. 1950-ben kapott orvosi diplomát a Szegedi Orvostudományi Egyetemen „summa cum laude” minősítéssel. A neves Jancsó professzor vezette Gyógyszertani Intézetben kezdett el dolgozni. Az itt eltöltött esztendők meghatározták a későbbi életpályáját. Klinikusként 1951-ben kezdett el dolgozni a Sebészeti Klinikán. 1954-ben sebészeti szakvizsgát, 1957-ben urológiai szakvizsgát szerzett. Gyakornok, tanársegéd majd adjunktus. Részese az első vese transzplantációnak, de érdeklődési területe a gyógyszerhatástan maradt.

1964-ben Tudományos fokozatot szerzett. Kandidátusi disszertációjának címe: „A vizelési zavarok gyógyszeres kezelése”.

1962-től az osztály egy részét önállóan vezette a Sebészeti Klinikán. A klinikai évek alatt konziliáriusi tevékenységet végzett a deszki extrapulmonális tbc gyógyintézetben, a kiskunhalasi, a kiskunfélegyházi kórházakban.

1964-ben Dr Karátson Aladár nyugalomba vonulása után, a városi kórház urológiai osztályának vezető főorvosává nevezték ki.

Kórházi tevékenységét 20 ágyas osztályon kezdte, 1 segédorvossal, szegényes műszerezettséggel. Céltudatos szervezőmunkával sikerült fokozatosan az ágylétszámot 60-ra felemelni, megfelelő személyzetet biztosítani, önálló műtőt berendezni és a műszerezettséget elfogadhatóvá tenni. Ily módon az osztály hivatalosan is alkalmasnak minősült megyei és regionális feladatok ellátására. Eredményesen vett részt az egyetemi oktatásban, a szakorvosképzésben, az egészségügyi szakszemélyzet nevelésében.

1968-ban címzetes egyetemi docens, 1978-ban címzetes egyetemi tanári címet nyert el a Szegedi Orvostudományi Egyetemen.

1984. szeptember 1-i dátummal a Szegedi Orvostudományi Egyetem Urológiai Tanszék létesült. A Sebészeti Klinika urológiai részlege és a Kórház urológiai osztálya összevonásra került, ekkor nevezték ki tanszékvezető egyetemi tanárrá.

Számos külföldi tanulmányúton járt, így legtöbbször Mainzban a Johannes Gutenberg Egyetem Urológiai Klinikáján, ahol 1985-ben vendégprofesszori minőségben is részt vett az ottani munkában. Hosszabb időt töltött el Halle, Berlin, München, Róma, St. Gallen neves urológiai intézményeiben.

A Magyar Urológus Társaság és az Urológus Szakmai Kollégium vezetőségi tagja volt.

1988-ban a Magyar Urológus Társaság elnökévé választották. Ebben az évben rendezte Szegeden a Társaság VII. országos kongresszusát nemzetközi részvétellel.

1961 óta rendes tag volt a Német Urológus Társaságban, majd 1986 óta az Európai Urológus Társaságnak és a Nemzetközi Urológus Társaságnak is. Tiszteletbeli tagság: Amerikai Urológus Társaság New York Sectiojában, a Román Urológus Társaságban.

1994. július 1-től professzor emeritus. 1995. április 12-én megvédte az akadémiai doktori disszertációját.

2001-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje elismerést kapta,

2011-ben munkáját a SZTE Klinikai Központ Emlékéremmel ismerték el.

Munkatársai közül 5 osztályvezető főorvos került ki, szakorvosi képesítést nyertek tizennégyen a vezetése alatt álló osztályon. Tudományos tevékenységet permanensen folytatott. Megyei urológus szakfőorvosként Makón urológiai részleget szervezett, Szentesen az osztály önállóságát biztosította, így a megye urológiai ellátását sikerült teljes mértékben kialakítania.

Elsők között ismerte fel a mobil ESWL-ben rejlő lehetőségeket. Jelentős szerepe volt az urodynamia hazai elterjesztésében, de a magyar andrológia is alapítói közt tartja számon.

120 közleménye 4 könyvrészlete jelent meg.

Tanítványai és kollégái tisztelték és szerették. Kiváló társasági ember volt széleskörű műveltséggel. Szerelme a zeneirodalom, lemezgyűjteménye a büszkesége. Hangverseny és operairodalmi jártassága magával ragadó volt. Munkatársainak biztosította szakmai előmenetelét. A betegek iránti szeretete és hozzáértése példa értékű volt. Családcentrikus életét példázza, hogy mindig büszke volt az unokáira. A magyar urológus és andrológus társaság nem felejti munkáját, őrizzük emlékét.

 

Dr Pintér Olivér

Urológiai Klinika

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek