Bezár

Felvételi információk

DSC_0883

Gyakran Ismételt Kérdések a felvételivel kapcsolatosan

Gyakran Ismételt Kérdések a felvételivel kapcsolatosan

2023. január 25.
13 perc

A nyílt napokon és az EDUCATIO Kiállításokon standunknál legtöbbször feltett kérdéseitekre adott válaszainkat olvashatjátok


 • 1. Miért pont Szeged?

Számos előnyt lehet felsorolni Szeged mellett, de elsősorban amit érdemes kiemelni, hogy egy nagyon családias és élhető környezet várja itt a hallgatókat. Az egyetem szó szerint a város szívében van, egy kis egyetemi várost kialakítva. Hatalmas előny, hogy az épületek főleg az orvosi karon 5-8 perc sétára vannak egymástól, a legmesszebbi (Anatómia Intézet) is 5 perc villamossal, így nem megy el az ember napja azzal, hogy ide-oda utazgat.

Habár egy évfolyamon akár lehetünk 250-300-an is, nagyon közvetlen a kapcsolat a hallgatók és a tanárok között. Megismernek minket akár csak arról, hogy bent ülünk előadáson, hogy aktívak voltunk egy-egy órán, ami hatalmas előny lehet akár vizsgán is. Szerintem mindez egy nagyon családias és összetartó hangulatot tud adni, ami támogatja a felkészülést és a lelki egészséget is, hiszen nem csak tanulási, hanem esetleg személyes problémával is fordulhatunk egy-egy tanárhoz.

Kiemelkedő közösségi élet zajlik Szegeden, az ember bármerre megy, hallgatókkal találkozik, mi töltjük fel a szórakozóhelyeket, kávézókat. Rengeteg közösségépítő program van, nemcsak a karunkon, hanem az egyetemen is, amely a különböző karos hallgatókat nagyon jól össze tudja hozni. De kiemelném a karunkon megszervezésre kerülő Gólyabálat, a harmadéves felező bulit, kisebb rendezvények közül a Quiz Esteket, Sörpong Bajnokságokat, de van SZOTE Mozi, majdnem minden héten kari buli, tehát mindenki meg tudja találni a neki tetsző programot, hogyha egy picit ki szeretné engedni a gőzt, ami mellesleg nagyon fontos a rengeteg tanulás mellett.


 • 2. A neve változásával változott valami a képzésen belül?

Az egyetem centenáriumi évfordulójának alkalmával 2021-től az Általános Orvostudományi Kar átnevezésre került: Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar. Mindez Szent-Györgyi Albert munkásságára és emlékére történt, mindez nem befolyásolja a képzést és ennek menetét.


 • 3. Milyen felvételi követelmények lesznek 2024-ben?

Természetesen a felvi.hu és az egyetemünk honlapján pontos tájékoztatást lehet olvasni minderről, de a rengeteg információ között néha nehéz eligazodni. Amit fontos kiemelni, hogy 2024-től karunkon az emelt szintű érettségi szükségessége nem változik, tehát eddig is kellett két emelt szintű érettségi és ezután is kelleni fog. Természetesen ez marad a biológia és kémia/fizika. A 100 plusz pont az, ami teljesen megváltozik, nálunk is érvényben lesz az intézményi pontrendszer, melyet egy 50 pontos szóbeli fog kiadni, illetve a maradék 50 pontot nyelvvizsga, versenyeredmény és szociális alapon lehet összeszedni. A szóbeli vizsgáról bővebb információt erre a linkre kattintva találhatnak. Illetve a másik 50 pont megszerzési lehetőségeiről is a honlapon, az alábbi linken olvashattok:

https://u-szeged.hu/felveteli/2022/szamoljuk-egyutt?objectParentFolderId=38542


 • 4. Milyen a közösség Szegeden?

Ami szerintem hatalmas plusz, hogy a karunkon a felsőbb évesek igyekeznek már felvételi előtt felkarolni az ideérkező hallgatókat. Az Egyetemi Előkészítő Tábor (EEB Tábor) egy szuper lehetőség a diákoknak, hiszen egyetemi oktatók tartanak emelt szintű érettségire való felkészítést, emellett megismerkedhetnek a várossal és sok felsőbb éves hallgatóval, így mikor ideérkeznek az egyetemre, már közel sem olyan tanácstalanok, már ismernek hallgatókat, akikhez bármilyen kérdéssel fordulhatnak. Ez ebben az évben is megrendezésre kerül áprilisban, ezen a linken lesz majd a regisztrációs kérdőív:

https://www.facebook.com/eebtaborszeged

De felvétel után megszervezésre kerül a Gólyatábor, a START Napok, melyek segítenek minden felvételt nyert hallgatónak, hogy el tudjon igazodni a számos új információban, az új városban és szoros kapcsolatokat tudjon építeni csoporttársaival, évfolyamtársaival.

A számos közösségépítő programnak köszönhetően a hallgatók nemcsak a saját évfolyamtársait, hanem más évfolyamok és karok hallgatóit is megismerhetik és szoros barátságok, kapcsolatok tudnak kialakulni.


 • 5. Milyen kollégiumok elérhetőek a karra jelentkezőknek?

Alapvetően az Apáthy István, id. Jancsó Miklós és a Semmelweis kollégiumok várják a hallgatókat, itt a karunkról, a fogorvostudományi karról és a gyógyszerész karról laknak hallgatók, így a tanulás mennyisége és minősége nem nagyon tér el a bentlakók között, így nem zavarják egymást a tanulásban. A kollégiumokban is kiemelkedően jó a közösségi élet, melyet a szintén sok program tesz lehetővé, ezek közül érdemes kiemelni a karok között is híres Jancsó disznó vágást, de vannak szintvetélkedők, szisztémás bulik is.

A kollégiumba való bekerülés szociális és tanulmány eredmény alapján zajlik, a kialakult rangsor szerint dől el a felvétel.

Azonban, ha nem kerülne valaki be kari kollégiumba, akkor sem kell aggódni, több karközi kollégium is van, de emellett Szegeden kedvező áron lehet találni albérletet. Akár orvostanhallgatókkal is könnyen össze lehet költözni, hiszen számos hallgató ad ki egy-egy felszabaduló szobát hallgatótársainak.


 • 6. Sokat kell tanulni? Van-e szabadidőnk a tanulás mellett?

Ez egy gyakran felmerülő kérdés a diákoktól, és minden itt tanuló hallgató el tudja mondani, hogy igen, sokat kel tanulni. De ezt nem szabad elrettentésül venni, hiszen sokan elvégezték már ezt a képzést, tehát közel sem lehetetlen. Az embernek meg kell találnia egy új tanulási módszert, kell egy jó időbeosztás, tehát prioritások kellenek. Ehhez valakinek több, valakinek kevesebb idő is szükséges, de egységesen ki lehet mondani, mindenkinek újra meg kell tanulnia tanulni. Erre első évben van lehetőség, az első éves számonkérésekre eleinte több idő van, hiszen a tanárok is tudják, hogy ez hirtelen mély víz, bele kel szokni és tanulni. De tényleg nem szabad megijedni, elszántsággal és kitartással, szükséges kikapcsolódással élvezni is kell ezt az utat.


 • 7. Hogy épül fel a képzés?

Ezzel a kérdéssel kapcsolatban bővebb információt a honlapon tudnak olvasni. Alapvetően 12 félév, tehát egy 6 éves képzésről van szó. Az első két év egy úgynevezett alapozó modul, mely alatt alapozó, leginkább elméleti tárgyakat kell elsajátítanunk, ilyen a kémia, fizika, sejtbiológia, anatómia, élettan, biokémia… Ezután egy év preklinikai modul következik, mely alatt már elkezdünk betegségekről, azok morfológiájáról és kórokozókról tanulni, ekkor kezdődik a kórélettan, patológia, mikrobiológia, belgyógyászat és második félévben elindul a farmakológia is.

Ezt követi a klinikai modul, ahol már tényleg testközelben, kórházban, egyre több beteggel folyik a képzés, ez alatt a két év alatt jobb betekintést nyerhetünk egy-egy szakorvos munkájába, ami akár a későbbi szakképzési döntésünket is segítheti.

Hatodév pedig a szigorló év, mikor lezárjuk a tanulmányainkat és számot adunk mindarról, amit eddig megtanultunk, mind gyakorlatban, mind elméletben.

Mindez hosszúnak hangzik és tűnik (nincs kétség, hat év tényleg sok idő), azonban nem szabad elfelejteni, hogy ez egy osztatlan mesterképzés, tehát ezzel már egy mesterdiplomát kap az ember kézhez, mely más karokon is 5-6 évet vesz igénybe.

http://www.med.u-szeged.hu/oktatas/altalanos-orvoskepzes/altalanos-orvoskepzes?folderID=24266&folderID=24266&objectParentFolderId=24266


 • 8. Mi lesz az Erasmus programmal a szegedi egyetemen a későbbiekben?

Az egyetem jelenlegi álláspontja az, hogy a diákok nem esnek el ettől a lehetőségtől, hanem majd az egyetem kiegészíti a hiányzó összeget.


 • 9. Milyenek a tanárok, vizsgák?

Természetesen ahogy a gimnáziumban, úgy az egyetemen sem lehet egységes véleményt mondani az oktatókról, vizsgákról. Egyes vizsgáink teszt formában, akár online akár személyesen, más vizsgák – a nagyobb, kiemelkedően fontos tárgyakból – személyesen zajlanak. A legtöbb intézetnél arra kíváncsiak, hogy a hallgató mit tud, és nem arra, mit nem. Természetesen vannak rémtörténetek, rossz vizsgaélmények, de ha arra gondolunk, mindenkinek lehet rossz napja, nemcsak a vizsgáztatónak, hanem a hallgatóknak is, ami nagyban befolyásolhatja a vizsga végeredményét. Fontos tudni, hogy vannak tételek, definíciók, normálértékek, melyek buktató jellegűek, ezeket nem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen, ha ezeket nem tudja a hallgató, akkor sajnos ez gyors véget eredményezhet egy vizsgán. De nem szabad ezektől sem megijedni, ezek ki vannak emelve, összegyűjtve, és semmi sem teljesíthetetlen, még ha rémhírek is terjengenek egy-egy vizsgáról.


 • 10. Melyik a legnehezebb tárgy, év?

Amit a legtöbb hallgatótól hallani és már sok felvételiző diák is ettől félve érkezik egyetemre, az az anatómia, három féléves tárgy. Ez a harmadik félévben az első nagyobb lélegzetvételű vizsgánkat adja, ezért ilyen ijesztő. A vizsga sok kisebb részből áll, így több lehetősége van az embernek elvérezni. Az évfolyam nagyobb része az ijesztgetések ellenére megcsinálja és boldogan indul neki a negyedik félévének.

Ezután indul a harmadév, melyről az a hír járja, hogy: „Ha ez az év sikerül, akkor már orvos lesz belőlünk”, illetve „Ekkor már a diploma három sarkát fogjuk”. Van benne némi igazság. Az év végi 3 szigorlat, mellette a farmakológia és még pár vizsga nem könnyíti meg a hallgatók dolgát. Azonban ennek az évnek (is) főleg az a titka, hogy az ember folyamatosan tanuljon, készüljön, ne maradjon le az anyaggal, megtalálja az egyensúlyt. Főleg ebben az évben sokszor kell a tanulást választani inkább a buli meg kikapcsolódás helyett, de ezért igazán megéri, arról nem is beszélve, hogy negyedév első félévében a SZAOK Felezőn közösen ünnepelhetitek meg az addigi három év sikeres teljesítését.


 • 11. Milyen ösztöndíjehetőségek vannak?

Számos ösztöndíjlehetőség van az egyetemünkön, ebből, amit a legtöbb hallgató nagyon jól ismer az a rendszeres szociális ösztöndíj és a tanulmányi ösztöndíj. Ahogy a nevükből is adódik az előbbi szociális alapon megpályázható, a második, pedig automatikusan kerül kiszámolásra egyetemi tanulmányi átlag alapján és az adott évfolyamon kialakult rangsor alapján kapnak a hallgatók egy adott összeget.

Ami a felvételiző hallgatóknak a legfontosabb, hogy az SZTE-n Start Ösztöndíjat lehet megpályázni, hogyha az ember első helyen jelöli meg az egyetemet. Erről az alábbiakban olvashattok bővebben:

https://u-szeged.hu/felveteli/2021/szte-start-osztondij

De természetesen emellett időszakos ösztöndíjak is vannak az egyetemen, melyeket meg lehet pályázni, erről bővebb információt ezen az oldalon találtok:

http://www.med.u-szeged.hu/hallgatoknak/palyazatok-osztondijak/palyazatok-170125


 • 12. Milyen sportolási lehetőségek vannak?

Az egyetemi évek alatt 2 félév testnevelés kötelező és ennek elvégzésére szinte végtelen lehetőség megtalálható az egyetemen. Lehet vitorlázni, falat mászni, ejtőernyőzni, táncolni, karatézni, jógázni, de akár edzőteremben is teljesíteni a két félévet. Emellett lehet csatlakozni a Medikus csapatainkhoz is, melyekkel részt tudtok venni a Medikus Kupán – meyről biztos hallottatok, hiszen ez a 4 orvosi egyetem nagy összecsapása – mint versenyző. Mindez nem csak szuper edzéseket, hanem egy hatalmas versenyzői élményt is nyújt.


 • 13. Tanácsok érettségire

Természetesen számos tanácsot adnak a gimnáziumban, rengeteget készültök már évek óta az érettségire. Azonban így annyira nem is régre visszaemlékezve pár fontos tipp: Minél több gyakorlás! A feladatokban szerzett rutin kevésbé stresszes és gördülékenyebb vizsgaélményt nyújt. Hogyha az ember odaülve az érettségihez már nem ijed meg, hanem tudja, hogy egy adott típusfeladatból megannyit megoldott sokkal több ideje marad az esetlegesen elgondolkodtatóbb elméleti feladatokra, vagy ami elsőre nem jut eszébe. Ehhez minél több számolást, esszé írást ajánlok, tehát gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás!

Tudom, könnyű mondani, de ne izguljatok! Bízzatok magatokban, hiszen rengeteget tanultatok és készültetek! Higgyétek el, hogy képesek vagytok rá! Gondoljatok arra, mennyien megcsinálták már, miért pont nektek ne sikerülne!


 • 14. Mennyire lesz nehéz, ha kémiával/fizikával érkezem?

A többség emelt szintű kémia érettségivel érkezik az egyetemre, ami azért előny, mert hogyha jól megy a kémia akkor az eső éves Orvosi kémia tárgy (mivel nagyjából az emelt szintű érettségi tananyagot fedi le) könnyebben teljesíthető. De emellett nem kell félni a fizikától, mert szerencsére van segítség, fel lehet venni egy Orvosi fizika alapjai felkészítő tárgyat, mely segít átvenni az alapokat és teljesíteni az Orvosi fizika tárgyat az első évben. Ezek után nem nagyon van gimnáziumi fizika tudást igénylő tárgyunk.

Hasonló a helyzet fordított esetben, hiszen Orvosi kémia alapjai tárgy is felvehető, amely azoknak a hallgatóknak segít, akiknek a kémia megy picit gyengébben. Így el lehet azt mondani, hogy nem nagyon lehet semelyik esetben hatalmas hátrányról vagy előnyről sem beszélni.


 • 15. Milyen gyakorlatok vannak?

Szerencsére az egyetemünkön már első éves korunkban elindulnak a gyakorlatok először még kísérletek, mérések, bonctermi gyakorlat és szövettan formájában, harmadévben már betegeket vizsgálunk, kórházi környezetben tanulhatunk. Mindezek után pedig ahogy elindulnak a klinikai tárgyak szépen lassan több időt töltünk klinikákon, betegekkel és orvosokkal, mint tanteremben előadókkal. Emellett a gyakorlatok kisebb tanulmányi csoportokban zajlanak, amely elősegíti minden egyes hallgató gyakorlati készségeinek fejlődését, ez pedig vizsgán és természetesen a későbbiekben is hatalmas előny.

Fontos megemlíteni a nyári gyakorlatokat, melyek első évben ápolástani, harmadévben belgyógyászati, negyedévben pedig sebészeti gyakorlati helyeken zajlanak. Ekkor 4 hétig a hallgatók betekinthetnek az éles helyzetekbe, megláthatják hogyan is érzik magukat ebben a környezetben.

Tehát ki lehet jelenteni, hogy az elméleti tudás és fejlődés mellett a gyakorlati oktatás éppoly fontos!


 • 16. Milyen kutatási lehetőségek vannak?

Szerencsére hogyha az ember kutatói területen szeretne elhelyezkedni, akkor Szegeden erre is számos lehetősége nyílik. Elsősorban a Nemzeti Tudós Akadémia Szent-Györgyi Programja kínál egy ösztöndíjjal és számos előnnyel járó kutatási utat, mely minden kutatói pályán gondolkodó hallgatónak kiemelkedő lehetőség. De emellett már akár első évesen lehet csatlakozni az egyetemen oktató intézeti kutatócsoportokhoz, mellyel később TDK-n tudtok részt venni, melyből akár szakdolgozat témát is lehet később írni.

https://www.edu-sci.org/egyetemi-kepzesi-program/bemutatkozas/


 • 17. Milyen a közlekedés Szegeden?

Városunk kiemelkedően jó közlekedéssel rendelkezik, főleg az egyetemi, kari épületeink körzetében. Jól kiépített villamos-, és busz közlekedési hálózat van kiépítve, mellyel percek alatt el tudunk jutni egyik egyetemi épületből a másikba. Szerencsére a karunknak az épületei olyan jó közelségben helyezkednek el, hogy villamosra sem kell szállni, hanem 5-8 perc gyaloglással elérhetőek.

Hogyha valaki mégis tömegközlekedéssel utazna többet akkor van lehetőség a tanuló bérlet megpályázására szociális alapon, mellyel ingyen utazhatnak a hallgatók.

A biciklis közlekedés is nagyon jó lehetőség, hogyha valaki ezt részesítené előnyben. Egyre több bicikli út van, főleg a központban, így kényelmesen és biztonságosan lehet eljutni egyik helyről a másikra, és minden épület előtt van lehetőség lezárni, biztonságban elhelyezni a kerékpárunkat.


 • 18. Milyenek az oktatási helyszínek és felszereltségük? Van valami új gyakorlati helyszín?

A már első évben elkezdődő gyakorlatokhoz is jól felszerelt laborok és gyakorlati termek nyújtanak megfelelő helyszínt. Mivel a gyakorlati oktatás kiscsoportokban zajlik, így mindenkinek van lehetősége elvégezni egy-egy kísérletet, megvizsgálni egy beteget, vagy kipróbálni egy szituációs gyakorlatot. Ezzel egy elmélyült, biztos gyakorlati tudásra tudunk szert tenni, mely mindenhol nagy előny. Emellett most úgy klinikai gyakorlati helyszínek is készülnek átadásra az orvostanhallgatóknak, mellyel igyekeznek támogatni a kiemelkedő oktatás színvonalát.


 • 19. Hogyan zajlik a szakosodás?

Alapvetően a 6 év elvégzése után egy általános orvosi diplomát kapunk a kezünkhöz, mellyel rezidensként el tudunk helyezkedni azon a területen, melyen később szakorvosként szeretnénk végezni. Maga a szakorvosi képzés menete és ideje a szaktól függ ez 2,5-7 év lehet.

http://www.med.u-szeged.hu/tovabbkepzes?folderID=24392&objectParentFolderId=24392


 • 20. Milyen mentorprogramok érhetőek el az egyetemen?

Számos mentorprogramba lehet jelentkezni a felvételikor és akár későbbiekben is, már akár mentornak is. Mindennek a célja, hogy segítséget nyújtsanak felmerülő tanulmányi vagy éppen személyes problémákban.

http://www.med.u-szeged.hu/hallgatoknak/mentorprogram/mentorprogram

De elérhető a HÖOK Mentorprogram is minden ide érkező számára, hogyha segítségre van szüksége a beilleszkedésben, eligazodásban és felmerülő tanulmányi kérdésekben.


Köszönet Kaptás Flóra medikus hallgatónknak a cikk összeállításáért és megírásáért!

https://mentor.hook.hu/


jelold_meg_04

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek