Bezár

2016

prof_gellen

Prof. Dr. Gellén János

Prof. Dr. Gellén János

2016. június 08.
2 perc

1937-2016

Gellén professzor úr csendesen, szerényen távozott. Felakasztotta köpenyét és kisétált, mint mindig, de most már örökre. Nem idézi többé a nagy magyar költőket, nem osztja tanácsait a műtőben, az osztályos munkában. Nem mesél a balatoni horgászatairól, a vitorlázó-, motoros repülés, búvárkodás, vadászat során szerzett élményeiről. Nem osztja meg velünk a kaktuszok csodálatos világát, nem vitatjuk meg a magyar borvidékek rejtelmeit, nem kóstoljuk saját készítésű borát. Soha többé.

1937. október 22-én született Budapesten. Kiskunhalasi, majd soltvadkerti tanulmányait befejezve a szegedi egyetemen 1962-ben avatták orvosdoktorrá. Végzését követően a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján dolgozott. Szülészet-nőgyógyászatból 1966-ban, anaesthesiológiából 1970-ben szakvizsgázott. 1974-ben az orvostudomány kandidátusa, 1994-ben akadémiai doktor lett. Szegedi Női Klinikán 2007. május 31-ig dolgozott, 2007. július 1-től emeritus professzor.

Szakmai pályafutása során tanulmányúton vett részt a bécsi, turkui, ulmi, cadizi, valamint a Martin Luther King egyetemeken, és a Mont Sinai Hospital-ban.

Kutatási területei közé tartozott a békaszív elektrofiziológiai vizsgálata, az embryo és chorion élettana, a szoptatás és fogamzásgátlás problematikája. Szülészeti és nőgyógyászati ultrahang diagnosztikában jelentős szerepet töltött be a prenatalis diagnosztika, a megvastagodott magzati nyaki bőrredő és a 21-es trisomia kapcsolatának felismerése. Ezeken túl az elsők között vett részt az endoszkópos vizsgálatok bevezetésében, végzésében, oktatásában, valamint a klimakterium kutatásában, kezelésében. Több éven keresztül volt a Magyar Nőgyógyászaok Endoszkópos Társaságának vezetőségi tagja.

Az orvos- és a szakorvos képzésben végzett munkáján túlmenően 124 közleménye jelent meg, melyből 4 könyvfejezet. Ezeken túl egyetemi jegyzetek szerkesztésében, egyetemi tankönyv lektorálásában vett részt. 160 kongresszusi előadást tartott bel- és külföldön.

A Magyar Nőorvos Társaság és a Magyar Nőgyógyászok Endoszkópos Társaságának vezetőségi tagsága mellett a Szülészeti és Nőgyógyászati Ultrahang Társaság, American Society of Fertility and Sterility, European Association of Gynaecologists and Obstetricians, valamint a Magyar Nőorvosok Lapjának szerkesztő bizottsági tagja volt. Kiváló Munkáért 1986-ban, Honvédelmi Érdeméremmel 1987-ben tüntették ki.

Professzor Úr! Köszönjük, hogy itt voltál velünk, tanulhattunk Tőled és betegségedet is bölcsen, türelemmel viselve ezzel is példát adtál nekünk. Hiányozni fogsz.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek