Bezár

2014

Tanévnyitó 2014 SZTE

Tanévnyitó 2014 SZTE

2014. szeptember 01.
3 perc

A hagyományok szerint elvárt ünnepélyességgel, augusztus 30.-án, szombat délelőtt 10 órakor, Szabó Gábor rektor, akadémikus, a kari vezetők, az SZTE Egyetemi Hallgatói, a Szegedi Önkormányzat képviselője az egyetemi hajdú szavára és koppantására bevonult a TIK dísztermébe.

Az SZTE kari vezetői közül megjelent: Szabó Imre (ÁJTK, korábbi dékán), Bari Ferenc (ÁOK dékán), Szajbély Mihály (BTK dékán), Barnai Mária (ETSZK dékán), Nagy Katalin (FOK dékán), Kovács Péter (GTK dékánhelyettes), Zupkó István (GYTK dékánhelyettes), Marsi István (JGYPK dékán), Keszthelyi-Szabó Gábor (MK dékán), Horváth József (MGK dékán), Mucsi László (TTIK dékán), Tóth Péter (ZMK dékán).


A Himnusz eléneklését követően a Szenátus tanévnyitó ünnepi ülését Szabó Gábor rektor megnyitotta, majd az elnökségbe hívta a díszvendégeket: Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkárt, és Botka László szegedi polgármestert.

Megtisztelte jelenlétével az új tanév nyitányát jelentő egyetemi rendezvényt Aradszki András energiaügyi államtitkár; Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke; többen az ország egyetemi vezetői közül, és Fülöp Ferenc akadémikus, az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság elnöke. Megjelent az ünnepségen a dél-alföldi régió, Csongrád megye, valamint Szeged több ismert közéleti személyisége, intézményi vezetője is.

Új kihívások és új megoldások

„Az útkeresését le kell zárni” a felsőoktatási stratégiát ki kell dolgozni – jelentette be Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár, aki első nyíl-vámos szereplésével a Szegedi Tudományegyetem nyitotta meg az új tanévet. Az új megoldások közül példaként említette a kancellári poszt bevezetését. „A kancellár nem ’helytartó’, hanem szakember, aki a rektort segíti” – rögzítette az államtitkár. Kijelentette: a felsőoktatásban, a felsőoktatásért dolgozók közös célja és küldetése, hogy a fiatalok tanulmányaik végén minél értékesebb diplomát kapjanak, s azzal minél gyorsabban jó álláshoz jussanak. „Sok a feladat” – jelentette ki az államtitkár, példaként említve, hogy a hallgatók számának szinten tartása mellett fokozni kell a tudományos kutatás-fejlesztés intenzitását is. Kulcsszereplőnek nevezte a vállalatokat, mondván: a legnagyobb cégekkel stratégiai együttműködést kötött a kormány, ám e kooperációk oktatási-kutatási részét még ez után kell megtölteni tartalommal. Az SZTE és az épülő ELI kapcsolataiban rejlő lehetőségeket külön is kiemelt Palkovics László államtitkár.

Ezt követően kollégaként szólt a gólyákhoz, s professzorként tette hozzá: a fiatalok, miközben élvezik az egyetemi éveket, ne feledkezzenek meg arról, hogy itt szerezhetik meg azt a tudást és diplomát, amivel életpályájukon boldogulhatnak. Beszéde befejezésében a hallgatóknak jó tanévet, a felsőoktatási vezetőknek munkás és eredményes időszakot kívánt Palkovics László.

Szeged fejlesztése összefügg az egyetemmel

Több mint kilenc évtizede összefonódik Szeged és az egyetem története – emlékeztetett a köszöntőjében Szeged polgármestere, Botka László. Közös munkánk eredményei a helyi fejlesztések sokaságában mutatkozik, így például a most záruló 7 éves Európa Uniós pénzügyi ciklusban 300 milliárd forint értékű fejlesztést sikerült megvalósítani Szegeden, ezzel a magyar városok legsikeresebbje lett a Tisza-parti település – köszönhetően az egyetemnek. Terv és remény, hogy a jövő év januárjában nyíló pályázati ciklusban hasonló nagyságrendű fejlesztések valósulhatnak meg – mondta a polgármester. Emlékeztetett rá: a város és az egyetem közötti együttműködést ismét megújították, szakmai munkabizottság dolgozik a konkrét terveken. Ezek közül a klinikákhoz közeli déli híd megépítését és a körülötte megnyíló egészségipari fejlesztési lehetőségeket, valamint az ELI körüli 70 hektáros tudományos-ipari parkot említette Botka László.

A nemzetközi szintű kutatóegyetem missziói

Az egyetem szemszögéből vizsgálta az universitas és Szeged kapcsolatát Szabó Gábor akadémikus. Az SZTE rektora szerint Szeged egyetemétől lett azzá, ami, mint ahogy az SZTE is azért olyan, amilyen, mert Szegeden van. „Nincs más alternatíva, mint együttműködni” – jelentette ki a rektor. Az együttműködés segít abban is, hogy a magyar felsőoktatás néha bonyolult viszonyai között is tájékozódjanak.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek