MISpheroID

Az SZTE SZAOK-TTIK Immunológiai Tanszékéről Dr. Körmöndiné Dr. Buzás Krisztina részvételével született egy Nature Methods (IF 28.5) közlemény

Az SZTE SZAOK-TTIK Immunológiai Tanszékéről Dr. Körmöndiné Dr. Buzás Krisztina részvételével született egy Nature Methods (IF 28.5) közlemény, amelyben egy 3D szövetkultúra adatbázis, a MISpheroID kidolgozásáról írnak. A fejlesztés segítséget nyújt a 3D in vitro kísérletek tervezéséhez, valamint reprodukálhatóságának növeléséhez. A munka egy nemzetközi kutatóközösség együttműködése révén jött létre.

A közlemény linkje: https://www.nature.com/articles/s41592-021-01291-4

A 3D szövetkultúrák egyre nagyobb térnyerése figyelhető meg az utóbbi években, többek között gyógyszerhatóanyagok tesztelésében is, hiszen hidat képeznek a 2D módszerek és az in vivo állatkísérletek között.

A létrehozott MISpheroID egy crowdsourcing adatbázis, több, mint 1500 szferoidokat, organoidokat és más 3D kultúrákat vizsgáló kutatás kísérleti adatait tartalmazza, beleértve a kultúrákon mért fenotípusos adatokat is. A tudósok ingyenesen hozzáférhetnek az adatbázishoz, és megoszthatják saját szferoidkísérleteik adatait is, ezáltal növelve az átláthatóságot és a reprodukálhatóságot a 3D kutatások területén. .

Kövess minketYouTubeLinked inGoogle PlusTwitter


Kiemelt hírek

Egeszseg_ezreknek_15.214.000_Ft_a_Szegedi_Tudomanyegyetem_Szent-Gyorgyi_Albert_Klinikai_Kozpontnak

A Richter Egészségváros rendezvényen 15.214.000 Ft adományt kapott az egészségügyi intézmény, melyből a poszt-COVID ellátás korszerűsítése fog megvalósulni.

Tiszlavicz_Hetenyi_honlapra

A Magyar Gasztroenterológiai Társaság “HETÉNYI GÉZA EMLÉKÉREM” kitüntetésben részesítette Dr Tiszlavicz Lászó professzort, az SZTE SZAOK Pathologiai Intézet igazgatóját. Gratulálunk!