embo_journal

D1-es cikk a The EMBO Journal-ban

Az SZTE SZAOK Pathológiai Intézet munkatársai közreműködésével a közelmúltban a The EMBO Journal-ban az EMBO jelent meg egy friss tanulmány

A Szegedi Tudományegyetem SZAOK Pathológiai Intézet munkatársai közreműködésével a közelmúltban a The EMBO Journal-ban az EMBO (Európai Molekuláris Biológiai Szervezet magas presztízsű tudományos folyóirata) jelent meg egy friss tanulmány. A kutatás egyik legjelentősebb eredménye, hogy az eddigiek során működését tekintve még kevésbé ismert, gyermekkori epilepsziában szerepet játszó CDKL5 kináz a DNS hibajavítási folyamatok egyik fő regulátora. Proteomikai és genomikai megközelítéssel igazolták, hogy a transzkripciósan aktív DNS régiókban keletkező DNS kettős-szálú törések következtében a CDKL5 kináz aktivitása nélkülözhetetlen a sérült DNS szakaszon történő transzkripció leállításához. A folyamat a DNS károsodás által indukált PARilációs folyamatokat is érinti, ezért a tanulmány további transzlációs kutatások potenciális alapját képezi. Az Intézet munkatársai közül Vasiliki Pantazi Ph.D. hallgató, Dr. Borsos Barbara Nikolett tudományos munkatárs és Dr. habil Pankotai Tibor tudományos munkatárs, a Genom Integritás és DNS Hibajavítás kutatócsoport vezetője vett részt.

Kövess minketYouTubeLinked inGoogle PlusTwitter


Kiemelt hírek

Egeszseg_ezreknek_15.214.000_Ft_a_Szegedi_Tudomanyegyetem_Szent-Gyorgyi_Albert_Klinikai_Kozpontnak

A Richter Egészségváros rendezvényen 15.214.000 Ft adományt kapott az egészségügyi intézmény, melyből a poszt-COVID ellátás korszerűsítése fog megvalósulni.

Tiszlavicz_Hetenyi_honlapra

A Magyar Gasztroenterológiai Társaság “HETÉNYI GÉZA EMLÉKÉREM” kitüntetésben részesítette Dr Tiszlavicz Lászó professzort, az SZTE SZAOK Pathologiai Intézet igazgatóját. Gratulálunk!