1 hónap cseregyakorlat USC Los Angelesben Pszichiátria és Fül-Orr -Gégészeti osztályokon

Az év elején volt egy páratlan lehetőségem, hogy Los Angelesbe utazzak, és megtapasztaljam az orvostudományt a LAC + USC Medical Centerben. Gazdag élmény volt nemcsak a klinikai ismeretekben, hanem betekintést kaptam az amerikai életbe és kultúrába.


napszemuveges

Az Augustus Hawkins Pszichiátriai Központban kezdtem, amely Kalifornia egyik legnagyobb fekvőbeteg pszichiátriai kórháza. Minden nap a beteg ’preround/elővizitjével’ kezdődött az orvostanhallgatók közreműködésével, ahol megnéztük, mi történt előző este, ápolási jegyzeteket és betegtérképezést készítettünk. Azután időt töltöttem minden beteggel, hogy felmérjem a problémáikat, megvizsgáljam őket, elvégezzem a fő mentális állapot vizsgálatot, és megjegyezzek mindent, amire szükségük lehet a gyógyulásuk elősegítéséhez. Miután összegyűjtöttem egy klinikai képet minden esetről, a viziten (rounds) bemutattam ezeket. Ennek során találkoztam az összes orvossal és az ápolási csapattal (occupational therapist, recreational therapist, nursing staff and security) és részletesen megvitattuk a beteg esetét, és alaposan átbeszéltük, hogy melyik terápia lenne a legjobb. Ezt rendkívül hasznosnak találtam, mivel naprakésznek kellett lennem a beteggel kapcsolatos ismereteimmel, és figyelembe kellett vennem a differenciáldiagnózist. Lehetőségem volt arra is, hogy klinikai eseteimben rendkívül gyakorlatias legyek, és részt vegyek a diagnosztikai vizsgálatokban, képalkotásban és kezelési eljárásokban.

Hospital


 

Minden pénteken kulcsfontosságú előadásokat tartottak a rezidensek egy kutatási témáról, amelyet az osztályon mindenki megnézhetett. Nagyon élveztem ezeket az előadásokat, mert arra ösztönzött, hogy többet olvassak azokról az esetekről, amelyekről talán nem tudtam eleget. Remélem, hogy ezt a szemléletet orvosi karrierem során folytathatom.

 

Keck

Fül-orr-gégész szeretnék lenni és felkerestem az USC Caruso Department of Otolaryngology Centrumot, ahol lehetőségem nyílt arra, hogy kicsit megismerjem ezt az általam választott szakterületet. A sebészeti munka nagyon más volt, mint a pszichiátria már csak abban is, hogy hosszabbak a munka órák a klinikán: hétvégeként is 5 órakkor kezdődött a műszak és sokszor késő este fejeződtek be a műtétek. Reggelente találkoztunk a korábban műtött betegekkel, kicseréltük a sebkötéseket és utána egyből mentünk a műtőbe. Engem az implantációs és fülrekonstrukciós műtétek érdekeltek főként, igy az időm rövidsége miatt leginkább ilyen műtéteknél asszisztáltam. De, ezen az osztályon volt a legtöbb fej és nyaki ’oncological flap’ műtét Kalifornia államban és szerencsém volt még azokban is részt venni. Amit nagyon érdekesnek találtam, hogy a rezidenseknek és orvostanhallgatóknak végig kell követni a betegek eseteit és a beteggel tartózkodnak az altatástól az ébredésig. Elengedhetetlen volt az anatómia jó ismerete. Minden esetet nagyon jól kellett ismerni és érteni ahhoz, hogy milyen eszközre lehet szükség a műtét alatt és hogy ezek rendelkezésre álljanak a sebésznek.

 

Fiona_Hollywood

Időm jelentős részét kórházban töltöttem, de lehetőséget kaptam arra, hogy megnézzem a Hollywood feliratot, a Griffith Obszervatóriumot, Long Beach-et, Venice Beach-et és Malibu Beach-et. Megpróbáltam új ételeket enni, és felfedeztem a fagylalt iránti új kedvemet, a Venice beach-i "salt & straw"-t és a koreai BBQ-t Los Angeles koreai negyedében.

66

 

Remélem, egy nap visszamehetek, és meglátogathatom az Egyesült Államokat, hogy többet tanuljak és többet lássak a világból.

Kövess minketYouTubeLinked inGoogle PlusTwitter


Kiemelt hírek

LOREAL

Hetényi Anasztázia, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Orvosi Vegytani Intézet egyetemi docense az egyik nyertese a L’Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért elnevezésű díjnak.

kardinyito

A Szegedi Tudományegyetem a házigazdája az egyik legjelentősebb szív- és érrendszeri betegségekkel, kutatásokkal foglalkozó, nemzetközi konferenciának. A Szív- és Érrendszeri Tudományok Akadémiája Európai szekciójának nyolcadik ülését, a „8th European Section Meeting of the International Academy of Cardiovascular Sciences” című konferenciát szeptember 28. és október 1-je között bonyolítják le, világviszonylatban is kiemelkedő szaktekintélyek részvételével.