Raboczki_Bettina

Interjú a Teddy Maci családi nap kapcsán

Április elsején a SZOE által megrendezésre került a Teddy Maci családi nap, mely alkalom kapcsán interjút készítettünk Rábóczki Bettinával.

- Bemutatkoznál röviden?


- IV. éves orvostanhallgató vagyok.  Négy éve tevékenykedek a Teddy Maci Kórháznál, két évig voltam assziszt, 2016 szeptemberétől pedig koordinátori posztot töltök be.


- Mesélj egy kicsit a Teddy Macis családi napról! Mi ez pontosan?


- Minden év tavaszán megrendezzük a családi napunkat. Négy fő állomással készülünk a programra. A háziorvosi rendelőben a gyermekek megismerkedhetnek a legalapvetőbb orvosi eszközökkel, úgy mint spatula, lázmérő, vérnyomásmérő, fonendoszkóp, pupillalámpa, reflexkalapács, fültölcsér stb. A röntgen állomáson plüssöket „fényképezünk” le, a képeket együtt kielemezzük, amennyiben törést tapasztalunk, azt szakszerűen ellátjuk. Emellett a gyerkőcök feladata itt, hogy elhelyezzék a belső szerveket a testünket jelképező mellény megfelelő helyére. A harmadik állomásunk a műtő. A macik elaltatása után megnézzük, hogy milyen szerveket találunk bennük, és azok funkcióit is megbeszéljük. Ha a műtét sikeres volt a macikat felébresztjük, infúziót kötünk be nekik. Negyedik állomásunk a mentőállomás, ahol nagy hangsúlyt fektetünk a mentőhívás lépéseire. Újdonsült Teddydoktoraink fehér-, mentős- és műtősköpenyben, sapkában és maszkban végezhetik a gyógyítást. Nagy előnye a programnak, hogy kötetlenebb a foglalkozás, így több időt tölthetnek egy-egy állomáson, illetve több lehetőség nyílik az oktatásra is. Ezen felül a mentőállomással csak e program keretén belül találkozhatnak az érdeklődők.


- Mennyire érdeklődők az emberek? Hányan veszek részt egy ilyen eseményen?


- Az idei évben nagyon sokan látogattak el a programra. Úgy gondolom, ez részben annak köszönhető, hogy nagyobb hangsúlyt fektettünk az esemény meghirdetésére, kihasználva a legtöbb kommunikációs csatornát, másrészt egyre több óvodába és iskolába jut el a Teddy Maci Kórház híre. Szerencsére a szülők és a gyerekek is nagyon nyitottak. Persze mindig van egy-két gyermek, aki megijed a sok fehér köpenyes orvostanhallgató láttán, ám a bátorító matrica mindig segít a félelem leküzdésében. 


- Te hogyan kerültél kapcsolatba vele?


- Még friss egyetemista koromban elmentem a SZOE bemutatkozó estjére, ahol megismertem a Teddy Maci Kórházat, azóta pedig nem tudok elszakadni tőle.


- Mit nyújt egy ilyen rendezvény a résztvevőknek?


- Legfőbb célunk a gyerkőcök félelmének csökkentése az orvosokkal, orvosi eszközökkel szemben. Általános probléma az egészségügyben, hogy nem fordulnak orvoshoz az emberek, nem megfelelő az adherencia, illetve, hogy a fehér köpeny effektus fals eredményeket mutat. Mi ezeket az akadályokat próbáljuk megelőzni, miközben nagy hangsúlyt fektetünk az egészségnevelésre is. Mindezt játékos keretek között, hogy minél élvezetesebb legyen a program. Sok szülőnek is lehetőséget nyújt, hogy feltegye kérdéseit, amikről itt kötetlenül beszélgetünk velük.


- És mit ad neked?


- Nagyon sok tapasztalatot lehet szerezni egy-egy eseményen, amit később hasznosíthatunk majd munkánk során. Ezzel kapcsolatban fontos kihangsúlyozni azt, hogy nem csak azok a hallgatók tagjai a szekciónak, akik gyerekorvosok szeretnének lenni! Javítja a kommunikációt, szervezőkészséget, bővíti az emberi kapcsolatokat. Sok-sok örömteli percet szerezve kikapcsolódást nyújt nekünk is. Jó érzéssel tölti el az embert az is, hogy tesz valamit annak érdekében, hogy hozzájáruljon az egészségügy fejlődéséhez.


- Elmesélnél egy különösen maradandó élményt ezzel kapcsoltban?


- Megannyi élmény közül talán a legkézzelfoghatóbb pozitív visszajelzést az adja, amikor a gyerekek arcán mosoly csücsül és közben azt kérdezik tőlünk: „holnap is jöttök?”


- Mit üzensz az olvasóknak?


- Azok a szülők, gyermekek, akiknek felkeltette az érdeklődését az esemény, bátran látogassanak el programjainkra, illetve a pedagógusok keressenek meg minket a tmk@gmail.com e-mail címen.  Emellett minden hallgatót sok szeretettel várunk csapatunkba, aki úgy érzi, hogy szeretne a szekcióban munkálkodni, hiszen minden segítő kézre szükségünk van!


Pulzus Spiritus, szerző: Eördegh Hanga


Kövess minketYouTubeLinked inGoogle PlusTwitter


Hírek

kemenylajos_certificate_330x330

Dr. Kemény Lajos, az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika tanszékvezető egyetemi tanára 2018. november 30-án az International League of Dermatological Societies "ILDS Certificate of Appreciation for International Leadership" díjat vehette át.

Sepp

Karunkról Dr. Hortobágyi Tibor, az SZTE Patológiai Intézet tanszékvezető egyetemi docense és Dr. Sepp Róbert az SZTE II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ egyetemi docense vált az MTA új doktorává. Gratulálunk!