Rehabilitációs Medicina Tanszék bemutatkozása


Bemutatkozás

Az aktív ellátást követően a betegek közösségbe történő visszavezetésének útja a rehabilitáció, amely átfogó rendszerén belül az orvostudomány a maga eszközeivel járul hozzá ehhez a folyamathoz, a még fennálló funkciózavar csökkentésével, kompenzálásával. Az orvosi rehabilitáció fő területe a Rehabilitációs Medicina. Magyarországon mintegy tízezer kórházi ágy tartozik ide. Munkája során valamilyen szinten minden orvos kapcsolódik ehhez a diszciplinához. Ezért fontos, hogy a később nem ezen a területen elhelyezkedő hallgatók is megismerjék a Rehabilitációs Medicina fogalomrendszerét, szemléletét, működését és azt, hogyan tudnak majd együttműködni ezzel a diszciplinával. Mivel a Rehabilitációs Medicina fogyatékos személyekkel foglalkozik, az oktatás során megismertethető a fogyatékosság fogalma, mai szemlélete, kialakulása, megelőzési lehetőségei és az, hogyan kell a fogyatékos páciensek felé fordulni, velük kommunikálni. Ennek alapján a Rehabilitációs Medicina Tanszék oktatási tevékenysége túlmutat egyetlen diszciplina oktatásán, a lakosság tíz százalékát kitevő fogyatékos emberekkel való foglalkozáshoz szükséges ismereteket ad, készségeket fejleszt.

 

Dr. habil Fazekas Gábor mb. tanszékvezető egyetemi docens

 

Munkatársak:

Dr._Fazekas_Gabor

Dr. habil Fazekas Gábor mb. tanszékvezető egyetemi docens


Lehoczky Éva tanszéki ügyvivő

 

Elérhetőségek:

Tel: +36-30- 293 4319

E-mail: office.rehabmedicina@med.u-szeged.hu

 

Oktatás:

 

Graduális:

2019/2020. tanév II. félév/Spring semester: Medical Rehabilitation and Physical Medicine course for students in year IV-V. of Faculty of Medicine>>>

 

2020/2021. tanév I. félév: Rehabilitációs medicina – az elmélet és a gyakorlat alapjai

 

2020/2021. tanév II. félév/Spring Semester: Rehabilitation medicine – basics of theory and daily practice


Szakdolgozati témák:
1. téma: Funkcionális állapotfelmérés jelentősége és módszerei a rehabilitációban
2. téma: A fogyatékosság fogalma, a fogyatékos személyeket megillető jogok Magyarországon
Témavezető: Dr. habil Fazekas Gábor Ph.D. egyetemi docens fazekas.gabor@szte.hu

 

Posztgarduális:

2020. február 10-13. Kötelező szintentartó tanfolyam rehabilitációs szakorvosoknak

 

Szakorvos-képzés:

Rehabilitációs medicina szakképesítés>>>

Kövess minketYouTubeLinked inGoogle PlusTwitter


Kiemelt hírek

EUGLOH_TDK

Kiválóan szerepeltek hallgatóink az EUGLOH konzorcium keretében 2020. szeptember 28-30. között megrendezett nemzetközi Tudományos Diákköri Konferencián.

Lanyok_napja_20201001

Prof. Dr. Széll Márta molekuláris biológusként diplomázott a Szegedi Tudományegyetemen. Az SZTE Általános Orvostudományi Kara Orvosi Genetikai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára, a pikkelysömör immungenomikai hátterét és a ritka betegségeket kutatja. Munkáját elismerték L’Oreal UNESCO-díjjal is. Szakmaiságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy fiatalon lett a Magyar Tudományos Akadémia doktora, munkásságát Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetéssel ismerték el. Mindemellett stratégiai rektorhelyettesként tevékenykedik a szegedi egyetemen. Pályája példamutató: a Lányok Napja kapcsán beszélgettünk vele arról, hogyan lehet egy kutatónő sikeres.