Rehabilitációs Medicina Tanszék bemutatkozása


Bemutatkozás

Az aktív ellátást követően a betegek közösségbe történő visszavezetésének útja a rehabilitáció, amely átfogó rendszerén belül az orvostudomány a maga eszközeivel járul hozzá ehhez a folyamathoz, a még fennálló funkciózavar csökkentésével, kompenzálásával. Az orvosi rehabilitáció fő területe a Rehabilitációs Medicina. Magyarországon mintegy tízezer kórházi ágy tartozik ide. Munkája során valamilyen szinten minden orvos kapcsolódik ehhez a diszciplinához. Ezért fontos, hogy a később nem ezen a területen elhelyezkedő hallgatók is megismerjék a Rehabilitációs Medicina fogalomrendszerét, szemléletét, működését és azt, hogyan tudnak majd együttműködni ezzel a diszciplinával. Mivel a Rehabilitációs Medicina fogyatékos személyekkel foglalkozik, az oktatás során megismertethető a fogyatékosság fogalma, mai szemlélete, kialakulása, megelőzési lehetőségei és az, hogyan kell a fogyatékos páciensek felé fordulni, velük kommunikálni. Ennek alapján a Rehabilitációs Medicina Tanszék oktatási tevékenysége túlmutat egyetlen diszciplina oktatásán, a lakosság tíz százalékát kitevő fogyatékos emberekkel való foglalkozáshoz szükséges ismereteket ad, készségeket fejleszt.

 

Dr. habil Fazekas Gábor tanszékvezető egyetemi docens

 

Munkatársak:

Fazekas_Gabor_1

Dr. habil Fazekas Gábor tanszékvezető egyetemi docens


Lehoczky Éva tanszéki ügyvivő

 

Elérhetőségek:

Tel: +36-30- 293 4319

E-mail: office.rehabmedicina@med.u-szeged.hu

 

Oktatás:

 

Graduális:

2019/2020. tanév II. félév/Spring semester: Medical Rehabilitation and Physical Medicine course for students in year IV-V. of Faculty of Medicine>>>


2020/2021. tanév I. félév: Rehabilitációs medicina – az elmélet és a gyakorlat alapjai


2020/2021. tanév II. félév/Spring semester: Rehabilitation medicine - basics of theory and daily practice >>>

 


Szakdolgozati témák:

1. téma: Funkcionális állapotfelmérés jelentősége és módszerei a rehabilitációban
2. téma: A fogyatékosság fogalma, a fogyatékos személyeket megillető jogok Magyarországon

Témavezető és jelentkezés: Dr. habil Fazekas Gábor egyetemi docens, tanszékvezető: fazekas.gabor@med.u-szeged.hu


TDK-témák:

1. Robotos és egyéb interaktív technológiák evidenciákon alapuló alkalmazása felső végtagi funkciófejlesztésre a stroke utáni rehabilitációban. (Evidence based application of robots and other interactive technologies for improving upper limb funcion in rehabilitation post stroke.)

2. Robotok és egyéb fejlett technológián alapuló eszközök alkalmazása a járás újratanulásában stroke után. (Application of robots and other high technoloical devices for re-learning to walk post stroke.)


Témavezető és jelentkezés: Dr. habil Fazekas Gábor Ph.D. egyetemi docens fazekas.gabor@med.u-szeged.hu

 

Posztgarduális:

2020. február 10-13. Kötelező szintentartó tanfolyam rehabilitációs szakorvosoknak

 

Szakorvos-képzés:

Rehabilitációs medicina szakképesítés>>>

Kövess minketYouTubeLinked inGoogle PlusTwitter


Kiemelt hírek

Cochlear_galeria

Alacsony kockázat, óriási siker. Így jellemezhetők azok a hallásjavító műtétek, amelyekből több mint ezret végeztek már el a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjában. A süketen született kisgyermekeken segít és az időskori hallásvesztésre is megoldást jelent a Cochlear implantátuma. Gyártócégének képviselői Szegeden egyeztettek a további fejlesztési lehetőségekről a Prof. Dr. Rovó László által vezetett orvoscsoporttal.