Bezár

Hírek

IMG_0139

Dr. Andrási László beszámolója londoni tanulmányútjáról a Klinikai Módszertani Pályázat keretében

Dr. Andrási László beszámolója londoni tanulmányútjáról a Klinikai Módszertani Pályázat keretében

2023. március 03.
3 perc

A sikeres klinikai módszertani pályázat jóvoltából 1 hónapot tölthetett a londoni St Mark’s Hospital bélbetegségekre specializálódott intézetének sebészeti osztályán

Klinikai módszertani pályázat

Beszámoló

 

A sikeres klinikai módszertani pályázat jóvoltából 1 hónapot tölthettem a londoni St Mark’s Hospital bélbetegségekre specializálódott intézetének sebészeti osztályán. A vastag és végbél (colorectalis) sebészet Mekkájának is nevezett kórház nemcsak az Egyesült Királyságban, hanem világviszonylatban is elismertnek számít az itt megforduló esetek komplexitása, a gondozott betegek száma, a kiemelkedő kutatómunka, valamint a professzionális infrastruktúra és szakképzett személyzet miatt is. A klinika a London North West University Healthcare NHS Trust-hoz tartozik, a St Mark’s sebészei által végzett műtétek a világjárvány óta többnyire a viszonylag modern kialakítású, forgalmasnak számító Central Middlesex Hospital-ban történnek. Ennél az egységnél tevékenykednek a szakmai képzésemért felelős professzorok is: Prof. Janindra Warusavitarne, a gyulladásos bélbetegségek (inflammatory bowel disease – IBD) specialistája és Prof. Danilo Miskovic a robotsebészet vezetője, így jómagam is ebben az épületben kezdtem meg az ún. „clinical observership” letöltését.

IMG_1025

A tanulmányutam a colorectalis sebészetre, azon belül is az IBD valamint a vastag és végbél malignus daganatainak minimálisan invazív ellátására fókuszált, különös tekintettel az ott rutinszerűen alkalmazott Single-Port-Laparoscopic-Surgery (SILS), a végbélen keresztül végzett, ún. „transanalis” (Trans-Analis-Total-Mesorectalis-Excisio - TaTME, Trans-Anal-Minimally-Invasive Surgery - TAMIS) valamint a robot asszisztált eljárásokra (DaVinci Xi Dual Console). A major operációkon túl lehetőségem nyílt lézerproktológiai és fejlett endoscopos beavatkozások megismerésére az aranyeresség (Hemorrhoid Laser Procedure with suture mucopexy – HeLPexx) és a komplex perianalis sipolyok (Fistula Laser Coagulation – FILAC, Video-Assisted Anal Fistula Treatment – VAAFT) kapcsán. Legnagyobb örömömre nemcsak observáltam, hanem asszisztálhattam is több alkalommal a fentebb említett eseteknél, emellett betekintést nyerhettem a betegellátó tevékenység teljes vertikumába, beleértve az osztályos viziteket, az ambulanciák működését és a különböző multidiszciplinaris teamek felépítését is (pl. pouch MDT, pelvic floor MDT). Rendszeresen részt vettem az intézet szokásos péntek reggeli referálóján (Grand Round) ahol nívós előadásokat hallgathattam a helyi specialisták és/vagy vendégelőadók által. A képzésem befejeztével egy érdekes és sikeres műtéti kezelésről készítettünk egy tudományos közleményt, melyet munkacsoportunk jóvoltából elsőszerzősként adhattam be egy rangos folyóiratba (Colorectal Disease Journal). A publikációban szereplő oktatóvideó a colorectalis érdeklődésű fiatal sebészeknek azóta a legnagyobb közösségi videó megosztó portálon is elérhetővé vált (https://www.youtube.com/watch?v=Eb5W-QvLtCA).

IMG_0282

Szeretnék köszönetet mondani a pályázat bíráló bizottságának, hogy segítségükkel egy csúcsintézményhez csatlakozhattam, mégha csak átmenetileg is. A tanulmányútból mindvégig próbáltam kihozni a maximumot, testközelből tapasztalhattam meg az ott már jól bevált, de a hazai viszonylatban még nem elterjedt eljárásokat, protokollokat. A későbbi könnyebb reprodukálhatóság jegyében kiküldetésem lényeges mozzanatait igyekeztem jól dokumentálni, a sarkalatos kérdésekre válaszokat kapni. A mentoraimmal a tudományos munkán túlmenően barátságot is kötöttem, mely kapcsolati tőke a későbbiekben az intézetek között akár egy kölcsönös, gyümölcsöző kollaborációt is megalapozhat.

Összességében szakmai fejlődésem szempontjából igen értékes, új impulzussal gazdagodtam, amit megbecsülve és fellendítve remélem beilleszkedhet a Szegedi Tudományegyetem töretlen fejlődési pályájába mind a betegellátás, mind az oktatás, mind a kutatás tekintetében.

 

Tisztelettel,

 

Dr. Andrási László

egyetemi tanársegéd

SZTE Sebészeti Klinika

 

Szeged, 2023. 03. 03.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek