Bezár

Hírek

IMG_3523

Dr. Szűcs Dániel jeruzsálemi tanulmányútjának beszámolója

Dr. Szűcs Dániel jeruzsálemi tanulmányútjának beszámolója

2023. május 08.
4 perc

Dr. Szűcs Dániel kari Klinikai Módszertani Pályázat keretében a jeruzsálemi Shaare Zedek Egészségügyi Központ Juliet Keidan Gyermekgasztroenterológiai és Táplálási Intézetében töltött 4 hetet

Klinikai Módszertani Pályázat

Beszámoló

 

Kollégám, Dr. Pásztor Pál példája nyomán 2022. őszén nyújtottam be jelentkezésemet a Klinikai Módszertani Pályázatra, amelyet a Bíráló Bizottság pozitívan értékelt. A megfelelő időpont kiválasztása és szervezési kérdések megoldása után tanulmányutamra 2023. márciusában került sor, négy hetet tölthettem Jeruzsálemben.

A jeruzsálemi Shaare Zedek Egészségügyi Központ Juliet Keidan Gyermekgasztroenterológiai és Táplálási Intézete (https://www.szmc.org.il/eng/departments/peds-gastro-institute/about/) egyike Izrael két legnagyobb, hasonló feladatokat ellátó osztályának. A legfontosabb szakmai kutatási és betegellátási feladatkörei közé a gyermekkori gyulladásos bélbetegségek (PIBD: Crohn-betegség és colitis ulcerosa), máj- és hasnyálmirigy betegségek, coeliakia, gyarapodásbeli elmaradás kivizsgálása, táplálékallergiák diagnosztikája és kezelése, valamint táplálási és táplálkozási rendellenességek tartoznak. Az intézet vezetője, Prof. Dr. Dan Turner a mindennapi betegellátás mellett jelentős kutatói, szervezői, önkéntes társadalmi és jótékonysági munkát is végez.

Csapatával együtt több, mint 600 PIBD beteget kezelnek, amely ellátás a diagnosztikai mellett a gyógyszeres- és nutrícionális terápiára, a betegek gondozására és rehabilitációjára is kiterjed. Munkájuk nemzetközileg elismert, publikációik a kezelési ajánlásokban rendszerint meghatározó szerepet töltenek be. Prof. Dr. Dan Turner a jelenleg elfogadott gyermekkori colitis ulcerosa kezelési ajánlás első szerzője. Emellett számos egyéb ajánlás társszerzője és konszenzus munkacsoport résztvevője.

IMG_3123

A tanulmányút során lehetőségem nyílt bepillantani a fekvőbeteg, nappali ellátó és intenzív osztályok, valamint a járóbeteg sürgősségi és szakambulanciák munkájába.

A gyermekosztály a kórház új építésű szárnyában helyezkedik el, amely 7 éve került átadásra. A gasztroenterológiai (GE) osztály munkatársai a részleg tervezési munkafolyamatában részt vettek, ennek megfelelően a járóbeteg, nappali kórházas, valamint endoszkópos ellátás az orvosi-kutatói szobák, irodahelyiségek és tárgyaló nagyon jól struktúráltan, kényelmesen és „kézreesően” helyezkednek el egymás közvetlen közelében. A fekvőbeteg, matrix gyermekgyógyászati osztály az e feletti, a sürgősségi betegellátó részleg ez alatt, a bejárati szinten helyezkedik el, így a személyes konzíliumok is gyorsan elvégezhetőek.

IMG_2991

Az elmúlt évtizedekben a PIBD incidenciájának hazánkban is tapasztalható, jelentős emelkedésével a gyermek GE beteganyaga teljes mértékben megváltozott, amely új szakmai elvárások és diagnosztikus készségek elsajátítását igénylik. Emiatt a tanulmányút során elsődleges célkitűzésem ezen betegség kezelése során jelentkező különbségek és újdonságok megismerése volt. Nagy örömömre szolgált, hogy a számos, elsősorban a finanszírozási rendszerhez kapcsolható különbség mellett a kezelési stratégia és gondolatmenet a saját munkánkkal összehasonlítva alapvetően nem különbözik. Megható volt látni, hogy a nagyszámú beteganyag ellenére nem veszik el az individuum, és minden betegükre azonos figyelmet fordítanak, időt és energiát nem spórolva. Ambuláns betegelőjegyzési rendszerükben ez markánsan megjelenik, a PIBD-s páciensre sokkal több idő jut. Mivel az elmúlt időszakban a saját beteganyagunkban is egyre gyakrabban találkozunk autoimmun hepatitises, ill. IBD-hez kapcsolódó hepatológiai kórképekkel, másik fontos érdeklődési célom a hepatológiai szakrendelés volt. Prof. Dr. Eyal Shteyerrel lehetőségem volt több érdekes eset diagnosztikáját és kezdeti vagy fenntartó terápiáját részben ambuláns, részben osztályos körülmények között végigkövetni, ill. több saját esetünket konzultálni.

Az endoszkópos beavatkozásokra dedikált helyiség a hét minden munkanapján (vasárnaptól csütörtökig) kihasznált, három napon GE-iai, két napon bronchológiai vizsgálatok zajlanak. A felszereltség hibátlan, mind a két legnagyobb endoszkóp gyártó eszközei rendelkezésre állnak. Nagy örömömre szolgált, hogy az általunk rutinszerűen használt, egy ülésben („one-step”), gastropexiával történő gastrotubus behelyezés módszerét megismertethettem Dr. Oren Ledderrel, az endoszkópos munkacsoport vezetőjével. A nagyszámú beteganyag miatt az endoszkópos terhelés (gyermekgyógyászati viszonylatban) nagy, a négy hét alatt az egyéb diagnózisok mellett alkalmanként két új PIBD beteg került kórismézésre.

Megtisztelő volt, hogy érdemben részt vehettem a rendszeres, hétközi referálókon, beszámolhattam az idei ECCO konferencián szerzett tapasztalataimról, valamint meghívást kaptam az éppen akkor megrendezésre kerülő nemzeti gyermekgasztroenterológiai konferenciájukra.

IMG_3128

Tanulmányutam elsődleges céljául tűztem ki, hogy a klinikánk, így a régió beteganyagában is egyre nagyobb számban megjelenő PIBD ellátásában egy nemzetközileg is elismert központban tudjak megfelelő, korszerű tudásanyagot elsajátítani. Egyetemi oktatóként, és a gyermek GE-iai szakképzés grémiumvezetőjeként alapvető fontosságúnak tartom a megszerzett ismeretek továbbadását, a kollégákkal való megismertetését. Ezúton is szeretném kifejezni köszönetemet a pályázat Bíráló Bizottságának, hogy lehetőségem nyílt átmenetileg csatlakozni a téma világszinten elismert szakembere által vezetett munkacsoportjához, hogy a mindennapi munkájukból okulva szélesítsem tudásomat. Bízom benne, hogy sikerült olyan szakmai kapcsolatot megalapoznom, amely később fiatalabb kollégáim tanulmányútjának alapjául szolgálhat.

 

 

Szeged, 2023. 04. 24.

Dr. Szűcs Dániel

egyetemi adjunktus

gyermekgasztroenterológus szakorvos

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek