Bezár

Hírek

Oslo_Dr_Butt_Edina_honlapra

Dr. Butt Edina tanulmányút beszámolója

Dr. Butt Edina tanulmányút beszámolója

2022. december 06.
3 perc

Dr. Butt Edina a Klinikai Módszertani Pályázat ösztöndíjával az Oslo University Hospitalban töltött 4 hetet.

A külföldi tanulmányút a svájci központú AO Trauma Foundation szervezésében valósult meg. A szegedi Traumatológiai Klinika több, mint 10 éve Magyarország egyetlen AO klinikai központja. Hozzánk is rendszeresen járnak külföldi orvosok oktatásra a világ minden tájáról és osztják meg tapasztalataikat a betegellátással kapcsolatosan.

Lehetőségem volt 2022.10.17-től. 2022.11.11-ig Norvégiában Osloban az Oslo University Hospital Ullevaal-ban ortopéd-traumatológiai ösztöndíj programon részt vennem a Klinikai Módszertani Pályázat keretében.

2021 novemberében lettem ortopéd-traumatológus szakorvos, így rögtön már 2022 januárjában elkezdtem szervezni az ösztöndíjat, mert egyetem alatt sajnos egyetlen külföldi programon sem vettem részt. Korábban már 1,5 éve elkezdett érdekelni a norvég nyelv, így volt némi alapom, hogy Oslot válasszam. Nagyon jó döntés volt. Sajnos csak 4 hetet tölthettem el ott, de így is tökéletes volt. Jó volt látni azt, hogy az ellátás nagyon kis mértékben tér el a magyarországitól, leginkább a szegeditől. A legnagyobb különbség az eszközparkokban mutatkozott meg. Kint sok dolog elérhető, így pl. kevesebb lehetőség van az egyén találékonyságára, ami a magyaroknál egyértelműen jelen van. Az implantátumok, feltárások, alapelvek gyakorlatilag egyeznek. Osloban a nagyobb különbség a munkavégzés tempója volt, az hogy ugyan polytrauma centrum, mégis sok esetet később látnak el, mint mi. Naponta 2-3 műtétet végeznek el műtőnként összesen 3 műtőben. Ezt kb. 20 orvossal végzik el a centrumban. Nálunk kb. 40 orvos van szintén ugyanennyi műtőre. A kapacitásunk műtőnként 5-6 páciens. Közös kantinjuk van, ahol délben mindenki együtt ebédel. A kórház teljes területén ingyenes a kávé, így mondanom sem kell, mindenki kávézik.

Szegeden, amikor először 2015 szeptemberében elkezdtem dolgozni azt tapasztaltam, hogy a team egészen más, mint más szakmákban. Mindenki összetart, a problémákat együtt kezelik. A traumatológiai ellátás ugyan szerintem itt sok szakmához képest kevésbé értékelt, mégis látom, hogy a munkatársaim erőn felül teljesítenek. Nem kis megterhelés ennyi beteget azonnal ellátni, ilyen magas színvonalon és kiváló eredménnyel. Hazatérve azt kell, hogy mondjam, kötelezővé tenném a tanulmányutakat évi 1 alkalommal, mert jó érzés úgy hazatérni, hogy ilyen csapatban dolgozhatok tovább. Számos gyermek és felnőtt traumatológiai-ortopédiai műtétben asszisztáltam. Részt vettem cadaver kurzuson is, amit a helyi patológiai intézetben tartottak norvégiai orvosoknak. Ugyan kifejezettem új műtéti technikát nem sajátíthattam el, ezt inkább annak tudnám be, hogy itthon is számos dolgot tanultam már, valamint a klinikán Osloban nem láttak el kézsebészeti és lágyrész műtéteket, amik engem igazán érdekelnek. Ettől függetlenül óriási tapasztalás volt szakmailag, hogy hazatérve tudjam, mi az, amilyen műtétek ellátására én leginkább alkalmas vagyok és mi az, amiben a leginkább kiteljesedhetek. Köszönöm a lehetőséget a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Karnak, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központnak és a Traumatológiai Klinikának.


Oslo_Dr_Butt_Edina_muto

Sürgősségi ambulancia polytraumás betegek ellátására berendezve. Minden betegágy fölött képerősítős, teljes traumatológiai és aneszteziológiai-intenzív osztályos ellátáshoz szükséges eszközparkkal. Egy helyiségben 3 beteg fogadásához egyszerre. A traumatológus konzíliárusként a polytrauma team részeként vesz részt csak a sürgősségi ellátásban. Ezt követően a beteg intenzív osztályra kerül, majd ezután megfelelő tervezés és konszenzus alapján kerül a műtőbe traumatológiai ellátásra stabil állapotban.


Oslo_Dr_Butt_Edina_maszk

A műtőben a személyzet védelme miatt (!) mindenki nyakat is eltakaró maszkot és egyszer használatos sapkát visel. Az ólomköpeny, pajzsmirigy védő és a személyre szabott doziméter viselése szintén kötelező. A műtőhelyiségből kilépve ezek a folyósóra nem vihetőek ki. Műtőegységenként sterilizálják őket. Ha szeptikus műtétet végeznek a műtőből a teljes személyzet fehérneműig levetkőzve hagyja el a területet és tusolás után kezdhetnek csak újra a betegellátásba.





Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek