Bezár

Hírek

Barabas_keskeny

MUSIC Erasmus+ Stratégiai Partnerség projekt

MUSIC Erasmus+ Stratégiai Partnerség projekt

2019. október 31.
2 perc

2019. október 25-26-án Szegeden tartották a ”Medical education on Medically Unexplaned Symptoms and Intercultural Communication” (MUSIC) című, Erasmus+ Stratégiai Partnerség projekt soros megbeszélését

A XXI-századi orvosképzés új kihívásai közé tartozó terület, az ún. „orvosilag nem magyarázott fizikai tünetek (MUS)” tanítása. Az európai populáció mintegy 30-50 %-át érintő tünetek diagnosztikáját és adekvát terápiáját segítendő új, főleg a kulturális különbségekből adódó problémákat érintő oktatási forma kidolgozására vállalkoznak a partner egyetemek, nevezetesen: Erasmus University Medical Centre, Rotterdam, Ghent University és a Szegedi Tudományegyetem BTK Pszichológiai Intézete az ÁOK Magatartástudományi Intézete.

A megnyert Erasmus+ pályázat lehetőséget ad, hogy 2018-2021 közötti időintervallumban olyan komplex oktatási anyagot hozzanak létre, amely egyaránt érinti a graduális orvosképzést, a rezidensképzést, továbbá az oktatók oktatása keretében a karok szakembereinek felkészítését is. A kialakított tananyag az európai orvosképzést hivatott bővíteni. A célok között ott szerepel a beteg-centrikus, az orvosilag nem magyarázott tünetek feltárására szolgáló, továbbá az interkulturális hátteret is érintő, hatékony kommunikáció kidolgozása.

A szegedi találkozó szigorú időbeosztás mellett zajlott és az eddigi eredmények bemutatása és értékelése mellett a következő lépések megbeszélését is tartalmazta. A munkacsoport külföldi tagjainak a feszített munka ellenére volt rövid ideje a város gyors megismerésére is.

A munkacsoport tagjai:

Holland team: Anne Weiland, Karen Stegers , Mrlies van der Meer

Belga team: Peter Vermeir, Dirk Vogelaersm, An Mariman, Daniel Maes

Magyar team: Csabai Márta, Barabás Katalin, Látos Melinda, Sallay Viola, Martos Tamás, Lucza Lilla

Ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmet a következő év szeptemberében Budapesten tartandó „oktatók oktatása” workshopra, amely ingyenes és az orvos, pszichológus egyetemi oktató kollegák részvételére számít.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

  • *
    máj
    17
    SZTE TIK Kongresszusi terem
    11:00 - 12:00
    SZTE TIK Kongresszusi terem
    11:00 - 12:00
  • *
    jún
    27
    SZTE TIK Kongresszusi terem
    09:30 - 17:00
    SZTE TIK Kongresszusi terem
    09:30 - 17:00

Kapcsolódó hírek