Bezár

2015

VI. Szegedi Emlőrák Szimpózium
VI. Szegedi Emlőrák Szimpózium

VI. Szegedi Emlőrák Szimpózium

2015. szeptember 28.
2 perc

Összefoglaló

Az emlőrák hazánkban és a nyugati társadalmakban is vezető daganatos megbetegedés, a statisztikák szerint körülbelül minden nyolcadik nőt érint. Az időben felfedezett megbetegedés manapság már jól gyógyítható, azonban a betegség így is hatalmas terhet ró mind az érintettek és családjuk, mind a társadalom számára. Mint minden daganatos megbetegedés, az emlőrák kezelése is multidiszciplináris megközelítést igényel, ezért is van nagy jelentősége egy olyan szakmai rendezvénynek, mely az adott betegség köré szerveződik.

A tudomány a rákkutatás területén dinamikusan fejlődik; az új terápiák és vívmányok egyre szélesebb körben történő megismertetésére adott alkalmat a 2015. szeptember 11-13. között, immár hatodik alkalommal megrendezett Szegedi Emlőrák Szimpózium (SZESZ).

A Szegedi Emlő Team által hagyományosan kétévenként rendezett tudományos esemény tíz éves múltra tekint vissza. Az évek során a szimpózium egyre gazdagabb tudományos programot állított össze. Idén a háromnapos rendezvénysorozat az egész ország területéről közel 300 regisztrált szakembert (patológus, genetikus, radiológus, sebész, onkológus, sugárterapeuta) vonzott Szegedre. A nagy érdeklődést övező eseménynek a József Attila Tanulmányi és Információs Központ (TIK) adott otthont. A személyes jó kapcsolatnak köszönhetően Prof. Dr. Tabár László, Svédországban élő, magyar származású világhírű tudós is megtisztelte a rendezvényt, és angol nyelvű előadásával emelte annak fényét.

szesz_beszamolo_2_kep-1

A nemzetközi konferencián a szakembereknek szóló workshopok, kerekasztal beszélgetések és 30 tudományos előadás mellett elhangzott két, laikusoknak szóló előadás is, amelyet szintén nagy érdeklődés övezett. Nagyjából 100-120-an jöttek el a lakossági fórumra meghallgatni Oláh Edit akadémikus asszony és Mátrai Zoltán főorvos úr előadását. Az érintettek kérdéseket tettek fel az előadóknak és emlőrákos betegek egy önkéntes csoportja figyelemfelkeltő ajándékokkal (pink színű szalag, karkötő, lufi, önvizsgálatra tanító szórólap és okos telefon applikáció) várta az érdeklődőket. A szakterületet érintő dinamikus változások, új, ígéretes terápiák, legfrissebb evidenciák a korábbi konszenzusok felülírását teszik szükségessé, ezért a konferencia keretén belül a társszakmák hazai képviselőivel konszenzust előkészítő ülésre is sor került. Az előadásokkal párhuzamosan céges bemutatók és kiállítások zajlottak.

A hagyomány 2017-ben a VII. Emlőrák szimpóziummal folytatódik.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek