Bezár

2015

Megújul a dialízis központ és fejlesztik a képalkotó diagnosztikát is

Megújul a dialízis központ és fejlesztik a képalkotó diagnosztikát is

2015. december 06.
2 perc

2,6 milliárd forintos Európai Úniós támogatáshoz jutott a Szegedi Tudományegyetem, mondta Prof. Dr. Facskó Andrea, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke.

Több beteget tudnak majd fogadni és az ellátás is biztonságosabb lesz a bővítés nyomán, jelentette ki az év végére befejeződő beruházásról az Elnök asszony. Hazákban minden tizedik embert érint valamilyen vesebetegség, 6500 páciens jár rendszeresen művese kezelésre. Közülük mintegy hétszázan vannak a transzplantációs várólistán, miközben évente mintegy 300 átültetést tudnak elvégezni. Hozzátette, megbetegedés esetén a dialízis kezelés – melyre olykor heti három alkalommal is szükség lehet – a vese-transzplantációig, de akár élethosszig tart. A krónikus vesebetegek száma évente átlagosan 6 százalékkal nő, részben a kezeletlen magas vérnyomás miatt. A több mint száz korszerű, saját tulajdonú gép beszerzésével az egyetem a művese-kezelés mellett a májpótlásra és plazmaferezisre is alkalmas központot hoz lére. A most bejelentett kapacitás bővítés évente tizenöt új beteg, köztük két gyermek fogadását teszik lehetővé – mondta Prof. Dr. Facskó Andrea.
 
Prof. Dr. Pávics László, a Nukleáris Medicina Intézet igazgatója hangsúlyozta, a mostani beruházás másik eleme a képalkotó diagnosztika fejlesztése a klinikai központban. A bővítés egy új, speciális komputer tomográf beszerzését jelenti, amely a korábbinál rövidebb idő alatt, kisebb sugárdózis pontos alkalmazásával teszi lehetővé a páciensek vizsgálatát, és képes a gyorsan mozgó szervek leképe-zésére is. Az új mágneses rezonanciás (MR-) készülék a belső szervi gyulladá-sos folyamatok, fejlődési rendellenességek, daganatok felismerését is segíti. A hibrid képalkotó módszerek közé tartozó SPECT-CT berendezéssel egy időben végezhető el a klasszikus radiológiai és az izotópos vizsgálat, amely láthatóvá teszi, hogy egy adott elváltozáshoz milyen funkcionális zavar kapcsolódik, jelentette ki Prof. Dr. Pávics László.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek