Bezár

2015

tanevnyito2015 kiemelt nagy

2015. augusztus 30.-án hivatalosan is megnyílt az új tanév

2015. augusztus 30.-án hivatalosan is megnyílt az új tanév

2015. augusztus 30.
3 perc

Több mint 6000 elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen, az ünnepi tanévnyitó szenátusi ülésen a megjelent gólyákat is köszöntötték

Szabó Gábor rektor a vitákkal teli elmúlt tanév után, békésebb nyugodtabb időket ígért, ilyen távlatokkal nyílnak az Egyetem kapui. A J A Tanulmányi és Információs Központ kongresszusi teremben a szaktárca nevében idén is Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár köszöntötte a gólyákat.
 
A szegedi egyetem egy furcsaságokkal teli tanév után nyithatja meg kapuit az első- és felsőéves hallgatók előtt – kezdte vasárnapi köszöntőjét Szabó Gábor rektor, utalva ezzel a megjelent új stratégiai dokumentumra a felsőoktatásban. Szakmai, egyben álproblémák megvitatásától sem mentes időszakot tudhat le a magyar felsőoktatás, de mint az a legutóbbi rektori konferencián Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkártól elhangzott, már készen van a keretrendszer. „Csak a tartalmi kérdések várnak válaszra” – tette hozzá a rektor. “A magyar felsőoktatáson számos olyan dolgot számon kér a társadalmi környezet, ami valójában nem számon kérhető. Van azonban egy sokéves probléma, amit eddig nem vettünk górcső alá mi magunk sem, ez pedig a lemorzsolódás.” A rektor hangsúlyozta, az utóbbi 20 évben megváltoztak a hallgatói képességek, ezért az oktatásban is más hangot kell használni, a mód-szertant tekintve mindenképpen. Az SZTE idén először kompetenciamérést indít az elsőéveseknél, hogy meghatározzák „a fizikai számításokban használt delta x értékét, vagyis a tehetséges és kevésbé tehetséges hallgatók közötti utat”. Az elsősöknek útravalóul azt tanácsolta Szabó Gábor professzor, ne szórakoztatóiparként tekintsenek az egyetemre, hiszen diplomájuk értéke attól függ majd, mennyi energiát fektettek tanulmányaikba. A rektor az oktatókhoz, kutatóhoz szólva felhívta a figyelmüket: a K+F támogatásokhoz nehezebb lesz hozzáférni, ez a jövőben „nem hullik az egyetemek ölébe” azonban a körülmények ellenére eddig nem látott lehetőségek nyílhatnak a Szegedi Tudományegyetem előtt.
Szeged csak akkor fejlődik, amikor zászlóshajója, vagyis az egyetem is fejlődik – mondta Botka László polgármester az ünnepi szenátusi ülésen. Az universitas és a város legsikeresebb beruházásai között említette a régió betegellátásában is jelentős változást hozó új klinikai központot, valamint az ELI lézeres kutatóközpontot és a köré tervezett 70 hektáros tudományos ipari parkot. Sikerként értékelte a közös projekteket, a megújított stratégiai együttműködés eredményeként pedig további folyamatban lévő programterveket is megemlített, így a déli hidat, illetve a fedett uszoda fejlesztését.


Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár megnyitó beszédében, a 2030-ig irányadó új felsőoktatási stratégia hallgatók számára is fontos elemei közül több célt is kiemelt. Az egyik kiemelt törekvés, hogy 35%-ra emeljék a diplomások arányát Magyarországon, ez ma mindössze 22%. Aggasztó számok tükröződnek a rektor által említett lemorzsolódás tekintetében is: a diákok 35%-a kiesik a felsőoktatási képzésből, ennek a folyamatnak a megértését segíti a bevezetendő kompetenciamérés. Változást szeretnének elérni a külföldi részképzések terén, így kedvezőbb finanszírozási lehetőségekkel és magasabb kreditpontok beszámításával szeretnék bővíteni a külföldi programokon résztvevő fiatalok arányát, mondta az államtitkár. Jelenleg a hallgatók csupán 10%-a él a külföldi részképzés lehetősé-gével. Palkovics László államtitkár a stratégiai program fontos részeként említette a duális képzés szervezését, amiben eredményeket tud felmutatni a tárca: 21 egyetemen mintegy 400 vállalkozóval karöltve sikerült az új tanévtől kezdődően bevezetni a gyakorlatorientált képzést. A Szegedi Tudományegyetem érdemei közül Palkovics az illegális migráció terén tett erőfeszítéseket is méltatva kiemelte, a szociális és egészségügyi szakemberek igen sokat tesznek a Magyarországra érkező bevándorlók körülményeinek jobbá tételéért. “Nagyon jól választottak, amikor a Szegedi Tudományegyetem választották” – címezte szavait az elsőéveseknek az államtitkár, hozzátéve: a tanulás mellett szakítsanak majd időt a kikapcsolódásra is – Szeged erre bőven kínál lehetőséget.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek