Dorottya_keskeny

Kecskeméti Dorottya a Keck School of Medicine-ben

A gyakorlatom első hónapját az LAC+USC Medical Centerben, a Keck School of Medicine egyik oktatókórházában töltöttem a gasztroenterológiai konzultációs csapat tagjaként

A hosszú utazás után a Tudósklub fogadott minket a reptéren. A hosszú, de sima utunk után vasárnap volt időnk picit körbenézni a városban. Hétfőn viszont már bele is vetettük magunkat az adminisztárciós kötelességek világába. Ezekben a napokban éreztük még kissé az időeltolódás hatását. Szerdára végeztünk is minden elintézni valóval és eltölthettük első teljes napunkat a kórházban.

Hamrouni LA

A gyakorlatom első hónapját az LAC+USC Medical Centerben, a Keck School of Medicine egyik oktatókórházában töltöttem a gasztroenterológiai konzultációs csapat tagjaként. Elsőre szokatlan volt konzultációs csapatban dolgozni, otthon ilyennel nem igazán talákoztunk, de sűrű volt minden nap. Folyamatosan új betegek kerültek a listára, a beavatkozások több vizsgálóban mentek párhuzamosan és ezek mellett még előadások, oktatások is voltak. Minden héten van grand rounds (egy kórképről vagy tünetegyüttesről tartott előadás az egész kórház/egyetem részére) M&M (Morbidity and mortality) konferenciákat is minden héten tartanak. Ezeken a tanulságos esetek bemutatása és megbeszélése történik, amik komplikációval jártak vagy sajnálatos módon halállal végződtek. Ezen kívül a konzultációs csapatnak is voltak saját patológiai oktatásai (korábbi és épp bentfekvő, a csapathoz tartozó betegek biopsziáit néztük át egy patológus segítségével) és vizitek végén a főorvos is átbeszélt velünk 1-1 fontosabb témát. A beteg dokumentáció írása és a referálás is a SOAP format-nak megfelelően történik, ami elsőre picit szokatlan volt, de mindenki nagyon segítőkész volt, volt lehetőségem a rezidenssel vagy a szakorvos jelölttel gyakorolni a főorvosi vizit előtt a referálásokat. A beteganyag változatos, olyan kórképkkel is találkoztam amikkel otthoni gyakorlataim során még nem. A kórházhoz tartozik egy jail ER (fogda sürgősségi osztály). Az informatikai rendszer oktatásán tudtuk meg legnagyobb meglepetésünkre, hogy az LAC+USC Medical Center sürgősségi osztályáról készítette egy rezidens a Code Black című dokumentum filmet, majd ebből készült az azonos című sorozat is.

Dorottya

A hétvégéink és a hétköznap délutánok is aktívan telnek. Rengeteg megnézni való van Los Angelesben és a környéken is. Jártunk Santa Monica és Venice beach-en, Az Oscar Gála az első hétvégén volt. Túráztunk a Griffith Parkba, ahol a csillagvizsgálót is megnéztük. A Tudósklub gyűlésén is részt vettünk. Quantin Tarantino saját mozijában a New Beverly Cinemaban néztük meg a Once Upon a Time in Hollywoodot 2 nappal az Oscan gála előtt. Az Adidas Runners itteni csapatával közösségi futásokon is voltunk. Közelebbről megismerkedtünk a filmek világával a Warner Bros és Universal Studioban. A kórház az egyetem egészségtudományi campusán található, de a fő campuson is körbe néztünk és a belvárost (DTLA) is felfedeztük. A legnagyobb kalandunk február utolsó hétévégjén volt. A Tudósklub egyik tagja meghívott minket Las Vegasba és nem csak a várost járhattuk be, hanem elvittek minket a Grand Canyonba, a Hoover gáthoz és a Red Rock Canyont is megmutatták nekünk. Felejthetlen élmény volt.

Az első hónap mozgalmasan telt, a gyakorlat során sokat tanultam. Már várom a második gyakorlatot, ami hepatológia lesz a Keck Hospitalben.

hegy

Kövess minketYouTubeLinked inGoogle PlusTwitter


Kiemelt hírek

271850904_6791812060891589_5121175817267060750_n

Ünnepélyes keretek között átadták az SZTE Igazságügyi Orvostani Intézet felújított bonctermét - a helyiség rekonstrukciója az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar anyagi támogatásnak köszönhetően valósult meg.

Csernay_1170

Dr. Csernay Lászlónak, egyetemünk professzor emeritusának 90. születésnapja alkalmából Prof. Dr. Lázár György dékán a SZAOK Emlékérmét adományozta. Gratulálunk!