Bezár

2019

konferencia

A fogyatkozásból a gyarapodás felé - Demográfiai, egészség- és szociálpolitikai konferencia Zentán

A fogyatkozásból a gyarapodás felé - Demográfiai, egészség- és szociálpolitikai konferencia Zentán

2019. június 26.
3 perc

Június 21-én, pénteken Zentán a Lisieux-i Kis Szent Teréz-emléktemplomban Együtt-lét – Hit és család, megmaradás a határon túl címmel tartották meg a VIII. Demográfiai, egészség- és szociálpolitikai konferenciát.

A konferncia a zentai Közkórház, a zentai Polgármesteri Hivatal és a zentai Kis Szent Teréz-plébánia, valamint a Gál Ferenc Főiskola, a Szeged Csanádi Egyházmegye, a Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság, a Diczfalusy Alapítvány, a SZTE Általános Orvostumámyi Kar, Kecskemét Megyei Jogú Város közreműködésével és a Vajdasági Magyar Szövetség támogatásával valósult meg.

Ez az alkalom kiváló lehetőséget teremtett arra, hogy az összmagyarság nevében nyilvánuljunk meg: egymás problémáinak megismerése, a tapasztalatok átadása véleményünk szerint közösségünket, közösségérzetünket, lelki világunkat is erősíti. A rendezvény célja: állami, egyházi és szakmai vélemények megismerése a társadalmi, közösségi célok érdekében. Több évtizede tartjuk a kapcsolatot, veszünk részt tudományos kutatásokban, így az újvidéki női klinikával egészségmegőrzéssel kapcsolatos felméréseket végeztünk, az ebből levonható következtetéseket igyekszünk a döntéshozók tudomására juttatni. Nagy jelentőségűnek tartom azt is, hogy a jelen rendezvény másnapján a zentai polgármesteri hivatal dísztermében, június 22-én, szombaton kilenc órai kezdettel a szerb–magyar nőgyógyász baráti társaság szimpóziumára került sor. A zentai konferencia egy konferenciasorozat része. A rendezvénysorozat Kecskemétről indult Mák Kornél és Bártfai György professzor úr (az MCSNTT örökös tiszteletbeli elnöke) kezdeményezésére.


konferencia


A későbbiekben csatlakozott a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karáról prof. dr. Németh Gábor általános szak és továbbképzési dékánhelyettes, a Gál Ferenc Főiskoláról dr. Kozma Gábor rektor Úr. Erőfeszítéseink produktumai a „Demográfia és egészségpolitika” rendezvénysorozat újabb és újabb állomásai. Kecskemét, Gyula, Szeged, Kiskunmajsa, Tusványos, Baja, Székesfehérvár, most Zenta, júliusban ismét Tusványos, majd szeptemberben Debrecen. A befejező rendezvényt a Magyar Parlament felsőházi dísztermébe szervezzük, és ott minden állomás képviselői közösen fognak megnyilvánulni. A tudományos rendezvények olyan alapok, olyan egészség- és értékvédelmeket képviselnek, amelyek kifejeződésre jutnak a házasságban, a családban, a nemzetben, vagy akár egyházi szinten – szűkebb-vagy tágabb közösségekben. Ennek a részesei voltunk Zentán az Együtt-lét azaz a Hit és család, megmaradás a határon túl című tudományos rendezvényen. A rendezvényen a résztvevőket köszöntötte Dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök, Pásztor István a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Prof. emeritus dr. Bártfai György a Diczfalusy alapítvány elnöke, valamint Hajnal Jenő a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is. Előadással vett részt többek között Prof. Dr. Németh Gábor tanszékvezető egyetemi tanár, az SZTE ÁOK általános, szak-és továbbképzési dékánhelyettese, Dr. Párducz László a Pándy Kálmán Kórház osztályvezető főorvos, Dr. Kozma Gábor a Gál Ferenc főiskola rektora, Dr. Becsei László, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgatója, dr. Mák Kornél Kecskemét alpolgármestere is.



Prof. Dr. Németh Gábor
tanszékvezető egyetemi tanár

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

  • *
    máj
    17
    SZTE TIK Kongresszusi terem
    11:00 - 12:00
    SZTE TIK Kongresszusi terem
    11:00 - 12:00
  • *
    jún
    27
    SZTE TIK Kongresszusi terem
    09:30 - 17:00
    SZTE TIK Kongresszusi terem
    09:30 - 17:00

Kapcsolódó hírek