Bezár

2018

Szegedi_Orvosbiologiai_Kutatasok_Jovojeert_Alapitvany_logo_1170

Nobel-díjas életpályamodell a szegedi fiataloknak

Nobel-díjas életpályamodell a szegedi fiataloknak

2018. december 17.
2 perc

Kurt Wüthrich Nobel-díjas svájci kémikus, biofizikus látogatott el Szegedre a Nobel-díjasok és Tehetséges Diákok tizenkettedik alkalommal megrendezett találkozója alkalmából. A 2018. december 5-7. közötti tudományos programsorozaton 72 középiskola 350 diákja vehetett részt egy lépéssel közelebb kerülve a sikeres tudományos életpályához.

A Nobel-díjasok és tehetséges diákok találkozója elnevezésű többnapos, tudományos képzés köré szerveződő eseményt évente kétszer rendezi meg közösen a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány, a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont. A programsorozat fő célja, hogy inspiráló környezet megteremtése révén minél korábbi életszakaszban az orvosi és a természettudományos területek felé fordíthassák a tehetséges fiatalok érdeklődését.

A találkozó vendége ez alkalommal Kurt Wüthrich svájci kémikus, biofizikus volt. Wüthrich 2002-ben kapta Nobel-díját biológiai makromolekulák, főleg a fehérjék hatékonyabb szerkezetvizsgálatára alkalmas NMR spektroszkópiai módszerek kidolgozásáért. A fiataloknak nem csak az előadását volt lehetőségük meghallgatni, hiszen személyes találkozásra, beszélgetésre is alkalmuk nyílt a neves tudóssal. Mindemellett a diákok részt vehettek az Alapítvány által létrehozott Szegedi Tudós Akadémia Szent-Györgyi Hallgatóinak és Szent-Györgyi Mentorainak előadásain is.

Idén első alkalommal került átadásra a „Kiváló Hallgató Díj”, melyet a jövőben a legeredményesebb szakmai munkát végző Szent-Györgyi Hallgatónak ítél oda az Alapítvány vezetősége minden évben. 2018-ban Nógrádi Bernát negyedéves orvostanhallgató nyerte el a díjat.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

  • *
    máj
    17
    SZTE TIK Kongresszusi terem
    11:00 - 12:00
    SZTE TIK Kongresszusi terem
    11:00 - 12:00
  • *
    jún
    27
    SZTE TIK Kongresszusi terem
    09:30 - 17:00
    SZTE TIK Kongresszusi terem
    09:30 - 17:00

Kapcsolódó hírek