Bezár

2017

mab_akkr.biz

Orvosképzésünk akkreditációját 2019-ig megerősítették

Orvosképzésünk akkreditációját 2019-ig megerősítették

2017. január 06.
2 perc

A MAB 2016/9/XI/5 sz. határozata:


A MAB a Szegedi Tudományegyetemen folyó általános orvos osztatlan szakon a klinikai, gyakorlati képzés körülményeit érintő monitor eljárása eredményeképpen a képzésnek a 2014/10/XII/1/4 sz. MAB határozatban megállapított, s e vizsgálat eredményéhez kötött, 2019. december 31-ig hatályos akkreditációját megerősíti.


Testület által elfogadott indoklás:

 

A 2014/10/XII/1/4 sz. MAB határozatban foglaltak szerint a Szegedi Tudományegyetemen folyó általános orvos osztatlan mesterképzést illetően az orvosképzéseket érintő Klinikai Központok felállításával és működésével kapcsolatban jelzettek, valamint az adott képzés értékelésében a gyakorlati, klinikai képzésre vonatkozó megállapítások kapcsán került sor monitor vizsgálatra.


Az intézményi beszámolóban a MAB által kérteknek megfelelően kitértek a blokkosított oktatás bevezetésére, a kórházi osztályok fokozottabb bevonására, az oktatási minimum-feladatok meghatározására, a hallgatók szöveges értékelésére, valamint a gyakorlati képzést érintő egyéb tényezőkre és jövőbeli terveikre.


Megállapítható, hogy a legfontosabb előrelépés a hosszas előkészítést követően megtörtént blokkosított oktatás bevezetése – egyelőre csak a IV. évfolyamon, de remélhetőleg az első év oktatási tapasztalatinak feldolgozását követően ez kiterjed majd az V. évfolyam hallgatóira is. Az egyetemi képzőhelyen kívül lévő kórházak oktatásba történő bevonása terén is előreléptek, bár beszámolójuk nem részletezi, hogy történik az oktató kórházak/osztályok akkreditációja, aminek nagy a jelentősége a képzés színvonalának biztosításában. Ezt nem helyettesíti az oktatási minimum feltételek gyakorlati leckekönyvben történő meghatározása, ami természetesen szintén fontos. A klinikai önkéntes munka és annak oktatási kredittel való elismerése jó kezdeményezés, elősegíti a hallgatók „beteg közelbe kerülését”. A gyakorlati képzés lehetőségeinek kiszélesítése szempontjából a megtett lépések előremutatók.


A MAB elnökének levele ide kattintva olvasható (PDF) >>

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek