Bezár

2014

Egyetem Napja

Elismerések az Egyetem Napja alkalmából

Elismerések az Egyetem Napja alkalmából

2014. november 17.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Napja alkalmából november 15-én megtartott ünnepi szenátusi ülés keretében díszdoktorokat avattak és rangos egyetemi elismeréseket adtak át. A díjazottak közül többen kötődnek Karunkhoz.

A Doctor Honoris Causa, azaz a „tiszteletbeli doktor” címet olyan személy nyerheti el, aki kimagasló tudományos tevékenysége mellett munkásságával is támogatta a szegedi egyetemet, hozzájárult a Tisza-parti universitas jó hírének növeléséhez. Az elismerést Karunk előterjesztése alapján M. Flint Beal professzor (Cornell University, USA) nyerte el, aki akadályoztatása miatt nem tudott részt venni az ünnepségen, így oklevelét később veszi át.


Senator Honoris Causa, azaz „tiszteletbeli szenátor” kitüntető címet vett át Dr. Kovács György (Universität zu Lübeck, Németország). A professzor a közel-besugárzással történő gyógyítás, a brachyterápia nemzetközi szaktekintélye; számos új kezelési mód invenciózus kutatója és leírója. A Szegedi Tudományegyetemen 10 éve tart rendszeresen előadást orvostanhallgatóknak német, angol és magyar nyelven, illetve országos érdeklődésre számot tartó posztgraduális továbbképzést az Onkoterápiás Klinikán.


Az SZTE szabályzata szerint Pro Universitate-díjban az a személy részesülhet, aki az egyetemi oktatás-kutatás eredményeiért jelentőset tett, illetve az egyetemvezetésben és annak fejlesztésében kiemelkedő érdemeket szerzett. Ezt a kitüntető címet Karunkról Dr. Bodosi Mihály, az Idegsebészeti Klinika professor emeritusa vehette át az ünnepség keretében.


A Klebelsberg Kunó díjat a Szegedi Tudományegyetemen a tudomány, az oktatás, a kultúra, a művészet területén jelentőset alkotó, illetve olyan személy nyerheti el, aki jelentős mértékben hozzájárult a tudományos eredmények és a kulturális értékek megismertetéséhez és elfogadtatásához. A kuratórium döntése alapján az idei évben a díjat Karunkról Dr. Mándi Yvette professzor asszony nyerte el. A Klebelsberg Kunó-díj emeritus fokozatát Dr. Dobozy Attila emeritus professzor kapta.


A kitüntető címeket tanúsító okleveleket és emlékérmeket Prof. Dr. Szabó Gábor, az Szegedi Tudományegyetem rektora adta át a díjazottaknak.


Képgaléria

Egyetem_napja_2014._november_15._HD
Díszdoktorokat avattak, kitüntetéseket adtak át a Szegedi Tudományegyetem Napján - GALÉRIA/1


Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek