Bezár

2014

szent_gyorgyi_albert

XXI. Szent-Györgyi Napok

XXI. Szent-Györgyi Napok

2014. december 01.
4 perc

2014. november 27.-29. között került sor a XXI. Szent-Györgyi Napok programsorozatra a Szegedi Tudományegyetem egészségügyi karainak szervezésében.

Hivatalosan már 2014. november 14-én megkezdődött a rendezvénysorozat melynek keretében tudományos workshopokat és posztgraduális továbbképzéseket is tartottak a központi ünnepség mellett. Ezekhez két másik rendezvénye is társul, mégpedig a harmadik alkalommal megszervezett Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny (2014. november 28.) és a II. Szent-Györgyi Ifjak, Diákok, Tanárok és Mentorok Találkozója (2014. november 28-29.).


Az eseménysorozat kapcsán 2014. november 27-én tartott sajtótájékoztatón Bari Ferenc, az ÁOK dékánja úgy fogalmazott, Szent-Györgyi Albert nevéhez akkor vagyunk méltóak, ha aktívan műveljük a tudományt. Ezért a Szent-Györgyi Napok minden évben a tudományra fókuszálnak, illetve a jövőbe látó előre gondoskodásról, az ifjú tehetségek felkarolásáról szólnak, amire a Nobel-díjas tudós is nagy hangsúlyt fektetett. – Szellemiségének akkor felelünk meg leginkább, ha a kar és az egyetem már a középiskolás korosztállyal kezdődően szívügyének tekinti a tehetséggondozást. A 2012-es jubileumi év óta ennek jegyében szervezzük meg a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt, ahol a középiskolák tehetséges csapatai egymással játékosan versengve számolnak be arról, mit tudnak a professzor életéről, koráról, munkásságáról. Idén harmincnál is több együttes nevezett. Ezúttal az a központi kérdés, hogyan illeszkedtek Szent-Györgyi sikeres női munkatársai a tudós kutatási programjába, és ezzel kapcsolatban kitekintünk a nők helyzetére a tudományban. Szerencsére a szegedi egészségügyi karokon egyre meghatározóbb a hölgyek szerepe, a férfiak méltó partnerei a kutatásban is – mondta a dékán, hozzátéve, a Szent-Györgyi-hagyomány ápolásának tartja azt is, hogy a négy érintett fakultás folyamatos eszmecserét folytat a magas szintű képzés érdekében.

Sajtótájékoztató
Sajtótájékoztató

Barnai Mária, az ETSZK dékánja örömmel közölte, évek óta egyre több hallgatójuk vesz részt a tudományos diákköri mozgalomban, munkájukat minden eszközzel igyekeznek támogatni. A Szent-Györgyi Napokon idén harmadik alkalommal vesznek részt, ami fontos megnyilvánulási fóruma a fiatal, frissen doktorált kollégáiknak. Kiemelte, hogy példaértékű együttműködést folytatnak a társkarokkal.


A FOK korábban talán kevésbé jeleskedett a tudományban, hangsúlyosabbnak számított az oktatás és a betegellátás – jegyezte meg Nagy Katalin dékán. A betegellátásban szorosan kapcsolódnak a klinikai központhoz, ezen a téren még sok a megoldatlan infrastukturális probléma. A tudományos munkában viszont komoly előrelépést értek el, amit az is jelez, hogy a Szent-Györgyi Napok november 14-i nyitányán tíz fiatal kutatójuk mutatta be friss eredményeit.


A GYTK életének kiemelkedő eseményeként jellemezte a Szent-Györgyi Napok programsorozatát Hohmann Judit dékán, gyógyszerésztovábbképző rendezvényük már lezajlott. Bejelentette, hogy jövőre új szakot indítanak, a felnőttképzés keretében háromévessé válik ugyanis a gyógyszertári asszisztens képzés.


Hajnal Ferenc, a klinikai központ általános elnökhelyettese személyes emlékeket idézett fel, és kiemelte, hogy a Szent-Györgyi Napok programsorozatában nagyszerűen egészíti ki egymást a tudomány, a továbbképzés és az öregdiákok köszöntése. Rendkívül sokat jelent, hogy hosszú évek óta a rendezvénysorozat mellett áll Magyarország egyik legnagyobb egészségügyi vállalata, a Ricther Gedeon Nyrt is.


Palkó András, a szervezőbizottság elnöke három hívószót említett az ünnepség kapcsán: hagyomány, demonstráció és ünnep. Úgy fogalmazott, a tradíciókat mutatja, hogy már huszonegyedik alkalommal rendezik meg a Szent-Györgyi Napokat, amely demonstrálja az egészségügyi karok együttműködését, tudományos teljesítőképességét, gyógyításban, oktatásban, kutatásban elért eredményeit. Ami pedig az ünnepet illeti, a professzor szerint a jelenlegi nehéz körülmények között is időnként meg kell állni, és fejet hajtani a nagy teljesítmények és a nagy elődök előtt. Ennek jegyében a központi ünnepségen ezúttal is jubileumi diplomákat, kitüntetéseket adnak át, és ezúttal a 25 éve az alapellátásban dolgozó kollégákat is köszöntik.


Ahogy Farkas Eszter Szent-Györgyi-mentor elmondta kiemelt szerep jut a tehetséggondozásnak is. A II. Szent-Györgyi Ifjak, Diákok, Tanárok és Mentorok Találkozója megszervezésével a fő cél a középiskolás diákok és tanárok megismertetése az SZTE ÁOK és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont kutatásaival, laboratóriumaival, a középiskolás tehetségek megszólítása, kutatói pályára csábítása.


Végül Zalai Károly, a Richter Gedeon Nyrt. PR-főmunkatársa elmondta, hogy 11 éve állnak a rendezvény mellett, és a továbbiakban is kitartanak mellette. A Szent-Györgyi Napok keretében mindig nagy hangsúlyt fektetnek a Richter Tudós Klubra, mely során az idei évben interaktív kerekasztal-beszélgetést szerveztek a szexuális zavarok témakörében elismert szakemberek részvételével.


Tráser László összeállításában az ünnepi megnyitó több szereplője is hallható.



Szent-Gyorgyi_Napok_kozponti_unnepseg_2014._november_28
Sikerekről és tervekről a Szent-Györgyi Napok központi ünnepségén - GALÉRIA



Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek