Bezár

2014

Hűtőinkubátor

Hűtőinkubátor

2014. december 08.
2 perc

A Korábban Érkeztem Alapítvány szervezésében hűtőinkubátor került átadásra a Gyermekgyógyászati Klinika Újszülött Intenzív Osztálya részére

Az ünnepélyes átadásra 2014. december 9-én (kedden) 14.00 órai kezdettel került sor a Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ Könyvtárában.


Az oxigénhiánnyal született újszülötteknél az idegsejtek károsodása miatt hosszú távú idegrendszeri következmények kialakulásával lehet számolni. A károsodott idegsejtek túlélését és gyógyulását jelen tudásunk szerint a leghatékonyabban az anyagcsere-folyamatok lelassításával, az egész test átmeneti, 72 órás hűtésével lehet biztosítani.

Bár a budapesti I. számú Gyermekklinikán már nagy tapasztalattal kezelik az ilyen újszülötteket, a dél-alföldi régióban ezidáig nem állt rendelkezésünkre olyan korszerű hűtőberendezés, amellyel biztonságosan lehetett volna egésztest hűtést végezni.

A Korábban Érkeztem Dél-alföldi Regionális Koraszülött Intenzív Osztályért Alapítvány célul tűzte ki, hogy társadalmi összefogás segítségével beszerez egy modern hűtőkészüléket az Újszülött Intenzív Osztály részére. Az erőfeszítéseiket siker koronázta, és 2014. december 9-én rövid, bensőséges ünneplés keretében átadhatták az 5 millió forint értékű készüléket az osztály képviselőjének, Dr. Franczia Péter osztályvezetőnek.

Az átadón megjelent Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt.vezérigazgatója, Dr. Kiss-Rigó László Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke, a Szegedi Első Lions Club képviselői, az Egyetem képviseletében Prof. Dr. Kemény Lajos tudományos és innovációs rektorhelyettes, Prof. Dr. Bari Ferenc orvoskari dékán, Prof. Dr. Pintér Sándor, a Gyermekklinika korábbi és Dr. Bereczki Csaba a klinika jelenlegi igazgatója, valamint a Korábban Érkeztem Alapítvány képviselői: Dr. Csoma Zsanett kuratóriumi elnök, Csíkosné Bakos Boglárka kuratóriumi tag, Rádi Katalin, az Alapítvány alapítója.

A példaértékű összefogás eredményeképpen régiónk olyan berendezéssel gazdagodott, amely segíti, hogy az oxigénhiányos állapotban világra jövő újszülöttjeink a lehető legjobb életminőséggel élhessék túl életük nehéz kezdeti időszakát.


Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek