MISpheroID

Az SZTE SZAOK-TTIK Immunológiai Tanszékéről Dr. Körmöndiné Dr. Buzás Krisztina részvételével született egy Nature Methods (IF 28.5) közlemény

Az SZTE SZAOK-TTIK Immunológiai Tanszékéről Dr. Körmöndiné Dr. Buzás Krisztina részvételével született egy Nature Methods (IF 28.5) közlemény, amelyben egy 3D szövetkultúra adatbázis, a MISpheroID kidolgozásáról írnak. A fejlesztés segítséget nyújt a 3D in vitro kísérletek tervezéséhez, valamint reprodukálhatóságának növeléséhez. A munka egy nemzetközi kutatóközösség együttműködése révén jött létre.

A közlemény linkje: https://www.nature.com/articles/s41592-021-01291-4

A 3D szövetkultúrák egyre nagyobb térnyerése figyelhető meg az utóbbi években, többek között gyógyszerhatóanyagok tesztelésében is, hiszen hidat képeznek a 2D módszerek és az in vivo állatkísérletek között.

A létrehozott MISpheroID egy crowdsourcing adatbázis, több, mint 1500 szferoidokat, organoidokat és más 3D kultúrákat vizsgáló kutatás kísérleti adatait tartalmazza, beleértve a kultúrákon mért fenotípusos adatokat is. A tudósok ingyenesen hozzáférhetnek az adatbázishoz, és megoszthatják saját szferoidkísérleteik adatait is, ezáltal növelve az átláthatóságot és a reprodukálhatóságot a 3D kutatások területén. .

Kövess minketYouTubeLinked inGoogle PlusTwitter


Kiemelt hírek

Lengyel_Csaba_kinevezes

Ünnepélyen keretek között köszöntötték 2022. június 30-án a Szegedi Tudományegyetem karainak, tanszékeinek, intézeteinek, klinikáinak és intézményeinek új vezetőit. Munkájukhoz sok sikert kívánunk!

Izraeli_latogatas_2

Prof. Shaul Yatsiv (Head of Medical Profession Licensing Division) és Dr. Moshe Cohen (CEO Medical Doctor International Academy) 2022. június 15-én folytattak megbeszélést Karunk vezetőivel.