Szent-Györgyi Albert emlékszoba

Szent-Györgyi Albert Emlékszoba

Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar, Szent-Györgyi Albert Emlékszoba

  • Cím: 6725, Szeged, Tisza L. krt. 109.
  • Tel: (62)-545-016, Fax: (62)-545-478
  • E-mail: office.aokdh@med.u-szeged.hu

A kiállítás csoportosan tekinthető meg előzetes bejelentkezés alapján.

  • hétfőn, szerdán 10.00-12.00 óra és 14.00-16.00 óra,
  • pénteken 10.00-12.00 óra között.

Szent-Györgyi Albert biokémikus, Szeged díszpolgára 1937-ben kapott orvosi Nobel-díjat. Ő eddig az egyetlen magyar tudós, aki a világ legismertebb kitüntetését itthoni tevékenységével érdemelte ki.

Nobel-díj
Nobel-díj

Betöltötte az Általános Orvostudományi Kar dékáni, a Szegedi Tudományegyetem rektori, a nevét viselő szegedi Rotary Klub elnöki tisztét. A város, az egyetem és a kar állandó kiállítóhelyként emlékszobát létesített.

DekaniHivatal
ÁOK Dékáni Hivatal

Az 1911-ben elkészült, 2008-tól műemlék épületben megtekinthető Diczfalusy Egon, Svédországban élő professzor által a Karnak adományozott prekolumbianus szobor- és használati tárgy gyűjteménye is, a tárgyak Dél-Amerikából származnak.
Az épület egyébként az Általános Orvostudományi Kar Dékáni Hivatalaként funkcionál. A kiállítás Szeged városa, a Móra Ferenc Múzeum, a Tudományegyetem és az Orvoskar együttműködésével készült. Szent-Györgyi Albert szobra a Dóm téri nemzeti pantheonban található.

szentgyorgyiszobor
Szent-Györgyi Albert Dóm téri szobra

Kövess minketYouTubeLinked inGoogle PlusTwitter


Kiemelt hírek

qsnyito

A szegedi universitas a tudományterületek közül az orvostudományi szakterületen teljesített a legerősebben, ahol a prominens 351-400. helyen végzett az intézmény a QS World University Rankings by Subject legfrissebb kiadásában

Gyermekklinika_TiszaLajos_felol

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika új épületszárnnyal gazdagodik. A közelmúltban megkezdődtek a Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai részleg építkezési munkálatai. A 2,3 milliárd forint értékű beruházás jóvoltából várhatóan 2022-re elkészül az ország legkorszerűbb gyermekpszichiátriai intézete.