Szent-Györgyi Albert emlékszoba

Szent-Györgyi Albert Emlékszoba

Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar, Szent-Györgyi Albert Emlékszoba

  • Cím: 6725, Szeged, Tisza L. krt. 109.
  • Tel: (62)-545-016, Fax: (62)-545-478
  • E-mail: office.aokdh@med.u-szeged.hu

A kiállítás csoportosan tekinthető meg előzetes bejelentkezés alapján.

  • hétfőn, szerdán 10.00-12.00 óra és 14.00-16.00 óra,
  • pénteken 10.00-12.00 óra között.

Szent-Györgyi Albert biokémikus, Szeged díszpolgára 1937-ben kapott orvosi Nobel-díjat. Ő eddig az egyetlen magyar tudós, aki a világ legismertebb kitüntetését itthoni tevékenységével érdemelte ki.

Nobel-díj
Nobel-díj

Betöltötte az Általános Orvostudományi Kar dékáni, a Szegedi Tudományegyetem rektori, a nevét viselő szegedi Rotary Klub elnöki tisztét. A város, az egyetem és a kar állandó kiállítóhelyként emlékszobát létesített.

DekaniHivatal
ÁOK Dékáni Hivatal

Az 1911-ben elkészült, 2008-tól műemlék épületben megtekinthető Diczfalusy Egon, Svédországban élő professzor által a Karnak adományozott prekolumbianus szobor- és használati tárgy gyűjteménye is, a tárgyak Dél-Amerikából származnak.
Az épület egyébként az Általános Orvostudományi Kar Dékáni Hivatalaként funkcionál. A kiállítás Szeged városa, a Móra Ferenc Múzeum, a Tudományegyetem és az Orvoskar együttműködésével készült. Szent-Györgyi Albert szobra a Dóm téri nemzeti pantheonban található.

szentgyorgyiszobor
Szent-Györgyi Albert Dóm téri szobra

Kövess minketYouTubeLinked inGoogle PlusTwitter


Kiemelt hírek

lengyel_csaba

Sok esetben a koronavírus helyzet pozitív oldalát is látta Prof. dr. Lengyel Csaba, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke, akivel a Semmelweis-nap apropóján arról is beszélgettünk, hogy az elmúlt időszakban a rendkívüli sok munka milyen és mennyi szakmai értéket hozott felszínre. Emellett az új klinikai fejlesztések közül kiemelte az Infektológiai Klinika és Oktatóközpont építését, valamint az új belgyógyászati profil integrációjának fontosságát.

papp_benjamin_nyito

Az Év SCIndikátora, mert a Bőrünkből eredő terror című előadásával megnyerte a tudományos témát közérthetően bemutató ifjú kutatók vetélkedését dr. Papp Benjamin. Az SZTE Általános Orvostudományi Kar PhD-hallgatóját a rákos sejtekről és az immunterápiáról, az ismeretterjesztés fokozatairól és a példaképekről is kérdeztük.