Neurodegenerativ Betegségek Kutatólaboratóriuma


A Neurodegenerativ Betegségek Kutatólaboratóriuma számos létesítménnyel rendelkezik: szintetikus és analitikai peptidkémiai laboratóriumokkal, fehérje kémiai és biokémiai laboratóriumokkal, sejt- és szövettenyésztő létesítménnyel, fluoreszcens mikroszkóp laboratóriummal, állatházzal, valamint tanulási és viselkedési magatartások tanulmányozására alkalmas laboratóriummal.

A kutatás fő tárgya: a fehérjék hibás felcsavarodása által kialakuló neurodegenerativ betegségek (Alzheimer- és Parkinson-kór, amiotrófiás laterális szklerózis) molekuláris mechanizmusának tisztázása, valamint ezeknek a betegségeknek a kezelésére alkalmas, új gyógyszer jelölt molekulák tervezése és előállítása. A kutatócsoport két laboratóriuma a Szegedi Neurobiológiai Kutatócentrumban működik. Ezek szoros kooperációban dolgoznak a HAS Szegedi Biológiai Centrumával (MTA-SZK) és BayGen Szeged Kutatóintézettel.


Kulcspozícióban lévő kutatók

Penke Botond, PhD, DSc, a Magyar Tudományos Akadémis rendes tagja, Szent-Györgyi Albert- és Széchenyi-díjas, 45 éve dolgozik az aminosavak, peptidek és fehérjék szintézise és analitikája területen. Létesített egy computerek segítségével történő molekula tervező laboratóriumot és mostanában létrehozta az első magyar neuroproteomikai laboratóriumot. Fő kutatási területe az Alzheimer-kór és az amiotrófiás laterális szklerózis. Számos OTKA és NKTH projekt vezetője és résztvevője két EC FP-7 projectnek (Memoload, LipiDiDiet). Különböző kutató ntézetekben összesen 4 évet töltött Németországban, Franciaországban és az USA-ban.

Zarándi Márta, PhD, DSc, 33 éve foglalkozik biologiailag aktív peptidek, peptid hormonok és analógjaik, valamint peptidomimetikumok, mint gyógyszerjelölt vegyületek tervezésével és előállításával. A Nobel-díjas A.V. Schally kutató laboratóriumában dolgozott összesen 9 évig a Tulane Egyetemen (New Orleans) az USA-ban. Fő kutatási területe az utóbbi években biológiailag aktív peptid analógok tervezése nem természetes aminosavak felhasználásával és ezek szintézise gyógyszer jelölt vegyületek (peptidomimetikumok) nyerése céljából.

Fülöp Lívia, PhD, a laboratórium fiatal munkatársa, aki 10 évig dolgozott peptidek és peptidomimetikumok szintézisén. Fő kutatási területe az utóbbi években β-amiloid peptidek előállítása és ezek toxikus formákká - oligomerekké, protofibrillumokká és fibrillumokká -való aggregációjának vizsgálata. A fehérjék hibás felcsavarodását dinamikus fényszórás méréssel (DLS), valamint AFM és TEM módszerekkel vizsgálja. Dendrimerek, valamint neuroprotektiv peptidomimetikumok tervezésével és előállításával is foglalkozik.


Felszereltség

Analitikai HPLC készülék

Preparativ HPLC készülék

80 egységből álló „computer cluster” programokkal gyógyszer tervezéshez
Dinamikus fényszórás méréshez berendezés (Zeta sizer)
Fluoreszcens mikroszkóp
Fluoro-plate-reader

Multielectrode array (MEA)


Állat laboratóriumban:

Egér – ketrec rendszer egyéni szellőzéssel

Morris water maze berendezés (2 db)

NOLDUS fényképezőgép és program rendszer

Mikroszlóp és hozzá tartozó kvantitativ hisztológiai értékelést lehetővé tevő berendezés

Nachrichten

IMG_8481_2

Welche Faktoren tragen zu einem Krankheitsausbruch bei? Wie funktioniert unser Immunsystem? Welche Rolle wird die künstliche Intelligenz in der Medizin spielen? Was sind CT und MRI? Können wir einen Körperteil durch 3D-Drucktechnologie ersetzen? Die Albert Szent-Györgyi Medizinische Fakultät und ihre internationalen Programme haben die Antworten.

IMG_3287

Lese die Artikel des Magazins 'Traumberuf', um zu erfahren, warum es sich lohnt, in der Stadt des Sonnenscheins Medizin zu studieren?

Begleiten Sie uns!

Facebook Google Plus YouTube Twitter