Üdvözöljük a Kórélettani Intézet oldalán!

Intézetünkben a klinikai kórképek hátterében zajló kórélettani folyamatokat kutatjuk és oktatjuk. Az intézet dolgozóinak létszáma 23 fő. Ezek között 10 orvos (6 PhD-val és 3 DSc-vel rendelkezik), 6 egyéb szakirányú diplomás (egyikük PhD-vel rendelkező) és 8 segítő található.


A Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar intézeteként a következő, a kar által is alapvető célként megfogalmazott feladatokat látjuk el:

Az egyetemi hallgatók számára átfogó preklinikai felkészítés révén biztosítjuk a megfelelő hátteret a klinikai modul tananyagának elsajátításához. A kórélettan által részletesen taglalt patomechanizmusok négy különböző karon (orvos, fogorvos, gyógyszerész, egészségtudományi és szociális képzési kar) biztosítanak szilárd alapokat a későbbi klinikai tárgyak elsajátításához. Ehhez demonstrátori tevékenység révén a hallgatók is hozzájárulnak. A posztgraduális képzésben résztvevő hallgatóknak is módja van az oktatási tevékenység mindkét oldalát megismerni.

Ennek hátteréül is szolgálnak az intézet saját kutatási programjai, melyek a neuroendokrinológia, a gyulladás, a vérlemezkék és a gasztrointesztinális traktus témakörét érintik.

 

Legfőbb célkitűzésünk, ugyanakkor, hogy alapkutatási eredményeink a klinikai gyakorlatba is átültethetők legyenek, és ezen elvet, mind a posztgraduális képzés, mind a kísérleti projektek megtervezése során kiemelten vesszük figyelembe.


Prof. Dr. Rakonczay Zoltán

Tanszékvezető egyetemi tanárSzegedi Tudományegyetem

Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar
Kórélettani Intézet

6720 Szeged, Szőkefalvi-Nagy Béla u. 6.
E-mail: office.patph(kukac)med.u-szeged.hu

Telefon: +36 62-54-5994

Kiemelt hírek

SZAOK_Nyilt_Nap_2023_kozponti_plakat

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Nyílt Napjára

2023. december 2-án 10 órától a Banga Ilona Egészségtudományi Képzési Központban (Szőkefalvi-Nagy B. u. 6. Klinikakert) kerül sor.

Czigner_nekrologhoz

Megrendülten fogadtuk a szomorú hírt, hogy Czigner Jenő, a Szegedi Tudományegyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának emeritus professzora 2023. november 23-án, életének 87. évében elhunyt