Üdvözöljük a Kórélettani Intézet oldalán!

Intézetünkben a klinikai kórképek hátterében zajló kórélettani folyamatokat kutatjuk és oktatjuk. Az intézet dolgozóinak létszáma 23 fő. Ezek között 10 orvos (6 PhD-val és 3 DSc-vel rendelkezik), 6 egyéb szakirányú diplomás (egyikük PhD-vel rendelkező) és 8 segítő található.


A Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar intézeteként a következő, a kar által is alapvető célként megfogalmazott feladatokat látjuk el:

Az egyetemi hallgatók számára átfogó preklinikai felkészítés révén biztosítjuk a megfelelő hátteret a klinikai modul tananyagának elsajátításához. A kórélettan által részletesen taglalt patomechanizmusok négy különböző karon (orvos, fogorvos, gyógyszerész, egészségtudományi és szociális képzési kar) biztosítanak szilárd alapokat a későbbi klinikai tárgyak elsajátításához. Ehhez demonstrátori tevékenység révén a hallgatók is hozzájárulnak. A posztgraduális képzésben résztvevő hallgatóknak is módja van az oktatási tevékenység mindkét oldalát megismerni.

Ennek hátteréül is szolgálnak az intézet saját kutatási programjai, melyek a neuroendokrinológia, a gyulladás, a vérlemezkék és a gasztrointesztinális traktus témakörét érintik.

 

Legfőbb célkitűzésünk, ugyanakkor, hogy alapkutatási eredményeink a klinikai gyakorlatba is átültethetők legyenek, és ezen elvet, mind a posztgraduális képzés, mind a kísérleti projektek megtervezése során kiemelten vesszük figyelembe.


Prof. Dr. Rakonczay Zoltán

Tanszékvezető egyetemi tanárSzegedi Tudományegyetem

Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar
Kórélettani Intézet

6725 Szeged, Semmelweis u. 1.
E-mail: office.patph(kukac)med.u-szeged.hu

Telefon: +36 62-54-5994

Kiemelt hírek

Izraeli_latogatas_2

Prof. Shaul Yatsiv (Head of Medical Profession Licensing Division) és Dr. Moshe Cohen (CEO Medical Doctor International Academy) 2022. június 15-én folytattak megbeszélést Karunk vezetőivel.

Kovacs_Kalman_kep

Őszinte részvéttel tudatjuk, hogy Dr. Kovács Kálmán, a SZOTE díszdoktora, az MTA külső tagja, Kanadában tevékenykedő orvos, tudós 2022. április 27-én elhunyt Torontóban