Üdvözöljük a Kórélettani Intézet oldalán!

Intézetünkben a klinikai kórképek hátterében zajló kórélettani folyamatokat kutatjuk és oktatjuk. Az intézet dolgozóinak létszáma 23 fő. Ezek között 10 orvos (6 PhD-val és 3 DSc-vel rendelkezik), 6 egyéb szakirányú diplomás (egyikük PhD-vel rendelkező) és 8 segítő található.


Az Általános Orvostudományi Kar intézeteként a következő, a kar által is alapvető célként megfogalmazott feladatokat látjuk el:

Az egyetemi hallgatók számára átfogó preklinikai felkészítés révén biztosítjuk a megfelelő hátteret a klinikai modul tananyagának elsajátításához. A kórélettan által részletesen taglalt patomechanizmusok négy különböző karon (orvos, fogorvos, gyógyszerész, egészségtudományi és szociális képzési kar) biztosítanak szilárd alapokat a későbbi klinikai tárgyak elsajátításához. Ehhez demonstrátori tevékenység révén a hallgatók is hozzájárulnak. A posztgraduális képzésben résztvevő hallgatóknak is módja van az oktatási tevékenység mindkét oldalát megismerni.

Ennek hátteréül is szolgálnak az intézet saját kutatási programjai, melyek a neuroendokrinológia, a gyulladás, a vérlemezkék és a gasztrointesztinális traktus témakörét érintik.

 

Legfőbb célkitűzésünk, ugyanakkor, hogy alapkutatási eredményeink a klinikai gyakorlatba is átültethetők legyenek, és ezen elvet, mind a posztgraduális képzés, mind a kísérleti projektek megtervezése során kiemelten vesszük figyelembe.


Prof. Dr. Rakonczay Zoltán

Tanszékvezető egyetemi tanárSzegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar
Kórélettani Intézet

6725 Szeged, Semmelweis u. 1, Pf 427.
E-mail: office.patph@med.u-szeged.hu

Telefon: +36 62-54-5994

Kiemelt hírek

IMG_0002

Prof. Dr. Lengyel Csaba, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke, a Belgyógyászati Klinika igazgatója videónkban méltatta egykori mesterét, a hazai és nemzetközi hírű dr. Varró Vince professzort, aki 100. életévébe lépve felvette a COVID-19 fertőzés elleni védőoltást.

weboldal_nyito_facebook_otdk

2021. április 6- 9. között rendezik meg az online rendezvényt