Dr. habil Bagosi Zsolt kutatási témái

Neuropeptidek hatásai különböző neurohormonokra és neurotranszmitterekre
A kutatásunk célja az, hogy kimutassuk hogy a különböző neuropeptidek (pl. endomorfinok és urokortinok) milyen hatást gyakorolnak azokra a neurohormonokra (pl. CRH, AVP, oxytocin, ACTH és glükokortikoidok) és neurotranszmitterekre (pl. szerotonin, dopamin, GABA, glutamát és katekolaminok), melyek fontos szerepet töltenek be stresszben vagy a stresszhez köthető betegségekben (pl. szorongás és depresszió).


Addiktív szerek hatásai különböző neurohormonokra és neurotranszmitterekre
A kutatásunk célja az, hogy kimutassuk hogy a különböző addiktív szerek (pl. alkohol és nikotin) milyen hatást gyakorolnak azokra a neurohormonokra (pl. CRH, AVP és oxytocin) és neurotranszmitterekre (pl. dopamin, GABA és glutamát), melyek fontos szerepet töltenek be az addiktív szerek okozta pozitív megerősítésben (a reward érzés elérésében) és negatív megerősítésben (a reward deficit, a szorongás és a depresszió elkerülésében).


Neuropeptidek és addiktív szerek kölcsönhatásai
A kutatásunk célja az, hogy megvizsgáljuk hogy a különböző addiktív szerek (pl. alkohol, nikotin, morfin) és a különböző neuropeptidek (pl. obestatin, ghrelin, leptin) milyen kölcsönhatásban állnak egymással, ugyanis ennek a kölcsönhatásnak fontos következményei lehetnek a drog addikció szempontjából (pl. a reward érzés fokozódása, szomatikus vagy affektív elvonási tünetek kialakulása).

Kiemelt hírek

DSC_0210_keskenyebb

A felvételizőknek és a felvételiztetőknek is újdonság volt az orvoskarokon ismét bevezetett szóbeli meghallgatás. Tartalmát tekintve teljesen megújult a program, hiszen nem szakmai tantárgyakból tettek fel kérdéseket, hanem a motivációs témakörön kívül szituációs feladatokban is próbára kellett tenniük magukat a jelentkezőknek.

Honlap_kezdo_cikkhez

Itt válsz orvossá - Where future doctors are born - Wo zukünftige Mediziner geboren werden