Bezár

Hírarchívum

lazar_gyorgy_2

Megkapta a WFME-akkreditációt a Szegedi Tudományegyetem általános orvosképzése

Megkapta a WFME-akkreditációt a Szegedi Tudományegyetem általános orvosképzése

2023. december 20.
2 perc

Egy alapos, számos területre kiterjedő önértékelési folyamat és az akkreditációs bizottság helyszíni látogatásai után nyolc évre megkapta az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar az Orvosképzési Világszövetség (WFME) akkreditációját. Prof. Dr. Lázár György dékán szerint ez a siker a kar oktatói, hallgatói és munkatársai kemény munkájának gyümölcse. A licenc megkönnyíti a hallgatók számára, hogy más országokban folytathassák tanulmányaikat vagy vállaljanak munkát.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Az Orvosképzési Világszövetség (WFME – World Federation for Medical Education) döntése szerint 2024-től csak olyan külföldi intézményben szerzett diplomát lehet honosítani az Amerikai Egyesült Államokban, mely eleget tett a szervezet által elfogadott akkreditációs folyamat kritériumainak. A szegedi orvosképzés nemzetközi versenyképességének és elismertségének erősítése érdekében az SZTE, illetve a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar (SZAOK) vállalta, hogy megszerzi a WFME-licencet – mondta Prof. Dr. Lázár György, a SZAOK dékánja.

A kar 2023. január 27-én nyújtotta be önértékelését a WFME szerinti akkreditációs eljárás lefolytatásához. Ezt egy háromnapos szemle követte, amikor a látogató bizottság számos tanszékvezetővel, tanulmányi felelőssel, elméleti és klinikai oktatóval, hivatali munkatárssal és hallgatóval folytatott megbeszéléseket. A zártkörű tárgyalások mellett a bizottság tagjai ellátogattak a kar épületeibe, létesítményeibe, oktatótermeibe és megvizsgálták infrastrukturális helyzetét.

 lazar_gyorgy_1800

Prof. Dr. Lázár György: A betegek nagyobb valószínűséggel bíznak meg az akkreditált programokon végzett egészségügyi szakemberekben. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) 2023 novemberében határozatot hozott arról, hogy támogatja az SZTE SZAOK általános orvosképzésének a WFME 2020 sztenderdek szerinti akkreditációját. A képzés akkreditációja 8 évig, 2031. december 15-ig hatályos.

– A MAB pozitív elbírálása nagy jelentőséggel bír számunkra, hiszen ez által nemcsak orvosképzésünk hazai versenyképessége, hanem az itt szerzett diplomák nemzetközi elismertsége is biztosított – értékelte az eredményt Prof. Dr. Lázár György. A dékán szerint az akkreditáció olyan szabványt kínál, amely világszerte elérhető, és megkönnyíti a hallgatók számára, hogy más országokban folytassák tanulmányaikat vagy vállaljanak munkát. – Az eljárás lefolytatása feltétlenül szükséges volt a szegedi orvosképzés Amerikai Egyesült Államokban történő elismeréséhez, valamint a dél-koreai, japán és izraeli hallgatók saját hazájukban való elhelyezkedésében is fontos szempont, hogy rendelkezünk-e akkreditációval. A szülők és más érdekelt felek számára bizalmat nyújt elkötelezettségünket illetően az oktatás minőségének megőrzése és javítása érdekében, valamint az elszámoltathatóság és az átláthatóság jeleként szolgál. A betegek nagyobb valószínűséggel bíznak meg az akkreditált programokon végzett egészségügyi szakemberekben, mivel tudják, hogy szigorú és szabványosított oktatási folyamatokon mentek keresztül. Ez a siker egy közös siker. A kar oktatóinak, hallgatóinak, alumnijainak, munkatársainak, valamint külső partnerek együttes és kemény munkájának gyümölcse – fejtette ki Prof. Dr. Lázár György.



SZTEinfo
Fotó: Kovács-Jerney Ádám
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek