SMI_logo_export-01-meret

Szegedi Tudományegyetem

Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar

Sebészeti Műtéttani Intézet

Hírek


Magyar Érdemrend tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült

Dr. Boros Mihály professzor


boros_mihaly_tisztikereszt__2__1170x722

Kiemelkedő színvonalú munkája elismeréseként Magyar Érdemrend tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült DR. BOROS MIHÁLY sebész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kara Orvosi Készségfejlesztési Központjának igazgatója, a Sebészeti Műtéttani Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára. Gratulálunk!

Intézetünk elköltözött!


Új elérhetőségünk:

6720 Szeged, Szőkefalvi-Nagy Béla utca 6.
Egészségtudományi Képzési Tömb - III. emelet


Jubileumi tudományos ülés és WISe5  szimpózium

(2023. június 1-2.)


WISE5_logo_cropped


2023. június 1-2-án tudományos ülésen ünnepeljük Boros Mihály professzor úr 25. intézetvezetői jubileumát.


A rendezvény első napján kerül sor a Sebészeti Műtéttani Intézet utóbbi 25 évében (1998-2023) megvalósult oktatási és tudományos tevékenységek összefoglalására. Bemutatjuk (2013-as évi alapításától napjainkig) a SZAOK Orvosi Készségfejlesztési Központ tevékenységét is, melynek megálmodásában, létrehozásában és működtetésében Boros professzor úr részt vett. A program további részében az Intézet nemzetközi kapcsolatait foglaljuk össze neves külföldi előadók közreműködésével.


A rendezvényen átvehető lesz az évforduló alkalmából szerkesztett, SZTE támogatásával megjelent jubileumi kiadvány is.


Az ünnepi tudományos ülés második napján immáron ötödik alkalommal rendezzük meg a ’WISe5’ (Wien-Innsbruck-Szeged) szimpóziumot, a Ludwig Boltzmann Institute for Experimental and Clinical Traumatology (Bécs) és a Medical University of Innsbruck részvételével.


A jubileumi rendezvény védnökei Prof. Dr. Rovó László (SZTE Rektor), Dr. Fendler Judit (SZTE Kancellár), Prof. Dr. Lázár György (SZTE SZAOK Dékán)


Mindkét rendezvény szabadon látogatható, de előzetes regisztrációhoz kötött. Mindenkit szeretettel várunk!


Részletes program


Jubileumi kiadvány:

SZEGEDI SEBÉSZETI MŰTÉTTAN: AZ UTÓBBI 25 ÉV (1998–2023), SZEGEDI ORVOSI KÉSZSÉGFEJLESZTÉSI KÖZPONT (’Szeged – Skills’): AZ ELSŐ 10 ÉV (2013–2023)


GDPR nyilatkozat
Nemzetközi FELASA (Federation of European Laboratory Animal Science Associations) állatkísérletes kurzus a
Szegedi Tudományegyetemen


A Szegedi Tudományegyetemen hatodik alkalommal került megrendezésre a friss nemzetközi akkreditációval rendelkező angol nyelvű, az idei évtől „A” és „B” szintű (40 és 80 órás) FELASA (Federation of European Laboratory Animal Science Associations) tanfolyam „Animal experiments theory and practice A and B levels” címmel. A képzést a Sebészeti Műtéttani Intézet szervezte meg 2023. január 23 és február 3 között. Az elméleti képzés jelentős részét online, míg a gyakorlati képzést személyes részvétellel bonyolították le a szervezők. Az oktatók között a Sebészeti Műtéttani Intézet, az Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet, a Neurológia Klinika, a TTIK Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszék és az ELI Sugárbiológiai Kutatócsoport munkatársai szerepeltek. A résztvevők Ausztriából, a Dél-Afrikai Köztársaságból, Indiából és Jordániából érkeztek, mellettük az SZTE intézeteiből szíriai, jordániai és magyar PhD hallgatók vettek részt a tanfolyamon. A képzést záró elméleti és gyakorlati vizsgák után az „A” szintű képzésen 6-an, a „B” szintű képzésen 3-an szereztek a világ összes országában elismert jogot laboratóriumi állatok felhasználásra épülő kísérletek végzésére és projektek tervezésére

FELASA_farewell2
Nemzetközi FELASA (Federation of European Laboratory Animal Science Associations) kurzus a Szegedi Tudományegyetemen


A Szegedi Tudományegyetemen ötödik alkalommal került megrendezésre a nemzetközi akkreditációval rendelkező angol nyelvű, az idei évtől „A” és „B” szintű (40 és 80 órás) FELASA (Federation of European Laboratory Animal Science Associations) tanfolyam „Animal experiments theory and practice A and B levels” címmel, 2022. június 22 és július 4 között. Az elméleti képzés jelentős részét online, míg a gyakorlati képzést személyes részvétellel bonyolították le a szervezők. Az oktatók között a Sebészeti Műtéttani Intézet, az Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet, a Biokémia Intézet, a Neurológia Klinika, a TTIK Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszék és az ELI Sugárbiológiai Kutatócsoport munkatársai szerepeltek. A résztvevők Németországból, Olaszországból, Törökországból, Kolumbiából és Braziliából érkeztek, mellettük az SZTE intézeteiből szíriai és magyar kutatók vettek részt a tanfolyamon. A képzést záró elméleti és gyakorlati vizsgák után az „A” szintű képzésen 5-en, a „B” szintű képzésen 7-en szereztek a világ összes országában elismert jogot laboratóriumi állatok felhasználásra épülő kísérletek végzésére és projektek tervezésére.

(A fotón a „B” szintű képzés résztvevői láthatók).

A_B_kurzus_resztvevoiDr. Érces Dániel, a Sebészeti Műtéttani Intézet adjunktusa a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében átvette Mestertanár Aranyérmet,
Dr. Nászai Anna a Sebészeti Műtéttani Intézet I. éves nappali tagozatos PhD hallgatója pedig a Pro Scientia Aranyérem kitüntetést.

Erces-Daniel-Mestertanar-MTA-2021


Naszai-Anna-ProScientia-2021
2021 szeptemberével elindult újra a kontakt oktatás, egyelőre a maszk használata kötelező, de reméljük, ez mihamarabb megváltozik.

2021_oktatas2021. Februárjában átadásra került Intézetünkben egy nagyszerű, okos választás a rutin-szerű sebészeti beavatkozásokhoz használatos eszköz, a formája miatt egyszerűen C-karnak nevezett röntgen berendezés, mely tovább gyarapítja az Intézetünkben rejlő szimulációs oktatási és kísérleti lehetőségeket.


Ckar1

Ckar2

Ckar3

Speciális képzések az SZTE-n a koronavírus-járvány kapcsán

KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS!

 

A Sebészeti Műtéttani Intézet nevében köszönetet mondunk azoknak az éttermeknek, akik támogatták önkéntes hallgatóink étkeztetését a képzésük során.

Külön köszönet a Fehértói Halászcsárda, illetve az „Etesd a Hősöket” keretében a Halácsi Major és a Turbó Pizza támogatásáért!

 

Koszonetnyilvanitas

Koszonjuk_szepenA Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ, Szeged egészségügyi szakképző intézményben a COVID 19- járvány felszámolása érdekében az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett ÖNKÉNTES SEGÉDÁPOLÓI képzés

„Lélegeztetett betegek ellátása” tanfolyam

orvos és egészségtudományi képzésben résztvevő

önkéntes hallgatók számáraA tanfolyam tematikája (pdf)


Kurzusok időpontja:

2020. 04.21-22. - A résztvevő oktatók és hallgatók listája (pdf)

2020. 04.23-24. - A résztvevő oktatók és hallgatók listája (pdf)


20200422_094129 20200422_094248 covid_1 20200422_115825


20200422_120347 20200422_120046 20200422_120314 20200421_103523

Rektori-kancellári, főigazgatói és a Coronavírus Ügyi Operatív bizottsági intézkedések:


A Coronavírus Ügyi Operatív Bizottság 7/2020. (III.11.) sz. körlevele alapján 2020. március 12. napjától a hallgatók a Szegedi Tudományegyetem épületeit nem látogathatják. Erre figyelemmel minden hallgatói ügyintézésben elektronikus (Neptun, Coospace, Modulo) kapcsolattartási módot kell alkalmazni. A Szegedi Tudományegyetem – a többi hazai felsőoktatási intézménnyel együtt – ezért visszavonásig távoktatásra áll át.

Bővebben:
https://u-szeged.hu/sztehirek/2020-marcius/frissitve-2020-marcius-200312

http://www.med.u-szeged.hu/hirek-esemenyek/2020-februar/coronavirus-tajekoztatasparticipants

Nemzetközi FELASA (Federation of European Laboratory Animal Science Associations) kurzus a Szegedi Tudományegyetemen


A Sebészeti Műtéttani Intézet szervezésében 2019. január 13-24 között, hetedik alkalommal került megrendezésre a legmagasabb szintű, nemzetközi akkreditációval rendelkező
”Animal Experiments, Theory and Practice -FELASA C level” tanfolyam.

A résztvevők Olaszországból és Horvátországból érkeztek, mellettük a PTE és az SZTE intézeteiből indiai, iráni, jordániai, kuwaiti, nigériai és magyar kutatók, Ph.D. hallgatók vettek részt a tanfolyamon, az oktatók között az SZTE ÁOK Biokémia Intézet, az Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet, a Neurológia Klinika, a Népegészségtani Intézet, a Sebészeti Műtéttani Intézet és az ELI Sugárbiológiai Kutatócsoport munkatársai szerepeltek.

A két hetes, angol nyelvű képzést záró elméleti és gyakorlati vizsgák után 12 kutató szerzett képzettséget és a világ összes országában elismert jogot laboratóriumi állatok felhasználásra épülő projektek tervezésére és kísérletek végzésére.
Mikrosebészeti oktatóközpontot adtak át a
Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Sebészeti Műtéttani Intézetében.2019_12_3_-2


2019_12_3_-3

2019_12_3_-1

A 21. századi elvárásoknak megfelelő modern központ többlépcsős uniós pályázat segítségével jöhetett létre. A központban Európában egyedül álló módon a sebészeti oktatás valamennyi területének megfelelő háttér rendelkezésre áll a korszerű orvosképzés megvalósításához.

Büszkék vagyunk arra, hogy ez a lehetőség nálunk válhat valóra.
Európai Shock Társaság (ESS) 18. Kongresszusán elért sikereink


ESS-2019-Tallosy-Juhasz-Travel

ESS-2019-Rutai-Presidential

ESS-2019-Inge-Andrea


A Nemzetközi Shock Társaságok 9. Kongresszusán - egyben az Európai Shock Társaság (ESS) 18. Kongresszusán - a Sebészeti Műtéttani Intézet munkatársai 3 szóbeli és 6 poszter előadáson mutatták be kutatási eredményeiket. Dr. Tallósy Szabolcs és Dr. Juhász László szóbeli előadásai ESS Travel Award díjat kaptak, Rutai Attila PhD hallgató Poster Award díja mellett ESS Presidential Award elismerésben részesült. Dr. Szabó Andrea egyetemi docenst (Sebészeti Műtéttani Intézet) az Európai Shock Társaság közgyűlése öt éves időtartamra a társaság főtitkárává választotta (Secretary General, European Shock Society).
Magyar Sebész Társaság Kísérletes Sebészeti Szekciójának

XXVII. Kongresszusa

Kedves Kollégák!


Ezúton szeretnénk meghívni Önt és kedves érdeklődő Kollégáit, hogy 2019. június 12-14. közt tiszteljen meg bennünket jelenlétével a Magyar Sebész Társaság Kísérletes Sebészeti Szekciójának XXVII. Kongresszusa alkalmából.


KSK 2019


A jövő évi Kongresszus rendhagyó lesz abból a szempontból, hogy a kísérletes sebészet standard kutatói és oktatói területei mellett az utóbbi időben ugrásszerű növekedésnek indult szimulációs egészségügyi szakdolgozói képzés témakörét is zászlajára tűzte. A Kongresszust szervező Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Műtéttani Intézete nagy fába vágta a fejszéjét, mivel az egészségügyi szimulációs gyakorlati képzés széles spektrumát érinti a különböző manuális szakmáknak, mint például a traumatológia, nőgyógyászat, sebészet, aneszteziológia, kardiológia. Kiemelt területként kezeljük a sebészeti innovációkat, a high–tech trauma sebészetet és a traumatológiai tárgyú transzlációs kutatásokat. Egyedülálló lehetőségként a Kongresszus keretein belül lehetőséget biztosítunk a résztvevők számára a legújabb traumatológiai, anaeszteziológiai és neurointerventiós eljárásokkal való ismerkedésre. A szakmák jövőjét jelentő fiatal klinikusok és a nagy tapasztalattal rendelkező szakmai mentorok jelenlétére egyaránt számítunk mind a workshopok, mind a kerekasztal beszélgetések alkalmával.

A Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Műtéttani Intézete szervezőként azon lesz, hogy mind tudományos, mind szociális programok tekintetében felejthetetlenné tegye az eseményt. Június meleg első napjai, a Tiszavirágzás és a programoknak otthont adó Tiszapart-Várkert ideális helyszínné teszi Szegedet a jövő évi Kongresszus megrendezésére.

Javasoljuk hát, hogy a jövő június 12-14.-i dátum vastag betűkkel kerüljön be a jövő évi naptárba, mint kihagyhatatlan program!


A Kongresszus honlapja: http://www.congress-service.hu/rendezveny/kiseb2019 


Kérdéseik esetén a szervezőbizottság, vagy a Kongresszusi Szervező Iroda (Congress & Hobby Service Kft.; 6725 Szeged, Szent Ferenc utca 8.; Mészáros Gábor ügyvezető és munkatársai) készséggel állnak rendelkezésükre. A Kongresszus Szervezőbizottságának nevében tisztelettel,Dr. Hartmann Petra

A Kongresszus Elnöke

Dr. Szabó Andrea

A Kongresszus Titkára


 

kituntetettek


Az Általános Orvostudományi Kar Kiváló Tudományos Diákköri Oktatója címet kapta:


Dr. Füvesi Judit (Neurológiai Klinika)

Dr. Hegyi Péter, MTA-SZTE Lendület Gasztroenterológiai Multidiszciplináris Kutatócsoport

Dr. Kaszaki József Sebészeti Műtéttani Intézet

Dr. Kis Erika Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika

Dr. Lázár György Sebészeti Klinika

Dr. Menyhárt Ákos Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet

Dr. Nagy Norbert Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet

Dr. Németh Balázs I. sz. Belgyógyászati Klinika

Dr. Szabad János Orvosi Biológiai Intézet

Dr. Szakács Júlia Kórélettani Intézet


Dékáni Dicséretet kapott Simon Orsolya.

 

Gratulálunk!800px-WISe3_logo


WISe3 tudományos fórum és O2k hipoxia workshop

2018. március 26-27.

Helyszín: SZTE ÁOK Orvosi Készségfejlesztési Központ
(6720 Szeged Dóm tér 13.)

A SZTE ÁOK Sebészeti Műtéttani Intézete harmadik alkalommal rendezi meg a WISe tudományos fórumot a Ludwig Boltzmann Institute for Experimental and Clinical Traumatology (Bécs) és az Oroboros Instruments (Innsbruck) részvételével. Az elhangzó előadások a szepszis, keringési shock, ischaemia-reperfúzió valamint a biológiailag aktív gázok és mitochondriális funkciók összefüggéseit tárgyalják. A találkozó elsődleges célja a tudományos eszmecserén túl a háromoldalú kutatási együttműködések megalapozása és a jelenleg sikeresen futó közös programok további erősítése. A rendezvény második napján az érdeklődők egy workshop keretében a mitochondriális oxigén kinetika és szabadgyöktermelés vizsgálatát sajátíthatják el nagyfelbontású fluorespirometria segítségével.


Abstract Book of the Joint Meeting


Tudományos program2018

FELASA

Az Általános Orvostudományi Karon második alkalommal került megrendezésre a legmagasabb, C szintű nemzetközi akkreditációval rendelkező angol nyelvű
FELASA (Federation of European Laboratory Animal Science Associations) tanfolyam - Animal experiments theory and practice „C level”
2018. január 15. és 24. között.

Az oktatók között a Sebészeti Műtéttani Intézet, az Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet, a Biokémia Intézet, a Neurológia Klinika, a Népegészségtani Intézet, a Kórélettani Intézet és az ELI Sugárbiológiai Kutatócsoport munkatársai szerepeltek. A résztvevők Németországból, Olaszországból, Portugáliából, Lengyelországból és Ausztriából érkeztek, mellettük a PTE, a DE és az SZBK intézeteiből kínai, indiai, szíriai, iráni és magyar kutatók, összesen 16-an vettek részt a tanfolyamon. A 80 órás képzést záró elméleti és gyakorlati vizsgák után 14-en szereztek a világ összes országában elismert jogot laboratóriumi állatok felhasználásra épülő kísérletek és projektek tervezésére.


2017

FELASA

FELASA (Federation of Laboratory Animal Sciences) akkreditációval rendelkező „Animal experiments theory and practice C level”
C szintű tanfolyam Intézetünkben


A Szegedi Tudományegyetemen Általános Orvostudományi Karán első alkalommal került megrendezésre a FELASA (Federation of Laboratory Animal Sciences) akkreditációval rendelkező „Animal experiments theory and practice C level” tanfolyam, melynek tananyagát a Sebészeti Műtéttani Intézet, az Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet, a Biokémia Intézet, a Neurológia Klinika, a Népegészségtani Intézet, a Kórélettani Intézet és a GYTK Gyógyszerhatástani és Biofarmácia Intézet munkatársai állították össze.


A 2017. január 16-26 között megrendezett angol nyelvű kurzuson olasz, német, libanoni, indiai, japán és portugál kutatók, az SZTE és az SZBK PhD hallgatói vettek részt, közülük 11 fő teljesítette eredményesen a képzést záró vizsgákat, és szerezte meg a laboratóriumi állatok felhasználásra épülő kísérletek és projektek tervezéséhez szükséges nemzetközi jogosultságot.2015

Tamop_fejleccel_meghivo-workshop_2015_oktober_5


Oktatástechnikai kurzus egyetemi oktatók számára - 2015. 10. 19-20. (Meghívó letöltése)


Oktatástechnikai kurzus orvostanhallgatók és demonstrátorok számára - 2015. 10. 21.
(Meghívó letöltése)


"Clinical Skills" Course for Medical Students -10/22/2015 (Invitation and Program)


2014

II. Szent-Györgyi Ifjak, Diákok, Tanárok és Mentorok Találkozója, 2014.11.28-29. Dr. Kaszaki József előadás 


2012

Prof. Dr. Nagy Sándor 80. születésnapja
(emlékek az eseményről)


NagySandor2011

Beszélgetés Boros Mihály tanszékvezetővel a "Szegedi Egyetem"
2011.szeptember 12.-i számában
(az eredeti cikk letöltése)A Szegedi Regionális Híradó az Intézetünkről:

region_hirado