Bemutatkozás


A Szegedi Tudományegyetem 2016-ban egy olyan időszakban döntött a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar rehabilitációs profilú tanszékének megalapításáról, amikor a prevenció és rehabilitáció a medicina egészén belül még pozícióját keresi. Vannak szakmai körök az orszgában, melyek a rehabilitációt a prevenciótól és gyógyitó orvoslástól elkülönült specialitásként kezelik, más csoportok a primér, szekunder és tercier prevenció egységét hangsúlyozzák.


A Szegedi Tudományegyetem ez utóbbi állásponthoz igazodva hozta létre rehabilitációs tanszékét, a tanszék alapításakor azonban tartotta magát a hazánkban elfogadott Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina elnevezéshez.


Az alapítók tisztában vannak azzal, hogy a számtalan specialitásra tagolt orvostudományon belül, ahogy az egyes betegségek diagnosztikája és kezelése, úgy a rehabilitációja is igen erősen kötődik az adott szakterülethez. Az egyes betegcsoportok diagnosztikájában, gyógyszeres kezelésében, illetve invazív kezelések indikálásában való jártasság nélkül egy rehabilitációs orvos sem lehet eredményes. Ugyanakkor be kell látnunk, bármely területen tevékenykedjék is egy rehabilitációs team, feladatuk egy területen közös lesz: Betegük életvitelét egy olyan új pályára kell állítaniuk, mellyel a későbbi egészségkárosodás esélyét minimalizálhatják.

A beteg életmódváltoztatásának szinte minden esetben kulcseleme a megfelelő fizikai tréning felépítése, a diéta optimalizálása, a pszihés egyensúly kialakítása. A rehabilitációval foglalkozóknak jártasságot érdemes szerezni a betegek motiváltságát felkeltő technikákban. Hasonlóan érdemes elsajátítani a betegedukáció alapjait, mellyel betegeink későbbi önmenedzselése javítható.


A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Orvosi Rehabilitációs és Fizikális Medicina tanszéke ezen minden rehabilitációs orvos számára fontos kérdések megválaszolást, kutatását és oktatását tartja céljának. Bízunk abban, hogy a Tanszék működtetésében résztvevő kollégák ismeretanyaga hozzá tud járulni ahhoz, hogy régiónkban a betegellátás egy magasabb szintre emelkedhessen.Dr. habil. Kósa István PhD
tanszékvezető egyetemi docens
Kósa István