Kollégiumok


Az SZAOK hallgatói az id. Jancsó Miklós Kollégiumba (6725 Szeged, Semmelweis utca 7.),

a Semmelweis Ignác Kollégiumba (6725 Szeged Semmelweis u. 4.)

és a Teleki Blanka Kollégiumba (6725 Szeged Semmelweis u. 5.) jelentkezhetnek.


Kollégista Krónikák egy veterán tollából

Avagy: okok, amiért amint átlépted a Jancsó küszöbét, elgondolkozol, hogy az életre szóló tapasztalatok között említsd az önéletrajzodban


Remélem, a cím nem riasztott el senkit, hiszen nem negatív színezettel írtam, sőt. De ezt mindjárt meglátjátok Ti is. Egészen hosszú és színes történelme van a költözéseimnek, lakótársaimnak, a zuhanyfülkék sajátságos varázsának és bioszférájának, valamint a mindig figyelő nevelőnőknek és portásoknak. (Nyugalom, a nevelők az egyetemi kolikban ritka állatfajnak számítanak - tehát nincsenek. Őrző-védő portások viszont igen, ráadásul olykor egészen magas zajtolerancia-szinttel, amiért nem lehetünk elég hálásak.) Ezért megbízható forrásként számíthattok rám. Nade nem fecsérlem tovább a szót, inkább elmesélem, mik a pro- és kontráik a Semmelweis úti óriási családnak.

Ismerkedésem a kollégista élettel 14 évesen kezdődött, ami a gimnáziumban eltöltött 5 év során alakult szerelemmé. Ezt formálta tovább a Jancsó családdá. Najó, talán egy kicsit elfogult vagyok, hiszen kolisnak lenni egy olyan életforma, ami egyáltalán nem való mindenkinek. Akadnak, akik a közösségi élmények helyett szociofóbiával gazdagodnak, és/vagy végtelenül erős immunrendszerrel. Az utóbbiban mindenesetre biztos vagyok. Ezért fontos, hogy jól átgondoljátok a beköltözést, és merjetek ismerkedni, segítséget kérni.

Jancso
id. Jancsó Miklós Kollégium

Olvassatok tovább, bemutatom nektek a pecót:

Aki úgy dönt, hogy beadja a jelentkezését, mindenképpen számolnia kell néhány dologgal. Nem szeretném, ha rózsaszín buborékokból épített illúziókkal érkeznétek, hiszen ha ez az egészen impozáns légvár összeomlik, az senkinek sem használ. Tudnotok kell például, hogy egy kollégium általában nem hotel! Ez alól a Jancsó természetesen kivétel. 4 szintjével felhőkarcoló magasságokba emelkedve hódítja meg a légteret. Emeletein az összkomfortos, örök barátságokat teremtő, RTG-nel rendelkező négyágyas szobák mellett a VIP igényeket kielégítő kétágyas nászutas-lakosztályokkal rendelkezik, valamint elszórva néhány egyágyas odúval a magányos farkasoknak. Folyosónként nem túl tágas, de meleg és (szintén meleg?) barátságokat teremtő zuhanyzók állnak a kedves vendégek szolgálatára. Itt fontos megemlítenem a spa részleget, ami magába foglalja a későn érkezők számára a gőzfürdőt, a beépített szaunát és a hál’Istennek soha ki nem fogyó melegvizet (elejtett ruhadarabokat, különleges alkalmakkor kalaposgombákat). Ha már mindenki megcsömörlött a testi kényeztetésektől, akkor ideje látogatást tenni a mikrobiológia laborba konyhába. A konyha igazi közösségi tér. Vizsgaidőszakban például mindenki délben éhezik meg, és szeretné egyszerre használni a tűzhelyet, sütőt, mikrohullámú sütőt, pultot, vagy a mosogatót. Vagy mindet egyszerre, esetenként személyes jelenlét nélkül, edényképviselet által. Ebben az óriási nyüzsgésben akár extra élelemhez is juthattok, rosszabb esetben elveszíthetitek azt is, amivel elindultatok a szobátokból. De ez egészen ritka, hiszen mindenki igyekszik segíteni a másiknak – hol kávéval, étellel, kávéval, kávéval, tejjel, kávéval, vizsgapánikkal, rémtörténetekkel a bizottságokról, kávéval, és bátorító buksisimogatással.

Mint veterán kollégista (több, mint 7 évig szolgáltam) elmondhatom, hogy ha újrakezdhetném, ugyanígy választanék a kollégista élet, és kifejezetten a Jancsó mellett. Fantasztikus embereket ismertem meg, és a szokatlanul hard level (CH3CH2-OH included) ellenére is örök emlékekkel gazdagodtam. Úgy vélem, egy ilyen élmény mindenki számára „kötelező” egy teljes élethez, legyen abszolút pozitív, vagy elsőre negatívnak tűnő is a végkifejlete. Utólag mindenképp óriási mosollyal fogtok visszagondolni az itt töltött időkre, erre a nyakamat tudnám tenni, és mindig lesz mit mesélnetek és eltitkolnotok. Várunk Titeket szeretettel!

A Pulzus Spiritus cikke nyomán

jelold_meg_04
Kövess minketYouTubeLinked inGoogle PlusTwitter


Kiemelt hírek

Egeszseg_ezreknek_15.214.000_Ft_a_Szegedi_Tudomanyegyetem_Szent-Gyorgyi_Albert_Klinikai_Kozpontnak

A Richter Egészségváros rendezvényen 15.214.000 Ft adományt kapott az egészségügyi intézmény, melyből a poszt-COVID ellátás korszerűsítése fog megvalósulni.

Tiszlavicz_Hetenyi_honlapra

A Magyar Gasztroenterológiai Társaság “HETÉNYI GÉZA EMLÉKÉREM” kitüntetésben részesítette Dr Tiszlavicz Lászó professzort, az SZTE SZAOK Pathologiai Intézet igazgatóját. Gratulálunk!