Bezár

Hírarchívum

2019. Július

1 2 

ioa

2019. július 31.
2 perc

47 ország több száz diákja, a világ legtehetségesebb csillagászai vesznek részt a 13. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Olimpián (IOAA) Keszthelyen. A hazai esemény főszervezője a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, fővédnöke pedig Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

dron_agrar

2019. július 31.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán egy merőben újszerű, a drónos monitoringot fókuszba állító képzést, a precíziós agrárgazdálkodási szakmérnöki szakot indítanak ez év szeptemberétől. A képzés anyaga – többek között – a digitális talajtérképezés, a műholdas és légi távérzékelés, a precíziós állattenyésztés, az állattartás, a takarmányozás, a növénytermesztés és a növényvédelem témaköreit fogja össze.

Gorog_Marta_nyito

2019. július 31.
8 perc

A legfiatalabb és az első nő vezető a szegedi jogi kar történetében Prof. Dr. Görög Márta. Az SZTE ÁJTK új dékánjától, intézetvezetőjétől, az SZTE Alma Matert vezető alumnustól, az MTA SZAB tudományos titkáraként is dolgozó két gyerekes családanyától időmérleget is kértünk.

2019. július 30.
1 perc

Kedvezményes jegyet válhatnak a Szegedi Tudományegyetem polgárai a Muzsikáló Udvar három koncertjére. Az ezer forintos jegyek a Filharmónia Klauzál téri irodájában vásárolhatók meg.

2019. július 30.
2 perc

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium pótfelhívást hirdetett az Új Nemzeti Kiválósági Program 2019/2020. tanévi pályázati fordulójában a Bolyai+ Felsőoktatási Fiatal Oktatói, Kutatói Ösztöndíjra. A pályázatokat 2019. augusztus 30-án éjfélig várják.

Kiemelt_CO2_Janaky

2019. július 30.
8 perc

Kilépnek a laboratóriumból a káros és egyre gyarapodó mennyiségű szén-dioxid hasznos anyaggá alakításán dolgozó SZTE-kutatók. Janáky Csaba és csapata ipari méretben is alkalmazható elektrokémiai „nóvumjait” a Joule és az ACS Energy Letters szaklap is tálalja. E sikerről, a laborból a gyakorlati hasznosítás felé tett mérföldnyi lépés hátteréről kérdeztük e publikációk „utolsó szerzőjét”, a kutatócsoportot vezetőjét.

SZTE_potfelveteli

2019. július 30.
2 perc

Az SZTE 11 kara és Tanárképző Központja hirdet pótfelvételit alap, mester, osztatlan és felsőoktatási szakképzéseken. Azok, akik nem nyertek felvételt, vagy nem is jelentkeztek felsőoktatási intézménybe, 2019. augusztus 7-ig jelentkezhetnek az SZTE képzéseire. A ponthatárokat augusztus 26-án hozzák majd nyilvánosságra.

Kiemelt_kinai

2019. július 29.
2 perc

A 2012-ben létrejött megállapodást frissíti új elemekkel a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar, valamint a Sanghaji Politikatudományi és Jogi Egyetem. A kínai intézmény hallgatói részt vesznek az SZTE ÁJTK Bűnügyi nyári egyetemén, most pedig a közös képzések tervezése is elindult.

IMG_4553
2019. július 29.
5 perc

Kínai joghallgatókat fogadott az SZTE ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézete a nyári egyetemén. A diákok megismerkedhettek a magyarországi és európai büntetőeljárással, ellátogattak a Csillag börtönbe, szimulációs bírósági tárgyaláson vettek részt és a rendőrségi helyszínelők munkájába is bepillantást nyerhettek.

kiemelt_AIDA

2019. július 26.
8 perc

„Látni kell! Hallani kell az Aidát mindenkinek az életében legalább egyszer!” – fogalmazott Ádám Zsuzsanna. Az SZTE Zeneművészeti Karon diplomázó operaénekes sikersorozata újabb csúcspontján Aidaként lép a Dóm téri csillagfényes színpadra. A Szegedi Szabadtéri Játékok 2019. július 26-án és 27-én esedékes operabemutatója előtt kérdeztük a drámai szopránként ismertté vált egykori szegedi egyetemistát, Ádám Zsuzsannát emlékekről és Verdiről.

Kiemelt_Hungarologiai

2019. július 25.
3 perc

15 országból több mint 30 diák érkezett a 19. alkalommal megszervezett Szegedi Nyári Egyetemre. Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Hungarológia Központnak ezen a négyhetes tanfolyamán olyan külföldiek vesznek részt, akik érdeklődnek a magyar nyelv és kultúra iránt. A nyelvórák mellett kirándulások, nemzetközi est, és számos érdekes előadás várja a hallgatókat.

pontottsajttaj

2019. július 24.
9 perc

Pont Ott Parti-n várták majd ünnepelték a 2019. évi felvételi ponthatár húzást a Szegedi Tudományegyetemre pályázó fiatalok. A 2019. július 24-i SZTE POP-ot követő esti sajtótájékoztatón kiderült: 6 százalékkal növelte hallgatói létszámát a 2019-es központi felvételi eljárásban az SZTE.

IMG_4841

2019. július 23.
3 perc

Az idegszövet-gép interfész fejlesztéséhez, a népegészségügyi jelentőségű betegségeket érintő kutatásokhoz, továbbá az intelligens rendszerek alkalmazásaihoz, illetve a magyar tudásvagyon újratermeléséhez kapcsolódó kutatásokra 1,7 milliárd forint támogatáshoz jut a Szegedi Tudományegyetem – jelentették be a 2019. július 23-án tartott sajtótájékoztatón. Az SZTE a Tématerületi Kiválósági Program keretében kap állami finanszírozást.

IMG_4715

2019. július 23.
2 perc

Együttműködési megállapodást írt alá a Szegedi Tudományegyetem és a kínai Délnyugati Politikatudományi és Jogi Egyetem (Southwest University of Political Science and Law) 2019. július 22-én. Az együttműködésnek köszönhetően oktatói és hallgatói csereprogramok, közös kutatások és közös képzések kialakítását tervezik.

szte_sarkanyhajo

2019. július 22.
3 perc

Hat bronzérmet szerzett a magyar egyetemi válogatott a sárkányhajósok Európa-bajnokságán Moszkvában. A hajóban a Szegedi Tudományegyetem 8 hallgatója mellett pécsi és kaposvári egyetemisták küzdöttek az érmekért. A csapat ma érkezett haza a 2019 European Dragon Boat and Club Championship elnevezésű versenyről.

Lotusz_Napok

2019. július 22.
2 perc

Lótusz Napokat rendez a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje július 27-én és 28-án. A látogatók a rendezvényen a Távol-Kelet világába kaphatnak betekintést.

PontOttParty_nyitó

2019. július 19.
2 perc

2019. július 24-én elérkezik az a nap, amelyet minden felvételiző nagyon várt már! Este 8 órakor érkeznek a hivatalos felvételi ponthatárok. Ebből az alkalomból, kedves középiskolás diák, az SZTE közös ünneplésre, Pont Ott Partira hív, a Dugonics térre. Kezdd velünk SZTE-s életed, hangolódj a Carson Coma dalaival, majd ünnepeld a sikeres felvételid a Supernemmel. Erre te sem mondhatsz nemet!

kiemelt_szabadteri

2019. július 17.
5 perc

Miként hasznosul a Szegedi Tudományegyetem képzéseiben az itt nyáron is oly gazdag színházi programkínálat? Erről is kérdeztük a Szegedi Szabadtéri Játékok Molière-produkcióihoz az utóbbi években és a független színházak szegedi fesztiváljához, a Thealterhez immár három évtizede kapcsolódó Balog Józsefet, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar oktatóját.

IMG_4096

2019. július 17.
2 perc

A fenntarthatóságról és környezetbarát megoldásokról tanácskoztak július 16-án az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban a hazai felsőoktatási intézmények képviselői és a GreenMetric rangsor szakértői. Az Indonéziai Egyetem a pécsi és a szegedi egyetemmel együtt szervezett workshopján a résztvevők megismerhették a rangsor metodológiáját, és a hazai egyetemek környezetvédelmi politikáját.

2019. július 16.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem rektora, Prof. Dr. Rovó László Rektori közleményben reagált az atlatszo.hu és a szeged.hu 2019. július 10-i cikkeire.

Kiemelt_J_EcoCamp

2019. július 15.
3 perc

Az EcoCamp-ben egy héten keresztül ismerkedhetnek a közgazdaságtudománnyal a középiskolások. A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara idén is megszervezte a nyári tehetséggondozó táborát. Az érdeklődő középiskolások betekinthetnek az SZTE GTK életébe, megismerkedhetnek a tanárokkal, egymással, és szakmai előadásokat is hallgathatnak.

bortonepiteszet

2019. július 15.
4 perc

Hogy néz ki egy öko- és innovatív börtön, mi a célja? – ezt a témát járta körül OTDK dolgozatában Balaton Anna, az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar végzett hallgatója. Országos szinten első díjjal elismert munkájában egy magyarországi zöld börtön tervét dolgozta ki.

Kiemelt_Szerelmes_Shakespeare_NagySandor

2019. július 12.
4 perc

A Shakespeare-sorozat folytatása méltó egy egyetemi város nyári színházának küldetéséhez. A Szegedi Szabadtéri Játékok 2019. évi kínálatában a Szerelmes Shakespeare romantikus komédia is szerepel. A produkció rendezőjével és legjelesebb szereplőivel a szegedi egyetem oktatója beszélgetett a 2019. július 12-i és 13-i előadást megelőző közönségtalálkozón.

MGK_dekan

2019. július 12.
7 perc

Új képzések bevezetését, infrastrukturális fejlesztéseket, a külföldi mobilitás fokozását, a kutatócsoportok és a közösségi élet erősítését tűzte ki célul Mikó Józsefné Dr. Jónás Edit. Az SZTE Mezőgazdasági Kar első női dékánját hároméves ciklusa kezdetén a képzésekről, a nemzetközi szinten elismert kutatómunkáról és a kar kapcsolatrendszeréről kérdeztük.

Kiemelt_Janaky

2019. július 12.
6 perc

A napenergia kémiai energiává alakításával foglalkozó kutatók képzésére nemzetközi konzorciumi tagként nyert H2020 pályázati támogatást, illetve a napelemekben használatos anyagcsaládot, a perovszkitokat vizsgálva, régi elektrokémiai elveket alkalmazva jutott új és izgalmas eredményekre Janáky Csaba, az MTA–SZTE Lendület Fotoelektrokémiai Kutatócsoport vezetője, az SZTE TTIK kutatója.

2019. július 11.
2 perc

Közel 150 millió forint európai uniós támogatásból végeztek gépészeti korszerűsítést, burkolatcserét és vizesblokk felújítást a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolájának, Napközi Otthonos Óvodájának területén. Az udvari burkolatok korszerűsítésével új zöld területet alakítottak ki. A támogatásnak köszönhetően korszerű környezetben folyhat a minőségi oktatás, az értékközvetítő nevelés és a gyakorlatukat végző tanárjelöltek képzése.

GaborDenes_dij

2019. július 11.
1 perc

A NOVOFER Alapítvány, a szakmai-erkölcsi támogatói között tudva az innovációért felelős szervezetek vezetőit, idén is meghirdeti a Gábor Dénes-díj felterjesztési felhívását. A felterjesztés határideje 2019. október 10-e.

kiemelt_hallgatoiversenyek

2019. július 11.
4 perc

Az SZTE NKI Kulturális Iroda minden évben alkotói pályázatokat és előadói versenyeket ír ki. Az őszi szemeszterre egyetemi zenei, vers- és prózamondó versenyt, vers- és prózapályázatot hirdet. A pályamunkákat 2019. november 15-ig várják.

2019. július 11.
1 perc

A Demola szegedi központjának első esetmegoldásainak záró rendezvényét tartotta 2019. július 4-5. között a Szegedi Tudományegyetemen a Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóság. A hallgatói csapatok nyolc héten keresztül két üzleti kihíváson dolgoztak közösen a Demola facilitátorokkal és az üzleti kihívásra megoldást kereső vállalkozások vezetőivel.

Kiemelt_Optimalizalas

2019. július 10.
6 perc

Milyen az, ha egy tudományos mű szerzői és a téma, ez esetben a számítógépes optimalizálási eljárások alkalmazásának élvezői beszélgetnek? Kiderült az SZTE NKI könyvheti programján, ahol a Springer Kiadó gondozásában megjelent Balázs Bánhelyi, Tibor Csendes, Balázs Lévai, László Pál, Dániel Zombori: The GLOBAL Optimization Algorithm - Newly Updated with Java Implementation and Parallelization című kötet állt a középpontban.

Kiemelt_Medicina_Juhasz_A

2019. július 09.
8 perc

Kóboroljuk be, fedezzük fel Európát Juhász Árpáddal! A nyári vakáció startjánál a magyar geológust, a hazai természettudományos ismeretterjesztés egyik legjelentősebb alakját a 90. Ünnepi Könyvhét szegedi programján bemutatott legújabb könyvéről, az Egzotikus Európáról kérdeztük. Kíváncsiak voltunk a kiadványt gondozó Medicina Könyvkiadó vezérigazgatója és a szerkesztő véleményére is.

atletikai_palya

2019. július 09.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Hattyas sori sportközpontjában 1,6 milliárd forint kormányzati támogatásból alakítanak ki modern atlétikai centrumot, amelynek része egy 400 méteres 8 sávos rekortán borítású atlétika pálya és egy 80x10 méteres fedett futófolyosó. A kivitelezési munkálatokat várhatóan jövő év elején kezdik. Az intézmény az Egészségfejlesztő Egyetem projekt részeként további fejlesztéseket tervez.

Kiemelt_3D_nyomtato_Bari_F_ny1
2019. július 08.
7 perc

A térbeli nyomtatás orvosi alkalmazásában rejlő óriási lehetőségek megismerésében, fejlesztésében és kiaknázásában hol tart a Szegedi Tudományegyetem? Többek között ezt is kérdeztük az „Egyénre szabott orvoslás élettudományi struktúrák 3D nyomtatás révén” elnevezésű GINOP-projekt szakmai vezetőjétől, prof. dr. Bari Ferenctől, aki a LAMELIS elnökeként az SZTE e nyári iskolája programjába is beépítette a 3D nyomtatók témakörét.

nyito_start_2019

2019. július 08.
2 perc

Idén is meghirdette SZTE START ösztöndíjprogramját a Szegedi Tudományegyetem, mellyel azokat a tehetséges, végzős középiskolai diákokat kívánják támogatni, akik idén első helyen jelentkeztek az SZTE valamely képzésére. A program célja, hogy a diákok számára segítse az átmenetet a középfokú- és felsőoktatás között. Az ösztöndíjat pályázat útján lehet elnyerni, a jelentkezési határidő: 2019. július 12-e.

2019. július 08.
4 perc

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága pályázatot hirdet a felsőoktatási intézmények nappali vagy levelező tagozatán, jogi, igazgatási, társadalom- és gazdaságtudományi, műszaki, informatikai vagy orvos képzési területen tanuló roma származású fiatalok tanulmányai eredményes befejezésének elősegítésére és a büntetés-végrehajtási pálya választásának ösztönzésére országosan 1 fő részére a 2019/2020. tanévre. A pályázatot július 31-éig kell a BVOP Humán Szolgálata részére megküldeni.

nyito_STECO_Shell_Eco-marathon_1

2019. július 08.
3 perc

Harmadik alkalommal vett részt Európa legnagyobb energia-hatékonysági versenyén az SZTE STECO csapata. Idén az új fejlesztéseknek köszönhetően 214 kilométert tett meg 1 kWh energiával a saját építésű jármű.

Sofi_osztondijak

2019. július 08.
2 perc

Idén 13 hallgató nyerte el a Sófi-ösztöndíjat a Szegedi Tudományegyetemen. Heten gyémántfokozatú, hatan pedig aranyfokozatú elismerésben részesültek. A díjazottak július 6-án, a Természettudományi és Informatikai Kar diplomaosztó ünnepségén vehették át okleveleiket.

Kiemelt_UNKP_KB

2019. július 05.
5 perc

Kutatásában hazánk első versenytörvényének azon cikkelyével foglalkozott, amely a tisztességtelen versenyről szól. Krusóczki Bence, a Szegedi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karának hallgatója már harmadjára nyerte el az ÚNKP ösztöndíjat. Kutatási témájával OTDK első és második helyezést is elért.

zoldintezmeny
2019. július 05.
2 perc

Milyen környezetbarát megoldások jelennek meg a felsőoktatási intézmények életében? Többek között erről is tanácskoznak július 16-án 10 órától a hazai felsőoktatási intézmények képviselői és a GreenMetric rangsor szakértői az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

szegedi_nyari_akademia_plakat

2019. július 05.
1 perc

Az SZTE Zeneművészeti Kar ismét nyári akadémiát szervez zenész középiskolásoknak. A jelentkező diákok a ZMK elismert oktatóitól tanulhatnak július 8. és 13. között. A turnus végén a részt vevő középiskolások házi hangversenyeken mutathatják be tudásukat.

nyito_SZTE_utcabal

2019. július 04.
2 perc

Hatalmas színpad, nyüzsgő fiatalok és kék plasztik kártyák – ez jellemezte a július 3-i Érettségit Záró SZTE Utcabált. A Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak és leendő gólyáinak kulturált szórakozásáról – többek között – a Brains zenekar és a SunCity Brass gondoskodott.

IMG_1691

2019. július 04.
2 perc

Közel 250 kerékpáros napot tudnak maguk mögött a Bringázz a Munkába! kampányban a Szegedi Tudományegyetem polgárai. Az intézmény az egészséges életmód és a környezetbarát megoldások elkötelezett híveként saját nyereményjátékkal ösztönözte munkavállalóit. A nyerteseket július 4-én köszöntötték az SZTE központi épületében.

IMG_1706-001

2019. július 04.
12 perc

Ünnepélyes rendezvényen köszöntötték július 4-én a Szegedi Tudományegyetem új kari vezetőit és kitüntetettjeit. Az elismeréseket Prof. Dr. Rovó László rektor és Dr. Fendler Judit kancellár adták át a Szegedi Tudományegyetem központi épületének dísztermében.

Kiemelt_Szilagyi_Zs

2019. július 04.
16 perc

Az antológia és a novella hasznáról is kérdeztük az SZTE irodalomtörténészét, prof. dr. Szilágyi Zsófiát. Az általa szerkesztett Huszadik századi magyar novellák című, a Modern dekameron nemzeti antológia-sorozatot záró kötet és az ugyancsak az SZTE-professzor válogatásában közreadott 20. századi magyar novellák… című 5 könyv is szóba került az SZTE NKI idei könyvünnepi programján. Mert a rövid-próza nagy olvasmány lehet télen-nyáron.

IMG_9679

2019. július 03.
2 perc

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ harmadik alkalommal megszervezett családi és sport napjának fókuszában a környezetvédelem és a fenntartható közlekedés biztosítása állt, miután az intézmény 2018-ban csatlakozott az URBAN Innovative Actions (UIA) Európai Uniós program részeként meghirdetett, „Smart Alliance for Sustainable Mobility” (SASMob) projekthez.

SZGYTV

2019. július 03.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem nyolcadik alkalommal rendezi meg a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt. Az ország egyik legrangosabb tanulmányi versenyén a diákok a tudásukról való számadás mellett szakmai programokon is részt vesznek: meghallgathatják egy Nobel-díjas tudós előadását, és a szegedi egyetem legmodernebb laborjaiban találkozhatnak az SZTE vezető kutatóival. A versenyt 2019. november 5-6-án rendezik meg, a jelentkezési határidő 2019. szeptember 15-e.

2019. július 03.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem diákjai megérkeztek a Shell Eco-marathon versenyre Londonba, ahol először a versenybíráknak kellett megmutatniuk az autójukat, hogy az megfelel-e minden biztonsági és technikai előírásnak. A szegedi diákok elektromos járműve átment a technikai vizsgálaton, holnap már élesben versenyezik a csapat.

Kiemelt_GB_rendhagyo_irodalomo

2019. július 02.
7 perc

Az írás élményéről mesélt az első kötetes költő, Gellérfi Bence, az SZTE NKI munkatársa. A Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola egykori diákja a 90. Ünnepi könyvhéten, az SZTE NKI által szervezett programon, visszatért az alma materbe, ahol Varga Magdolna tanárnő kérdezte őt Határok és takarók című kötetéről.

2019. július 02.
1 perc

Második alkalommal szervezi meg Budapesten angol nyelvű tudományos és innovációs versenyét a berlini Falling Walls Alapítvány. A Falling Walls Lab kiváló lehetőséget nyújt hallgatók, akadémikusok, vállalkozók, és más szakmabeliek számára, hogy mindössze 3 percben megosszák kutatómunkájukat, üzleti modelljüket, innovatív projektjüket vagy ötletüket társaik, és egy válogatott üzleti és akadémiai szakemberekből álló zsűri előtt.

IMG_0909-001

2019. július 01.
7 perc

Különleges kitüntetéssel ismeri el az SZTE Mérnöki Kar azon személyiségek munkáját, akik támogatják a szegedi mérnökképzést. Az „SZTE Mérnöki Kar díszpolgára” immár a gépészmérnök dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke. Az SZTE MK diplomaosztó ünnepségén köszöntőt mondott – többek között – dr. Latorcai Csaba, az EMMI államtitkára, majd több kari díj is gazdára talált.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek