Sajtómegjelenések

2017. december 14.

Rövidebb a várólista és teljes szakmai hátteret biztosít a Szegedi Tudományegyetem sportorvosi rendelője a diák sportolóknak.

2017. december 14.

Szeged - Szeptember óta az egyetemen is működik sportorvosi rendelés. Ez ugyan nem tehermentesíti az igazolásokat kiadó városi sportorvoslást, ugyanis teljesen más profillal működik, de jelentős fejlődést hozhat ezen a területen a prevencióban és a tudományos munkában is.

2017. július 10.

2016 januárjában tartotta alakuló ülését a Szegedi Tudományegyetem orvostudományi karán megalakult sportorvostani tanszék. Az azóta eltelt mintegy másfél év összegzésére kértük fel a tanszék vezetőjét, Török Lászlót.

2016. október 20.

Az egészségügy területén komoly lemaradásunk van az EU-15 átlagához, és a többi visegrádi országhoz képest is. A mutatóink gyengébbek, mint amilyenek a ’80-as évek végén voltak, ráadásul hazánk gazdasági fejlettségéhez képest az elvárhatónál rosszabb a népesség egészségi állapota – erről Orosz Éva, az ELTE egyetemi tanára beszélt ma délelőtt, a Tárki Társadalmi riport 2016 című kötet bemutatóján.

2016. október 14.

Egy olyan emberre bízta a kormány a Sportkórház sorsát, akit hét évvel ezelőtt a saját kollégái rúgattak ki az intézményból. Az orvosok úgy ismerik őt, mint aki nem felejt, és meg vannak róla győződve, hogy pusztán bosszútól robbantja majd szét a társaságot, amihez a kormányzat felső köreiben mozgolódó barátaitól kap majd segítséget. Amikor a történet főszereplőjét kerestük, válaszokat ígért, de helyette inkább más módszert választott az álláspontja közléséhez.

2016. október 11.

Ha a gyerek komolyan sportol, és versenyez, előbb-utóbb szüksége lesz sportorvosi versenyengedélyre. A tök egyszerű, és formális vizsgálat viszont, ami az engedélyre ütött pecsét aktusát megelőzi, sokak szerint felér egy pszichikai erőnléti edzéssel.

2016. január 20.

Szerdán ünnepélyes alakuló ülését tartotta az SZTE orvostudományi karán megalakult sportorvostani tanszék: a három évvel ez előtti gondolatokból megfogalmazódott tervek így már hivatalos formákat is öltöttek. A tanszék a jövőben aktívan támogatná a szegedi sportklubok mellett a munkahelyi rekreációt is.

2016. január 20.

Közismert, hogy napjaink rohanó világában a sport és a mindennapos testmozgás (legyen az versenysport vagy hobbiszerű szabadidő eltöltés) segít megőrizni a testi egészséget és jelentősen hozzájárul a kívánatos lelki egyensúlyhoz is (anima sana is corpore sano – ép testben ép lélek). Mindezeken felül a legújabb kutatási trendek szerint a sport nem csak a betegségek megelőzésében játszik fontos szerepet, hanem a különféle betegségek gyógyulási hajlamát is nagymértékben segíti, azaz a sport, mint gyógyszer használható. Sajnos a születéskor várható élettartam és az egészségben eltöltött életévek számának növekedése hazánkban az erőfeszítések ellenére elmarad a várakozásoktól, sőt még a környező országokétól is.

2016. január 20.

Az országban elsőként sportorvostani tanszéket hoztak létre a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán.

1. Egyetemi Sportorvosi rendelés (beutaló nélkül):


szerda: 15.00-18.00

Traumatológiai Klinika fszt. 13. rendelő

Bejelentkezés munkanapokon 13.00-16.00 a következő számon: 30-313-5925

 

2. Megengedett teljesítménynövelési lehetőségek - antidopping szaktanácsadás


kedd: 16.00-18.00

Traumatológiai Klinika fszt. 13. rendelő

Bejelentkezés munkanapokon 13.00-16.00 a következő számon: 30-313-5925

 

Friss hírek

Szeretettel meghívjuk a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Sportorvostani Tanszék (SZTE) és a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék (MTSE) által szervezett Non-invazív terhelés-élettani vizsgálati módok a sport és a betegellátás szolgálatában
tudományos fórumra


Időpont: 2024. február 27. 14h-16h-ig
helyszín: 6725 Szeged, Semmelweis utca 6. II. emelet, Traumatológiai Klinika Referáló


Program

mental

A Szegedi Orvostanhallgatók Egyesülete által szervezeztt „Self care- Fókuszban a mentális egészségvédelmem„ című workshopon előadást tartott Dr. Mikulán Rita egyetemi adjunktus, a Sportorvostani Tanszék munkatársa „Orvostanhallgatók fizikai aktivitása és mentális egészsége közötti kapcsolatok vizsgálata” témában. A workshop középpontjában a mentális egészségre való felhívás állt.