Állatkísérletes képzettség érvényességének fenntartására továbbképzést szervez az SZTE Munkahelyi Állatjóléti Bizottsága

A tudományos célokra felhasznált állatok védelméről szóló, 2010/63/EU európai parlamenti és tanácsi irányelvre épülő, 40/2013. (II. 14. Korm) rendelet az állatkísérletek végzéséhez képzettség megszerzését írja elő. A állatkísérletes képzettség elismerésére a Szegedi Tudományegyetem Munkahelyi Állatjóléti Bizottsága (MÁB) 2014 és 2018 között számos képzés nélküli tanúsítványt adott ki állatgondozók, kísérletet végző technikusok és kísérleteket végző-tervező kutató munkatársak számára az igazolt korábbi 5 éves gyakorlat alapján (40/2013. (II. 14. Korm) rendelet 35.§). Emellett 2015-től magyar és angol nyelvű akkreditált kurzusok elvégzésével lehet „A” szintű (technikusi) vagy „B” szintű (állatkísérleteket vezető-tervező) képzettséget szerezni. Azonban a megszerzett szakértelem és az ezt igazoló tanúsítvány érvényességének fenntartásához, a MÁB által évente szervezett oktatáson kell részt venni (35. § 8. bekezdés) az ebben érdekelt munkatársaknak.

A megszerzett szakértelem fenntartása céljából az SZTE MÁB szinten tartó éves továbbképzést szervez mindazoknak, akik gyakorlat vagy képzés útján állatkísérletek végzésére jogosító igazolással rendelkeznek. A továbbképzés természetesen nyitott minden érdeklődő, fiatal kutató számára is, akik még nem rendelkeznek képzettséggel, de állatok felhasználásra épülő kísérletes munkát végeznek felügyelettel.

A továbbképzésen elhangzó előadásokkal az SZTE MÁB szeretné megkönnyíteni a törvényi szabályozás értelmezését, és az állatkísérletes engedélykérelmek megírását. A MÁB által szervezett képzés időpontja és helyszíne:

2019. december 12 (csütörtök) 14.00-16.00; SZTE ÁOK, Nagy Oktatási Épület Tanterme (Oktatási Központ Ivánovics György tanterem; Dóm tér 13).

A képzés programja tervezetten az alábbi:

Moderátor: Dr. Kaszaki József, SZTE Munkahelyi Állatjóléti Bizottság elnöke (Sebészeti Műtéttani Intézet)

  • Dr. Kaszaki József, SZTE MÁB elnök (SZTE ÁOK Sebészeti Műtéttani Intézet): Bevezető - az SZTE Munkahelyi Állatjóléti Bizottság működése és feladatai – az állatkísérletes képzettség megszerzésének lehetőségei.
  • Dr. Pálfi Tímea hatósági állatorvos (Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi és Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal): A beküldött állatkísérletes kérelmek problémái - a hatósági szakértő szempontjából.
  • Dr. Vízler Csaba, tudományos főmunkatárs, az Állatkísérleti Tudományos Etikai Tanács (ÁTET) tagja (SZBK Biokémiai Intézet, Tumorimmunológiai és Farmakológiai Csoport): A transzgenikus állatok tartására és kísérletes felhasználására vonatkozó törvényi szabályozás.
  • Felmerülő kérdések megvitatása.

Kövess minketYouTubeLinked inGoogle PlusTwitter


Kiemelt hírek

Keller_Aniko

2022. május 25-én köszöntötték a Szegedi Tudományegyetem Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) ösztöndíjasait.

Boldogkoi_Duda_Pro_Urbe

Pro Urbe-díj kitüntetésben részesült Prof. Dr. Boldogkői Zsolt molekuláris biológus, az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Orvosi Biológiai Intézet vezetője és Prof. Dr. Duda Ernő immunológus, genetikus, az SZTE SZAOK emeritus professzora. Gratulálunk!