Állatkísérletes képzettség érvényességének fenntartására továbbképzést szervez az SZTE Munkahelyi Állatjóléti Bizottsága

A tudományos célokra felhasznált állatok védelméről szóló, 2010/63/EU európai parlamenti és tanácsi irányelvre épülő, 2013. április 15-től hatályos 40/2013. (II. 14. Korm) rendelet alapvetően meghatározza és szabályozza a kísérleti állatok tudományos célú felhasználását, az állatkísérletek engedélyezését, végzését, és az állatkísérletek végzéséhez képzettség megszerzését írja elő. A törvény 2015 végéig lehetőséget biztosított állatkísérletes képzettség elismerésére 5 éves igazolt gyakorlat alapján, amelyről a Szegedi Tudományegyetem Munkahelyi Állatjóléti Bizottsága (MÁB) számos tanúsítványt adott ki állatgondozók, kísérletet végző technikusok és kísérleteket végző-tervező kutató munkatársak számára. Emellett 2015-től magyar és angol nyelvű akkreditált kurzusok elvégzésével is lehet „A” szintű (technikusi) vagy „B” szintű kutatói képzettséget szerezni. Azonban a gyakorlat, vagy a képzés útján megszerzett szakértelem és az ezt igazoló tanúsítvány érvényességének fenntartásához, a MÁB által évente szervezett oktatáson kell részt venni (35. § 8. bekezdés) az ebben érdekelt munkatársaknak.


Mivel a Szegedi Tudományegyetem számos állatkísérletek végzésével foglalkozó munkatársa érintett ebben a témakörben, ezért az SZTE Munkahelyi Állatjóléti Bizottsága, éves szinten tartó továbbképzést szervez mindazoknak, akik gyakorlat vagy képzés útján állatkísérletek végzésére jogosító igazolással rendelkeznek. A továbbképzés természetesen nyitott minden érdeklődő, fiatal kutató számára is, akik még nem rendelkeznek képzettséggel, de állatok felhasználásra épülő kísérletes munkát végeznek felügyelettel.

A továbbképzésen elhangzó előadásokkal az SZTE Munkahelyi Állatkísérletes Bizottsága szeretné megkönnyíteni a törvényi szabályozás értelmezését, és az állatkísérletes engedélykérelmek megírását.


A MÁB által szervezett képzés időpontja és helyszíne: 2018. március 1 (csütörtök) 15.00-17.00; SZTE ÁOK, Nagy Oktatási Épület Tanterme (Oktatási Központ Ivánovics György tanterem; Dóm tér 13).


A képzés programja tervezetten az alábbi:

Moderátor: Prof. Dr. Szabó Gyula, SZTE Munkahelyi Állatkísérletes Bizottság elnöke (Kórélettani Tanszék)

  • Dr. Vízler Csaba, tudományos főmunkatárs, az Állatkísérleti Tudományos Etikai Tanács (ÁTET) tagja (SZBK Biokémiai Intézet, Tumorimmunológiai és Farmakológiai Csoport): A transzgenikus állatok tartására és kísérletes felhasználására vonatkozó törvényi szabályozás a 40/2013. (II. 14.) Kormányrendelet alapján.
  • Dr. Kaszaki József, az SZTE Munkahelyi Állatkísérletes Bizottság tagja (SZTE ÁOK Sebészeti Műtéttani Intézet): Útmutató az állatkísérletes engedély kérelem írásához - Gyakori hibák és problémák.
  • Felmerülő kérdések megvitatása.

Kövess minketYouTubeLinked inGoogle PlusTwitter


Kiemelt hírek

Nyito_Szell_Marta_IMG_9691

Erről Prof. Dr. Széll Mártát, az SZTE stratégiai rektorhelyettesét és Dr. Jancsó Gábort, az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar professzor emerituszát kérdeztük