embo_journal

D1-es cikk a The EMBO Journal-ban

Az SZTE SZAOK Pathológiai Intézet munkatársai közreműködésével a közelmúltban a The EMBO Journal-ban az EMBO jelent meg egy friss tanulmány

A Szegedi Tudományegyetem SZAOK Pathológiai Intézet munkatársai közreműködésével a közelmúltban a The EMBO Journal-ban az EMBO (Európai Molekuláris Biológiai Szervezet magas presztízsű tudományos folyóirata) jelent meg egy friss tanulmány. A kutatás egyik legjelentősebb eredménye, hogy az eddigiek során működését tekintve még kevésbé ismert, gyermekkori epilepsziában szerepet játszó CDKL5 kináz a DNS hibajavítási folyamatok egyik fő regulátora. Proteomikai és genomikai megközelítéssel igazolták, hogy a transzkripciósan aktív DNS régiókban keletkező DNS kettős-szálú törések következtében a CDKL5 kináz aktivitása nélkülözhetetlen a sérült DNS szakaszon történő transzkripció leállításához. A folyamat a DNS károsodás által indukált PARilációs folyamatokat is érinti, ezért a tanulmány további transzlációs kutatások potenciális alapját képezi. Az Intézet munkatársai közül Vasiliki Pantazi Ph.D. hallgató, Dr. Borsos Barbara Nikolett tudományos munkatárs és Dr. habil Pankotai Tibor tudományos munkatárs, a Genom Integritás és DNS Hibajavítás kutatócsoport vezetője vett részt.

Kövess minketYouTubeLinked inGoogle PlusTwitter


Kiemelt hírek

Lengyel_Csaba_kinevezes

Ünnepélyen keretek között köszöntötték 2022. június 30-án a Szegedi Tudományegyetem karainak, tanszékeinek, intézeteinek, klinikáinak és intézményeinek új vezetőit. Munkájukhoz sok sikert kívánunk!

Izraeli_latogatas_2

Prof. Shaul Yatsiv (Head of Medical Profession Licensing Division) és Dr. Moshe Cohen (CEO Medical Doctor International Academy) 2022. június 15-én folytattak megbeszélést Karunk vezetőivel.