Fulop_Livia_1170

dr. Fülöp Lívia 2019

Fulop_Livia

Az idei évben 17. alkalommal írták ki a "L'Oréal-UNESCO A nőkért és a tudományért" ösztöndíj pályázatot, melyre 60 magas színvonalú pályamunka érkezett, közülük 2 nyertest hirdetett ki a hazai akadémikusokból álló zsűri.

Egy fantasztikus tendenciát folytatva idén is lett szegedi díjazottja a „L’Oréal - UNESCO A nőkért és a tudományért” elismerésnek!

A 17 év alatt 9 alkalommal díjaztak szegedi kutatónőt, akik közül 6-an az SZTE Általános Orvostudományi Karán végzett munkásságukért kapták az elismerést.

Dr. Fülöp Lívia, az SZTE ÁOK Orvosi Vegytani Intézet docense, a Neurodegeneratív Betegségek Kutatócsoport vezetője az idegrendszeri betegségek hatékony kezelésének kutatását tűzte ki célul, így azt vizsgálja, hogy az agysejtjeinket érő stresszhatások hogyan befolyásolják például az Alzheimer-kór kialakulását.

Az agysejteket számos stresszhatás érheti, ezekre a sejtek esetenként önmegsemmisítő választ adnak. A kutatónő azt vizsgálja, hogyan segíthetnének abban a sejteknek, hogy megbirkózzanak a stresszhatásokkal, és egészségesen folytassák tovább működésüket. Ha sikerül elérni, hogy a szervezet ellenállóbb legyen a molekuláris stresszel szemben, akkor az agy szerkezete nem sérül, így sok betegség, köztük az Alzheimer-kór kezelésében is áttörés következhet be. Az idegrendszert érő molekuláris stressz kutatása a jövőben nem csupán az Alzheimer-, de a Parkinson-kór vagy akár a depresszió gyógyítására is megoldás lehet. Dr. Fülöp Lívia kutatásának eredményei a betegségek szinten tartásában, illetve a gyógyszerfejlesztések területén is mérföldkövek lehetnek.


Kövess minketYouTubeLinked inGoogle PlusTwitter


Kiemelt hírek

Lengyel_Csaba_kinevezes

Ünnepélyen keretek között köszöntötték 2022. június 30-án a Szegedi Tudományegyetem karainak, tanszékeinek, intézeteinek, klinikáinak és intézményeinek új vezetőit. Munkájukhoz sok sikert kívánunk!

Izraeli_latogatas_2

Prof. Shaul Yatsiv (Head of Medical Profession Licensing Division) és Dr. Moshe Cohen (CEO Medical Doctor International Academy) 2022. június 15-én folytattak megbeszélést Karunk vezetőivel.