mobility

Az Általános Orvostudományi Kar nemzetközi kapcsolatai

Az Általános Orvostudományi Kar nagy hangsúlyt fektet nemzetközi kapcsolatai ápolására, mind az oktatás, mind a kutatás területén.

Erasmus mobilitások

 

Az elmúlt években jelentős mértékben emelkedett a hallgatói mobilitások száma. Folyamatosan törekszünk új Erasmus szerződések megkötésére (jelenleg 56 szerződésünk van), hiszen a program olyan lehetőséget biztosít a hallgatók számára szakmai fejlődésükhöz, amely Európa-szerte elismert és kiemelkedő. A nemzetközi tapasztalatszerzés nem csak nyelvi fejlődésük szempontjából fontos, hanem ezáltal olyan kapcsolatrendszerre is szert tehetnek, amely a későbbiekben, már gyakorló orvosként, is segítheti őket. A hallgatói mobilitások mellett oktatói és dolgozói mobilitásra is van lehetőség van.

 

További információ: http://www2.u-szeged.hu/erasmus/

 

Az ÁOK Erasmus szerződései pdf formátumban>>

 

Kapcsolattartó személy: Sasi-Pokriva Eszter, külügyi főelőadó, SZTE ÁOK Dékáni Hivatal, Szeged, Tisza Lajos krt. 109. 2. emelet, E-mail: sasi-pokriva.eszter@med.u-szeged.hu

 

IFMSA csereprogram

 

Évek óta a Szegedi Orvostanhallgatók Egyesülete szervezésében valósul meg a nemzetközi szakmai és tudományos cseregyakorlat, melynek keretében évente 40-50 szegedi hallgató utazik a világ különböző országaiba, illetve ugyanilyen számú hallgatót fogadunk Karunkon. Az egy hónap időtartamú gyakorlatokat a bejövő és kimenő hallgatók egyaránt pozitív tapasztalatokkal zárják.

 

További információ: president_szeged@humsirc.hu

 

JPEMS (Joint Program for European Medical Studies)


Kezdeményezői és alapítói vagyunk a 4 partneregyetem (Angers, Nápoly, Szeged, Kolozsvár) részvételével megvalósuló JPEMS (Joint Program for European Medical Students) programnak, amely egy féléves közös képzési program angol nyelven a III. évfolyam 1. féléve számára. A tanulmányok minden partner által kölcsönösen elfogadottak. Az oktatók a partnerintézményekből kerülnek delegálásra. Jelenleg a 8. szemeszter tart Kolozsvárott. Szegedről évente 3-4 hallgató vesz részt a programban.

 

További részletek a program honlapján>>

 

Kapcsolattartó személy: Szűcs-Tettinger Kornélia, külügyi főelőadó, SZTE ÁOK Dékáni Hivatal, Szeged, Tisza Lajos krt. 109. 1. emelet, E-mail: szucs-tettinger.kornelia@med.u-szeged.hu

 

HMAA Buffalo Exchange Program

A HMAA (Hungarian Medical Association of America) szervezésében magyarországi orvostudományi karok 6. éves hallgatói tölthetnek 3 hónapos szakmai gyakorlatot a Dent Neurological Institute és a Roswell Park Cancer Institute intézményeiben az Amerikai Egyesült Államokban. A csereprogramban való részvételre szegedi orvostanhallgatók hallgatók is pályázhatnak.

További információ a program honlapján: https://hmaa.org/programs/exchange/buffalo/

Kapcsolattartó személy: Prof. Dr. Leprán István, ÁOK Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet, Szeged, Dóm tér 12. E-mail: lepran.istvan@med.u-szeged.hu


Buffalo mellett Houston is várja a szegedi hallgatókat szakmai gyakorlatra az USA-ba

A HMAA (Hungarian Medical Association of America) kezdeményezésére a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara együttműködési megállapodást kötött a houstoni székhelyű The Methodist Hospital – Texas Medica Center-rel (Texas állam). A csereprogram keretében szegedi végzős orvostanhallgatók tölthetik szakmai gyakorlatukat aneszteziológia, érsebészet/sebészet és neurológia területén houstoni kórházakban.

A program elérhető bármely magyar hallgató számára, aki szeretné a hatodéves gyakorlatok egy részét egy amerikai kórházban eltölteni, melyet itthon is elfogadnak gyakorlatként.

További részletekért kattintston az alábbi link-re, vagy a következő dokumentum-ra. Érdeklődni Sasi-Pokriva Eszter külügyi főelőadónál lehet az SZTE ÁOK Dékáni Hivatalban: sasi-pokriva.eszter@med.u-szeged.hu

Kövess minketYouTubeLinked inGoogle PlusTwitter


Kiemelt hírek

szte_aok_es_gytk_kutatok

Elsőként számoltak be az SZTE kutatói arról, hogy a kender vegyületei, köztük a ma igen népszerű kannabidiol – röviden: CBD – a szívritmuszavar kockázatát fokozó hatással rendelkezhet. Erről kérdeztük Prof. Dr. Varró Andrást (SZTE ÁOK) és Dr. Csupor Dezsőt (SZTE GYTK). Megtudtuk: 14 szerzős közleményüket a Nature lapcsaládhoz tartozó Scientific Reports szakfolyóirat tette közzé.

betegagy_1170

Széleskörűen hozzáférhetővé válik a magyar betegek számára is a remdesivir nevű hatóanyagot tartalmazó antivirális szer, amely az eddig ismert leghatékonyabb gyógyszer a COVID-fertőzés ellen. A gyártás a Richter Gedeon Nyrt. saját fejlesztése alapján indult. A készítmény klinikai vizsgálata megkapta az engedélyt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől. A szert több magyarországi egészségügyi intézményben, így a Szegedi Tudományegyetemen is alkalmazzák.