Bezár

Hírek

nranking_nyito1

A Szegedi Tudományegyetem továbbra is a világ legjobb egyetemeit rangsoroló ARWU ranglistán

A Szegedi Tudományegyetem továbbra is a világ legjobb egyetemeit rangsoroló ARWU ranglistán

2022. augusztus 18.
2 perc

Az SZTE idén is felkerült a világ legjobb felsőoktatási intézményeit rangsorló Academic Ranking of World Universities listára. Az intézmény világviszonylatban a 701-800. helyen végzett a sanghaji rangsorban, ezzel idén harmadik lett a magyar egyetemek között.

Megjelent az Academic Ranking of World Universities (ARWU) rangsor – ismertebb nevén Sanghaj-rangsor – legfrissebb, 2022-es kiadványa. Ez az egyik legismertebb és legelismertebb, a világ felsőoktatási intézményeit vizsgáló ranglista.

A Szegedi Tudományegyetem ismét az egyik legjobb magyar egyetemként végzett a sanghaji Jiao Tong Egyetem által 2003 óta publikált rangsorban: világviszonylatban a 701-800. helyet tudhatja magáénak, a hazai intézmények között idén harmadik lett.

A lista összeállításakor több mint 2500 felsőoktatási intézmény tudományos munkáját vizsgálták a szakértők, ezek közül a világ legjobb 1000 egyeteme került fel a nyilvános rangsorra. Az intézményeket 6 indikátor alapján hasonlították össze, többek között az oktatók, kutatók és az egykori hallgatók szakmai elismertségét (Nobel- és Fields-díjasok száma), a publikációs teljesítményt, a tudományos munkák idézettségét és az egy főre vetített akadémiai teljesítményt vették figyelembe a rangsor készítői.

A világrangsor első tíz helyén amerikai és angol egyetemek végeztek, a listát a Harvard University vezeti, őt követi a dobogón a Stanford University és az MIT. A magyar egyetemek közül négy intézmény került be a rangsorba.

A ShanghaiRanking júliusban nyilvánosságra hozott szakterületi rangsoraiban is eredményesen szerepelt az SZTE, három szakterületen is az egyik legjobb magyar egyetemként végzett. A fizika területén biztosan őrzi 301-400. pozícióját, ezzel fizika képzése a legjobbak között van Magyarországon (idén második). A klinikai orvoslás rangsorán is stabilan szerepel az egyetem a 401-500. helyen, ez hazai viszonylatban holtversenyes második helyet jelent. Az említettek mellett a gyógyszerésztudományi listára is felkerült az SZTE idén (401-500.), ahol ugyancsak dobogós második helyezést ért el magyar területen.

A teljes világrangsor itt érhető el: Academic Ranking of World Universities 2022

SZTEinfo

Nyitókép: Sahin-Tóth István

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek