Vecsei_Szeged_diszpolgara

Prof. Dr. Vécsei László Szeged díszpolgára 2023-ban

Szeged város közgyűlése zárt ülésen döntött a kitüntető cím odaítéléséről. Gratulálunk, Professzor Úr!

Vécsei László (sz: 1954) Veszprémben szerzett középfokú vegyész bizonyítványt. A Szegedi Orvostudományi Egyetemen első éves hallgató korától diákkörösként a Kísérletes Sebészeti és Műtéttani, később demonstrátorként és gyakornokként a Kórélettani Intézetekben dolgozott. Orvosi diplomát, laboratóriumi szakorvosi és neuroendokrinológus képesítést kapott, majd Pécsen az Idegklinikán folytatta gyógyító munkáját. Neurológiából szakvizsgázott, megszerezte kandidátusi fokozatát (1986) és a Svédországban végzett kutatómunkája alapján a "Lundi Egyetem Doktora" címet kapta. Bostonban a Harvard Egyetem, Massachusetts General Hospital Neurológiai Klinikáján dolgozott, s megvédte az MTA D.Sc. értekezését (1992).

Egyetemi megbízatásaként Szegeden 26 évig (1993-2019) ellátta a Neurológiai Részleg, majd Neurológiai Klinika vezetői teendőit. Munkatársaival a Neurológiai Részleget stroke és neurorehabilitációs osztállyal kiegészítve 100 ágyas klinikát szervezett. A Liquordiagnosztika Laboratórium mellett Biobankot hoztak létre. Klinikai Kíséretes Neurofiziológiai és Képalkotó (neuroimaging) Kutatólaboratóriumokat alakítottak ki. E mellett Neurokémiai, Neuroimmunhisztokémiai, Neurogenetikai és Kísérletes Magatartásfarmakológiai Laboratóriumok szerveződtek az MTA-SZTE Idegtudományi Kutatócsoport bázisán. A klinika programjaiban több, mint 60 PhD védés történt.

Az Orvoskar dékánja volt s jelenleg a Neurológiai Klinika egyetemi tanára, az Idegtudományi Kutatócsoport vezetője és az Egyetemi Doktori Tanács elnöke (2019-). Az MTA levelező (2001), majd rendes tagja (2007), s közel egy évtizedig volt az MTA Orvosi Osztályának elnökhelyettese, majd elnöke. Az Orvosszövetség (MOTESZ) alelnökeként majd elnökeként dolgozott, vezette a Neurológiai Szakmai Kollégiumot és az Orvosi Kollégiumi Elnökök Egyeztető Testületét. Elnöke volt orvosi társaságoknak, így például a Magyar Neurológiai Társaságnak.

Korábbi és jelenlegi nemzetközi megbízatásaiból kiemelendő: az Európai Neurológiai Társaságok Szövetségének alelnöke, a Világ Neurológiai Szövetség Standards and Evaluation Committee elnöke (2019-) az Európai Neurofarmakológiai Társaság és a Duna Neurológiai Szimpózium főtitkára (1999-). A Senator Dr Franz Burda Alapítvány kitüntetettje (Berlin, 2004).

Fő érdeklődési területe a neurológiai kórképek patomechanizmusa, új terápiás eljárások vizsgálata, s a kinureninek szerepe. A PUBMED adatbázisban társszerzőivel több, mint 670 publikációja jelent meg. A kutatási eredményeikre kapott összes hivatkozások száma meghaladja a 23.000/17.000 (MTMT). Tudománymetriai értékelése (https://www.tudomanymetria.com, scientometrics.org): független citáció: közel 2400/vizsgált év; első és utolsó szerzős Q1 publikációk az elmúlt 5 évben: 46; top 10%-ban citált publikáció (2012-2021): 11; értékelése: DI (143%). Szabadalmai vannak kinurenin témakörben a sclerosis multiplex, a migrén és a Huntington kór területén. Az Academiae Europaeae (London) tagja. Állami kitüntetései: Széchenyi Díj (2012) és a Magyar Érdemrend Középkeresztje (2019). A Szegedért Alapítványtól Szőkefalvi-Nagy Béla Tudományos Díjat, míg a Szegedi Tudományegyetemtől Apáthy István, Klebelsberg Kuno, Pro Talentis Díjakat, az Év Kutatója Elismerő Oklevelet, a Klinikai Központ Emlékérmét, a Szent-Györgyi-Albert Jubileumi Emlékérmet és az Orvoskar Kiváló Tudományos Diákköri Oktatója plakettet kapott.

Kövess minketYouTubeLinked inGoogle PlusTwitter


Kiemelt hírek

Prof. Dr. Farkas Eszter

A gyógymódok személyre szabásától és az okos hatóanyagok kutatásától reméli Prof. Dr. Farkas Eszter, az SZTE SZAOK és az SZTE TTIK Sejtbiológia és Molekuláris Medicina Tanszék professzora, hogy a stroke gyógyításában egyszer javulást hozhatnak. A professzorasszony az MTA Nemzeti Agykutatási Program harmadik szakaszában a stroke utáni agyi vérellátást tovább károsító jelenségeket kutatja.

Fulbright_24_25_website_banner_700x259

A Fulbright Bizottság az idén az alábbi kategóriákban hirdet ösztöndíjakat a 2024-2025-ös tanévre az Egyesült Államokba: