Razga_gyertyas

Búcsúzunk Dr. Rázga Zsolttól

Elhunyt dr. Rázga Zsolt, az SZTE SZAOK Patológiai Intézet tudományos munkatársa. Emlékét tisztelettel megőrizzük!

Rázga Zsolt 1962. április 8-án született. Baján nőtt fel.

Egyetemista korában került Szegedre, 1981-ben kezdte meg tanulmányait a Szegedi Orvostudományi Egyetem Gyógyszerészeti Karán. Hamar kitűnt éles eszével és a természettudományok iránti rajongásával, tudományos diákköri munkát is végzett. A diplomáját 1986-ban szerezte, majd egy rövid bajai kitérőt követően visszakerült Szegedre, ahol állást kapott, előbb a Gyógyszerészeti Karon, majd az Általános Orvostudományi Kar Patológiai Intézetében, ahol egészen haláláig dolgozott.

Nagyon szerette a munkáját. A gondjaira bízott elektronmikroszkópokat az utolsó alkatrészig kiválóan ismerte, legendásan jó műszaki érzékének köszönhetően mindig tudta, mi a teendő probléma esetén. Nagy tiszteletnek örvendett az elektronmikroszkópos szakma körében, tanácsait más laborok szakemberei is kikérték.

Rengeteg hazai és külföldi kutatóval állt kapcsolatban, számos közös publikációjuk jelent meg elismert nemzetközi szaklapokban. Kutatótársai tisztelték, becsülték, szerették őt. Olyan embernek ismerték meg, akinek az életében kiemelt szerepet tölt be a kutatás, és akinek a munkájára, ötleteire, problémamegoldó képességére mindig számíthatnak. Önálló kutatásokat is folytatott, amelyeknek nemzetközileg is elismert eredményeire méltán volt büszke. Külföldi munkakapcsolatokat is kiépített: a Soros-alapítvány jóvoltából a 90-es években összesen 4 hónapot töltött Dániában, az arhusi kórház Elektronmikroszkópos Laboratóriumában, majd 2001 és 2009 között négy alkalommal, összesen 2 és fél évig dolgozott az Arhusi Egyetem Sztereológiai Laboratóriumában. Élete egyik legszebb időszakának tartotta a dániai éveket, Dániát pedig második hazájának tekintette. Az arhusi kollégák körében nagy népszerűségnek örvendett a „vidám magyar fiú”, és nagyon tisztelték szaktudását. Az ott töltött évek során szerzett szakmai ismereteit aztán szegedi munkahelyén is kamatoztatta.

Fájdalmasan hirtelen szakadt meg életútja. Nagyon sok terve volt még. Nagyon várta a három év múlva esedékes nyugdíjba vonulást, hogy végre minden idejét a háznak és a kertnek szentelhesse. Rázga Zsolt áprilisban ünnepelte volna a 60. születésnapját.

Kövess minketYouTubeLinked inGoogle PlusTwitter


Kiemelt hírek

DSC_0386_keskeny

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar, a Fogorvostudományi Kar, a Gyógyszerésztudományi Kar és az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar 2022. november 16-18. között rendezte meg a helyi TDK Konferenciát.

DSC_0152

Minden idők legnépszerűbb, legsikeresebb TDK Estjét szervezték meg 2022. november 16-án este a Szent-Györgyi Oktatási Központban